fbpx

FRISS HÍREK

Elmarad a kecskeméti repülőnap, a háború miatt – közölte a Honvédelmi Minisztérium

- Advertisement -

Szerkesztőségünknek ugyan nem válaszolt a héten a Honvédelmi Minisztérium, lesz-e idén repülőnap, de pénteken közleményt adtak ki: elmarad, mégpedig a háború miatt.

„A mostani háborús időkben a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség számára Magyarország és a magyar emberek biztonsága az első. A háborúval járó biztonsági kihívások miatt most a hadgyakorlati, kiképzési, haderőfejlesztési és katonaszakmai feladataink élveznek előnyt, ezért az augusztusra tervezett kecskeméti Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató idén elmarad”írják a honvedelem.hu-n olvasható közleményükben.

A tárca azt is közölte, elhúzódó háborúra számítanak, ezért „jelentősen felgyorsult a haderőfejlesztés folyamata, nemcsak az eszközbeszerzések és a védelemipar területén, de fokozott figyelem irányul a katonák harckészültségének emelésére is”. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a haderő képességének magasabb, hadműveleti szintre emelését írta elő dr. Böröndi Gábor altábornagy, a Honvéd Vezérkar új főnöke részére, „amely az alakulatok számára fokozott terhelést és összpontosítást jelent”. A közlemény szerint az állomány ezért gyakorlatokon vesz részt, amelyeken a hivatásos állomány mellett kiemelt szerepet kapnak az újonnan megalakult területvédelmi erők is.

Hasonló cikkünk:  Idén változik a magyar és a matekérettségi követelményei

Fotó: Hraskó István

A repülőnap körüli kérdésekről éppen csütörtökön írtunk, annak kapcsán, hogy az elmúlt hetekben egyre többet lehetett hallani arról, hogy elmarad a rendezvény. Sokakat már csak azért is érdekelt volna a dolog, mert már régóta szállást foglaltak, és nem ártott volna tudniuk, érdemes-e fenntartaniuk vagy visszamondják.

Természetesen megkerestük a legilletékesebbet, a Honvédelmi Minisztériumot (még kedden), hogy tisztázzuk: lesz vagy sem idén repülőnap, de levelünkre két napig nem kaptunk választ. Csütörtökön megjelent cikkünkhöz megkérdeztünk jópár katonát, akik a kecskeméti repülőbázison teljesítenek szolgálatot, ők kivétel nélkül azt mondták, tudomásuk szerint elmarad. Végül a HM közleménye pénteken hivatalossá tette, amit már régóta sokan sejtettek.

„A 2023. évi Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató megszervezésével és végrehajtásával összefüggő feladatokról” szóló miniszteri utasítást egyébként még 2022 decemberében adta ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...