fbpx

FRISS HÍREK

Újabb nagy fát vágtak ki az Izsáki úton

- Advertisement -

A héten egy méretes kőrisfa lett az áldozata az Izsáki úton zajló munkálatoknak Kecskeméten. Az még nem dőlt el, hogy a Dózsa György úti nagy tölgyfa megmarad-e jelenlegi állapotában, vagy vissza kell vágni a koronájából.

Csütörtökön ismét eltűnt egy újabb nagy fa az Izsáki útról: az Olimpia utcai körforgalomból (McDonald’s-nál) a Shell kúthoz kivezető ág mellett vágtak ki egy kőrist. A helyszínen turbó körforgalmat alakítanak majd ki.

Olvasói fotó

Mint azt többször kommunikálták, a projekt célja a városközpont és az M5-ös autópálya közötti menetidő csökkentése, az útszakaszon tapasztalható torlódások csillapítása és a csomópontok áteresztő képességének növelése és biztonságosabbá tétele. A nagykörút és a Vízmű utcai szakaszon a Hazai Építőgép Társulás Zrt. dolgozik mintegy nettó 4,2 milliárd Ft értékben, állami finanszírozásból.

Fotó: Hraskó István

Az kezdettől nyilvánvaló volt, hogy a munkálatoknak sok fa – úgy tudjuk, az eredeti tervek szerint 170 – áldozatul esik. De sajnos mára kiderült, hogy ennél valószínűleg többet fognak kivágni. Farkas Barta Kata, a Zöld Küldetés Egyesület elnöke korábbi cikkünkben kijelentette: ugyan a törzseket védő kalodák kihelyezésével biztatóan indult az Izsáki-Dózsa György úti kivitelezés, de kiderült, csak látszat favédelemről van szó. A fákat a tervezésnél legtöbbször csak pontként kezelik, nem veszik figyelembe, hogy gyökereik a földben szétterjednek, a közmű-munkálatok során szétvágják-szaggatják őket.

Dózsa György út / Fotó: Hraskó István

„Kiderült, nincs valós favédelmi terv, amelyben a fák gyökerének különböző zónái jelölve lennének és ahhoz meg lennének határozva a különböző területeken a megfelelő munkavégzés kritériumai. Az is világos lett, hogy nincs megfelelő műszaki ellenőri felügyelet sem, amivel a fák körül tevékenységek ellenőrizve lennének” – fogalmazott az egyesület elnöke. Szerinte ha a tervezést körültekintően, a fák figyelembevételével végezték volna el, akkor nem állt volna elő az a helyzet a kivitelezés során, hogy a Sheraton hotel előtti fasor életveszélyessé vált és ki kellett vágni az értékes platánokat.

Hasonló cikkünk:  Sok ágat levágtak az 52-es főút melletti fákról

A nagy tölgyfa mellől már kivágták két társát / Fotó: Hraskó István

A Zöld Küldetés Egyesület tavaly ősszel erőteljesen felhívta a város figyelmét arra is, hogy a Dózsa György úton ki akarják vágni Kecskemét belvárosának egyik legnagyobb, városképileg meghatározó fáját, egy tölgyet és két másik, nem annyira jó állapotban lévő, de még sokáig életképes társát. A három tölgyfa eltávolítása ellen előbb ők, majd a Kecskeméti Városszépítő Egyesület szervezett tiltakozó akciót, a résztvevők rengeteg transzparenst függesztettek ki.

A két tölgyfa kivágása után így fest most a Dózsa György út / Fotó: Hraskó István

A Dózsa György úti tölgyfák közül végül a két, rosszabb állapotút kivágták, mert útjában voltak a meghosszabbításra kerülő buszöbölnek. A harmadik, a legnagyobb, legszebb – jelenleg legalábbis úgy tűnik – megmenekült. Bár az egyelőre kérdéses, teljes pompájában megússza-e a munkálatokat. Ugyanis a gyökérzetét már megbolygatták, és a legfelsőbb nagyobb gyökereket el is kell majd vágni. Szabó József Kristóf favizsgálótól megtudtuk: ha a gyökerek átvágása megtörtént, méréseket fog végezni, szél által okozott terhelésben mennyire áll stabilan a fa, és ez alapján születik majd döntés, vissza kell-e vágni a fa koronáját, és ha igen, milyen mértékben.

Az Izsáki úton kivágott kőris tönkje / Fotó: Hraskó István

Természetesen a kivágott fák pótlása kötelezettség. Egy-egy nagyobb fa helyett akár 20-25 facsemetét is el kell ültetni. Csakhogy manapság a kis fák megmaradásának esélye igen kicsi: a városban is látható, hogy a talajvízszint lesüllyedése miatt az utóbbi években földbe került csemeték közül rengeteg kiszáradt. De az idősebb fák is megsínylik a kevesebb csapadékot: a kosárlabda akadémia (régi uszoda) melletti zöldterületen több nyírfa sem élte túl a tavalyi nyarat.

Nyíllal jelölve a most kivágott fa / Forrás: Google Térkép

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Ajánlásgyűjtés közben támadták meg a Kutyapárt kecskeméti jelöltjét a Petőfivárosban (videóval)

A Kutyapárt kecskeméti jelöltje, Kordik Szabolcs és tagtársa április 24-én támogató aláírásokat gyűjtött a Petőfivárosban, az Énekes utcában, amikor...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...