fbpx

FRISS HÍREK

Augusztusban adhatják át az új kecskeméti tűzoltólaktanyát, szeptemberben költözhet át az állomány

- Advertisement -

Elkezdődött az új, uniós forrásból a Külső-Szegedi úton épült kecskeméti tűzoltólaktanya műszaki átadás-átvétele. A közel 5,4 milliárd forintból megvalósult laktanyában akár tíz készenléti jármű is elfér majd. Helyének kiválasztásakor fontos szempont volt, hogy az itt szolgáló állomány a lehető legrövidebb idő alatt, a legkevesebb forgalmi akadállyal érje el a veszélyeztetett területeket – közölte a katasztrófavédelmi igazgatóság.

Régóta tervezték, hogy a tűzoltóságot elköltöztetnék a belváros szívéből. Nem elsősorban azért, mert nem ide illik, hanem célszerűségi okokból. Problémát jelent a szűk hely, ami miatt nem lehet bővíteni, így a szerkocsik számát se lehet növelni.
Lamperth Mónika belügyminiszter még 2005-ben jelentette be, hogy Kecskemét új laktanyát kap, de nem történt semmi. Később felröppent az a hír, hogy a Mercedes-gyár is örülne egy hozzá közelebbi tűzoltóságnak, de lépések nem követték. 2013-ban az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt közölte, hogy 2014 tavaszára egy új tűzoltó­őrs készül el, ám ez sem valósult meg.

Fotó: Hraskó István

Végül újabb négy év szünet után egy új laktanya építésére kapott engedélyt az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Véglegesítették a műszaki tartalmat, elkészítették a kiviteli terveket és elindult a közbeszerzési eljárás 2019 áprilisában. Majd 2021 januárjában elkezdődhetett az új tűzoltósági épület kivitelezése a Mindszenti körúti lőtér mögötti üres telken.

Három szárny, tíz szerállás

Az új, Külső-Szegedi útról megközelíthető tűzoltólaktanya épülete három eltérő funkciót betöltő szárnyból áll.
„Egyszerre biztosítja majd a tűzoltóság, a katasztrófavédelmi kirendeltség és a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság zökkenőmentes, hatékony működését. Az európai uniós forrásból zajló komplex beruházás célja, hogy a megyeszékhely tűzoltói a kor kihívásainak megfelelő, komfortos, korszerű riasztási rendszerrel rendelkező, gazdaságosan üzemeltethető és környezetbarát munkahelyen láthassák el a mindennapi szolgálatukat” – mondta el Kovács Andrea tűzoltó főhadnagy, a Bács-Kiskun Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője, miután az épületet szinte késznek látva megkerestük, vajon mikor vehetik birtokba.

Hasonló cikkünk:  Lebukott az a kecskeméti férfi, aki több százezer forintért cserébe jogosítványt intézett

Fotó: Hraskó István

A szóvivőtől azt is megtudtuk, az új kecskeméti tűzoltólaktanya építése ütemesen halad, az épület műszaki átadás-átvételi folyamata elkezdődött. Ezt követően a használatbavételi eljárás lezárulta után lesz lehetőség a hivatalos átadó ünnepségre, ennek tervezett időpontja ezév augusztusa. Az állomány a tervek szerint szeptemberben költözhet be.
Kovács Andrea hangsúlyozta: az ország legnagyobb megyéjének székhelyén működő tűzoltó-parancsnokság tizenöt település csaknem 212 ezer lakójának, vagyis minden második Bács-Kiskun vármegyei embernek a biztonságát erősíti.

Fotó: Hraskó István

„A csaknem ötezer-háromszáz négyzetméteres épület helyének kiválasztásakor fontos szempont volt, hogy az itt szolgáló állomány a lehető legrövidebb idő alatt, a legkevesebb forgalmi akadállyal érje el a veszélyeztetett területeket, ezzel is segítve a gyors és hatékony tűzoltói beavatkozást” – mondta el a szóvivő.

Az új laktanyában akár tíz készenléti jármű is elfér majd. A szertár feletti tűzoltólaktanya épületszárnyában irodák, a 24 órás szolgálatot ellátó hírközpont és szolgálati helyiségek, valamint raktározást, tárolást szolgáló helyiségek kaptak helyet. A megyei igazgatóság és a kirendeltség az irodai szárnyba került, ahol egyebek mellett modern tárgyaló, ügyfélváró, valamint külön orvosi, pszichológiai vizsgáló is készült. Az épületkomplexum harmadik szárnya a raktárépület. A korszerű épület a tervezett napelemes rendszernek és a modern, talajszondás hűtő-fűtő rendszernek köszönhetően gazdaságosan üzemeltethető lesz – tudtuk meg.
Az új tűzoltólaktanya uniós forrásból épül, az állam társfinanszírozása mellett 5 milliárd 367 millió forint vissza nem térítendő támogatásból.

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Orbán és Gyurcsány is csütörtököt mondott Kecskemétre (galériával)

Úgy tűnik Kecskemét lesz a 2024-es választások metszéspontja, ahol a párhuzamosok mégis találkoznak, ugyanis információink szerint egy napon látogat...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...