fbpx

FRISS HÍREK

Új szemlélet miatt Kadafalván elnapolták az új lakópark építését 

- Advertisement -

Nem adott zöld utat Kecskemét közgyűlése, hogy Kadafalván a Beretvás köz mellé 21 telek kiosztásával lakóparkot építsenek. Leviczky Cirill, a városrész fideszes képviselője a korábbi évekhez képest, váratlan indítványt tett. Azt javasolta, ne kössék meg most a kiszemelt területre vonatkozó szerződéseket, annak ellenére sem, hogy az jelenleg beépítetlen, mert szerinte előbb meg kell teremteni az alap infrastruktúrát.

Telkenként két-két házat terveznek építeni körülbelül 190 fő számára, és a családmodell alapján ebből mintegy 80 a gyermek – számolt utána a képviselő. Két problémát hozott fel Leviczky Cirill, ha megépülne az újabb lakópark. Szerinte már most gondot okoz az, hogy a Beretvás köz közlekedése régóta megoldatlan, és a további napi 80-100 autó csak rontana a helyzeten. A másik indok az intézmények mai leterheltsége, ahol az új családok gyermekeit is el kell látni. Önkormányzati feladat a bölcsőde és az óvoda építése, ezeket a következő évben tervezi megépíteni az önkormányzat. Az általános iskola növelése azonban állami feladat, és csak az idén több mint 20 helyi gyermeket utasítottak el – írta le a helyzetet a kormánypárti politikus.

Előbb tehát meg kell teremteni az alap infrastruktúrát: a megfelelő közlekedést, a bölcsődét, az óvodát, az iskolát, és azután lehet csak nagyobb létszámban növelni a városrész lakosságát. A képviselőnek, a városnak ezért előre kell gondolkodni, mert majd később dörömbölnek a képviselő ajtaján a helyi lakók, hogy miért nincs rendes út, miért utasítják el helyhiány miatt a gyermeket az iskolában – tette hozzá a városrész képviselője.

Leviczky érveléséből a praktikusság és a tervezhetőség tűnik ki, ami azért kelt feltűnést a korábbi hasonló tartalmú előterjesztésekhez képest, mert eddig ennek teljesen az ellentetje érvényesült. Alap infrastruktúra nélkül nyitottak lakóparkoknak újabb és újabb telkeket.

A fenntartható fejlődés szemlélete új típusú szemlélet a kecskeméti közgyűlésben

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester reagált párttársára, aki Kadafalva képviselőjének javaslatát úgy értelmezte, hogy mértéktartó fejlődést javasol a városrészben. Ez egy új típusú szemlélet – mondta a polgármester, ami eddig nem jelent meg a közgyűlésben, mert eddig az volt a jellemző, hogy épüljön és épüljön csak minden. Ez a fenntartható fejlődés egy példája – magyarázta Szemereyné.

Hasonló cikkünk:  Már nem születnek népdalok, ezért visszük tovább, amink van - beszélgetés Vadas László népzenésszel

A város 10 évvel ezelőtt más élethelyzetben volt, és ha akkor nem mutatják fel, hogy vannak szabad építkezési területek, nem valósulhatott volna meg a korábbinál nagyobb arányú munkahelyteremtés. „Az már más kérdés, hogy nem volt kellően előkészítve, és a következményeit folyamatosan utólag próbáljuk meg kezelni. De ebből tanulva, értékelem Leviczky képviselő Kadafalvára vonatkozó kérését.” – mondta a városvezető.

(Cikkünkben itt említjük meg azt a kecskeméti kutatást, amiben a Neumann János Egyetem kutatója kimutatta még 2020 előtt, hogy 2008 és 2015 között 24 százalékkal csökkent Kecskemét zöldfelületének a kiterjedése. Ez tulajdonítható az építőipar felfutásának, a lakóparkok épülésének, a külvárosokban megnyitott újabb telkeknek, és az újabb üzemeknek, gyáraknak.)

Király József, az ellenzéki Szövetség frakció képviselője felidézte, hogy Kadafalvához hasonlóan felmerült a probléma akkor is, amikor Alsó- és Felsőszéktó egy részét belterületbe vonták. Támogatja a hosszabb távra mutató tervezést – tette hozzá, de aggodalma van amiatt, hogy egy tollvonással semmibe veszik a hivatalos utat bejárt szerződés megkötéséhez szükséges telepítési tanulmánytervet.

A közgyűlés végül Leviczky javaslatára levette a napirendről a tervet, de nem a teljes elvetéséről döntött. A projektet megvizsgálják, átütemezik és az év végéig újból visszahozzák a testület elé.

Kadafalvához kapcsolódóan a napirend keretében döntöttek arról is, hogy egy ingatlan csere kapcsán beépítésre alkalmas területet kapott Kadafalva. Ezzel lehetővé válik, hogy a jövőben a Boróka utcán közösségi ház épülhet, illetve a régóta kért véderdő is kialakításra kerüljön.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Végigmentünk a Három Határon, és nagyon nem bántuk meg

Árvalányhajas mezők, borókások, meredek homokbuckák, kilátás a Kolon-tóra, a soltszentimre Csonka-torony - noha nem egy könnyed séta a Három...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...