fbpx
20.9 C
Kecskemét
2024. március 29., péntek

FRISS HÍREK

A honvédelmi árnyékminiszter szerint “csak a német befektetőknek akarnak kedvezni” a kecskeméti reptér vegyes hasznosításával

- Advertisement -

Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője, a DK által létrehozott árnyékkormány honvédelmi árnyékminisztere tartott előadást-fórumot csütörtökön Kecskeméten.

Kopping Rita, a DK kecskeméti elnöke és önkormányzati képviselője a körülbelül negyven fős közönség előtt elmondta: a tavaly a DK által létrehozott árnyékkormány tagjait kívánják bemutatni az előadás-sorozattal, Dávid Ferenc gazdasági árnyékminiszter után ezúttal Vadai Ágnes honvédelmi árnyékminiszter érkezett Kecskemétre, a Hotel Három Gúnárba, akit ősszel a NATO Parlamenti Közgyűlés tudományos és technológiai bizottsága elnökének választott.

A vendég előadása elején szóba kerültek a legújabb közvélemény-kutatási adatok, ezek szerint a DK támogatottsága (több intézetnél is) 20 százalék körüli a biztos pártválasztók körében, ezzel a legerősebb ellenzéki párt (a Fidesz 47-49 százalékon áll).
„A DK abban érdekelt, hogy minden ellenzéki párt elvégezze azt a munkát, amit a mi közösségünk elvégzett. Soha senki egy lyukas kétfillérest nem adott arra, hogy idáig eljutunk, és ez nem jött magától, ebben sok-sok évnyi kőkemény munka van” – fogalmazott etémában Vadai Ágnes.

Röviden kitért a tavalyi országgyűlési választásokra is: „a számok világosan beszélnek, nagyon dolgoztunk az ellenzéki együttműködésen, de minden erőfeszítésünk ellenére minden idők legrosszabb ellenzéki eredményét hoztuk létre”, arra ugyanakkor nem kívánt kitérni, véleménye szerint ezért ki a felelős.

Vadai Ágnes elmondta, az árnyékkormányt azért hozták létre, hogy „a nyűglődés, az egymásra mutogatás után” utat mutassanak, másrészt pedig azért, mert az ellenzékben eltöltött tizenhárom év után megkoptak azok a rutinok, amelyek 2010 előtt megvoltak a kormányzásban. Így például gyakorolják, hogyan kell írni előterjesztést, vagy kidolgoztak egy honvédelmi koncepciót is. A honvédelmi árnyékminiszter szerint amikor elkezdték ezt a munkát, sokan csak legyintettek rájuk, de arra már felkapták a fejüket, amikor márciusban a brit árnyékkormány tagjaival találkoztak Londonban.

„Nem politikai termék az árnyékkormány, valódi tevékenységet folytatunk, amelynek eredménye valódi kormányzás lesz. Ebben szeretnénk minél több embert bevonni” – jelentette ki Vadai Ágnes. Tevékenységükről és az „orbáni inflációról”, az emberek megélhetési nehézségeiről június 8-18. között országos konzultációt tartanak, a településeken személyesen kikérve a helyiek véleményét.

Hasonló cikkünk:  Az alföldi rolleresek az új jamaikai bobcsapat

A DK-s képviselő kifejtette még véleményét a kormány gazdaságpolitikájáról is.
„Mindig azt mondták, hogy unortodox, de valójában borzasztóan egyszerűen leírható: akkor ad, amikor kampány van, akkor egyszerre sokat, hogy elhitessék, minden rendben van. Két választás között csak a sajátjainak ad, de nekik mindig, akkor is, ha ellopják a vasat a vasbetonból. A családnak, barátoknak segítenek, olyan döntéseket hoznak nemzetközi viszonylatban, amely a politikai jelenlétüket szolgálják, de az ország érdekét nem. Ez nem valami új, ami majd bekerül a tankönyvekbe, ez egyszerűen lopás. Ami ma Magyarországon gazdaságpolitika címszó alatt folyik, az a magyarok által befizetett adó szisztematikus ellopása.”

Szó esett a külpolitikáról is. Vadai Ágnes üdvözölte a „sokkal öntudatosabb Európai Parlamentet, amely azt mondta, ennek az egész közösségnek az alapja a jogállam, a demokrácia, a szolidaritás, a tisztesség, és aki nem tartja be ezeket az alapszabályokat, azokkal ha nem is példát kell statuálni, de legalább el kell neki magyarázni, ha kell büntetőintézkedésekkel, hogy drága kollégák, nem lopunk” (az EP a napokban állásfoglalásában megkérdőjelezte, hogy Magyarország alkalmas-e, hogy 2024-ben betöltse az uniós soros elnöki tisztét).

Vadai Ágnes szerint hazánk külpolitikailag teljesen elszigetelődött, „az oroszpártiság és Putyin-pártiság olyan szinten elidegenítette a lengyeleket, hogy magam is meglepődtem például egy NATO-ülésen, amilyen kirohanást tapasztaltam a lengyelek részéről”.

Kopping Rita kérdésére válaszolva végül a DK-s országgyűlési képviselő beszélt arról is, mi a véleménye a kecskeméti repülőtér vegyes – katonai és civil – hasznosításáról. Kijelentette, nagyon ellenezte ezt, szerinte csak a német befektetőknek akarnak kedvezni.
„Téved, aki azt hiszi, hogy ha szolgalelkűen kiszolgálja német üzleti körök érdekeit, akkor abból hosszútávon profitálni fog. Miközben nemzeti büszkeségről beszélnek, hajbókolnak németek, kínaiak előtt.”

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Bemutatták a Szövetség a Hírös Városért Egyesület polgármesterjelöltjét és az egyéni indulókat

Hivatalosan is bemutatta – egy választókerület kivételével, ahol még tárgyalások folynak – a Szövetség a Hírös Városért Egyesület a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...