fbpx

FRISS HÍREK

Bár a kormány meghosszabbította az igénylést, egyre kevesebb párnak kell a Babaváró

- Advertisement -

Visszaesni látszik a Babaváró hitel iránti kereslet, a fiatal családok a tavaly decemberihez képest majdnem harmadával kevesebb támogatást igényeltek az idei első négy hónapban. A konstrukciót sokan a kormány legerősebb családtámogatási eszközének tartják, ez az országos statisztikában alig látszik – mind az élveszületések, mind a házasságkötések száma csökken. Mindemellett egy pénzügyi szakértő szerint érdemes lehet a Babaváró igénylése.

A Babaváró iránti lelkesedés már a múlté

Az év első 4 hónapjának elkeserítő adatait már nem lehet azzal magyarázni, hogy tavaly év végén – a Babaváró konstrukció esetleges megszüntetésének hírére – nagyon sok fiatal család előre hozta az igénylést. A fiatal családok tudatosabbá váltak, így a jelenlegi magas inflációs környezetben még úgy sem vágnak bele komoly beruházásokba, hogy az állam a gyermekvállalásért cserébe szinte ingyen ad számukra milliókat.

Azaz amíg tavaly decemberben több mint 70 milliárd forintot igényeltek a családok, addig az idei első négy hónapban mindössze 53,9 milliárd forint folyósítása történt csak meg – hívta fel a figyelmet Gergely Péter. A BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint a jelenlegi eredmény az egy évvel korábbihoz mérten is karcsú, hiszen a 2023 első négy hónapjában mért adat 62 százalékkal marad el a 2022. január-április közötti statisztikától.

A Babaváró amúgy a 2019. júliusi megjelenése óta – az első hónapok felfutási időszaka után – egyértelműen a közös életüket megkezdő fiatalok termékévé vált. A konstrukciónak ráadásul jót tettek a tavaly év végi, kivezetésről szóló híresztelések is: a folyósítások tavaly decemberben 29-44 milliárd forint között mozogtak, amihez képest az idei legjobb hónapnak március mutatkozott a maga 18,3 milliárd forintos kifizetésével.

Kevesebb baba, kevesebb házasság

Mindeközben érdemes szemügyre vennünk a Központi Statisztikai Hivatal által közölt legfrissebb születési és házasságkötési statisztikát. Eszerint az idei év január-áprilisi időszakában 36 százalékkal kevesebb frigyet regisztráltak, mint 2022 azonos hónapjaiban. Egy év alatt pedig összesen 58 515 pár kötött házasságot, ami 17 százalékkal, azaz 11 782-vel kevesebb a megelőző 12 havinál.

Hasonló cikkünk:  Értem- nem értem- de mégis értem: a Magyar Péter jelenség egy influenszer szemével

Idén az élveszületések száma folyamatosan hullámzik az országban: amíg tavaly decemberben összesen 7,4 ezer gyermek jött a világra, addig idén januárban az arány 7,5 ezerre ugrott, de egy hónappal később már csak 6,6 ezer újszülöttet számláltak. Márciusban aztán az élveszületések száma újra hétezer fölé emelkedett (7,1 ezer), de áprilisban ismét bezuhant és már csak 6352 gyermek született. Ami nem csak a havi adatokat tekintve, de éves alapon, azaz 2022 áprilisához viszonyítva is 2,7 százalékos csökkenést mutatott.

S ha már 2022, akkor nem mehetünk el szó nélkül a Bács-Kiskun vármegyei statisztika mellett sem. Ebből nemrég kiderült, hogy a területen kevesebben születtek és (elsősorban a Covid19-járvány miatti többlethalálozások magas bázisa miatt) kevesebben haltak meg 2022-ben, mint az előző évben. Az ebből adódó természetes fogyás a népességet több mint 2800 fővel csökkentette, a fogyás lakosságarányos mértéke kedvezőtlenebb volt az országos átlagnál.

Érdemes felvenni és befektetni

Bár a Babaváró konstrukcióját sokan a kormány messze legkedvezőbb családtámogatási eszközének tartják, a fenti adatok tükrében ez az állítás erősen kétséges. Gergely Péter szerint a termék igénybevétele azonban a jelenlegi piaci környezetben is megéri még akkor is, ha csak később akarjuk felhasználni az állami támogatást. Hiszen a konstrukció sajátja, hogy az első 5 évben akkor is kamatmentes, ha közben nem születik meg az első gyermek.

A számlára érkező pénzt ugyanis magas kamatozás mellett be lehet fektetni addig is, amíg nem válik szükségessé a hitelfelvételnél. Aki ráadásul még június végéig hozzájut a Babaváróhoz, az még klasszikus, rövid futamidejű bankbetétbe is elhelyezheti a 10 milliós összeget anélkül, hogy a kamatadón felül a júliustól belépő, 13 százalékos szochot is fizetnie kellene a megtakarítás hozama után.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Megszűnhet a járóbeteg-ellátás a Honvédkórházban

2025. január 1-jétől már nem lesznek járóbeteg-szakrendelések a Honvédkórházban (Repülőkórházban) - értesült a KecsUP az intézmény jelenlegi és korábbi...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...