fbpx
14 C
Kecskemét
2023. október 4., szerda

FRISS HÍREK

Mezőgazdaság: Jól is jött és nem is a sok eső

Úgy tűnik, hogy magunk mögött hagytuk a csapadékos időjárást, de azért a nyoma megmaradt. Legalábbis a mezőgazdaságban biztosan. Megkeresésünkre a megyei agrárkamara elnöke elmondta, hogy az elmúlt hetek csapadékmennyisége 65-80 mm között alakult. Csendesen és folyamatosan áztatta a földeket.

Az őszi gabonaféléknek és a tavaszi vetéseknek nagyon jókor és jól jött ez a csapadékmennyiség. A tavalyi aszályos évszak miatt, most kezd visszatöltődni a vízréteg a talajokban. Komolyabb problémát nem okozott a csapadék mennyisége, belvíz nincs, sőt a homokosabb területeken már nincs is nyoma a nagyobb esőzésnek – válaszolta megkeresésünkre Gáspár Ferenc megyei elnök.

És ami már nem annyira jó

De azért van az esős időszaknak hátulütője is. A kalászosok megdőltek. A nedves csapadékos időjárás miatt  felütötték a fejüket a gombabetegségek. Ezeket csak most, a jó időben tudják vegyszereznil. Az őszi búza, árpa és tritikálé aratását ez az időjárás egy-két héttel biztosan meg fogja nyújtani.

Hasonló cikkünk:  Egyszerű és megunhatatlan: tejespite volt a desszert a gasztrohét nyitónapján

A szabadföldi szamócáknak nem kedvezett a csapadék és a párás időjárás, mert a szürkepenész megjelent a termésen és azok elkezdtek rothadni. Az éppen aktuális tavaszi vetésű zöldségfélék vetési ideje is csúszik, mivel nem tudták a munkálatokat folytatni.

Hasonló cikkünk:  "Ünnepnap nincs, hétvége sincs, csak a jószág!" - riport Kecskemét egyik utolsó juhászáról

A jobb idő megjelenésével megyeszerte gőzerővel folynak a palántázási és növényvédőszerezési munkálatok.

Hirdetés

Felkapottak

Pesty László első „ügye” a Kecskemét melletti gyümölcsfeldolgozó pár milliárdos csalása

A 24.hu írta meg hétvégén, hogy Pesty László közzétette az első ügyet, ami szerinte a NER működését mutatja be. Pesty...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...