fbpx
17.2 C
Kecskemét
2023. szeptember 25., hétfő

FRISS HÍREK

Mesés részletek – Ulrich Sári illusztrátor a júniusi Hónap Alkotója

Június 9-én mutatkozott be a Hónap Alkotója, Ulrich Sári. Az animációsfilmes és illusztrátor első önálló kiállításán frissen megjelent könyvillusztrációit láthatjuk a Mesés Gazdagság című mesegyűjteményből.

Sári 12 éves korában kezdte meg művészeti tanulmányait Szoboszlay Péter animációsfilm-rendező szakkörében még Kecskeméten. Jelenleg a MOME végzős hallgatója animációs alapszakon. Az eddig megtett útjára, nemzetközi elismeréseire egykori oktatója is büszkén tekint. Szoboszlay nyitotta meg a kiállítást, teret engedve az érzékeny, személyes hangvételű szavaknak. A megnyitó sorok után egy régi képpel kedveskedett az alkotónak, amin Sári elmélyült műhelymunkát végez még kisgyerekként.

Szoboszlay Péter és Ulrich Sári / Fotó: Gyenes Kata; Hírös Agóra

Sári fiatal felnőttként is otthonosan mozog a mesék világában, így önazonosnak tekinti az eltérő kultúrkörökből merítő könyvhöz készült munkáit. Minden grafikáját benépesítette felfedezésre váró kisállatokkal a gyerekek és a saját örömére.

Sári minden grafikáját benépesítette felfedezésre váró kisállatokkal / Fotó: Gyenes Kata; Hírös Agóra

A Mesés Gazdagság című mesegyűjtemény Horváthné Pellionisz Petra szerkesztésével a Magyar Nemzeti Bank gondozásában jelent meg, és a világ különböző térségeiből gyűjt össze az anyagiagról szóló történeteket.

Mesés Gazdagság mesegyűjtemény Horváthné Pellionisz Petra szerkesztésével, a Magyar Nemzeti Bank gondozásában / Fotó: Gyenes Kata; Hírös Agóra

A kiállításon most egy olyan meseillusztráció is látható, ami nem került be a kötetbe. Egyelőre csak itt találkozhatunk a Treblával és Rebekával, bár a Kecskemétfilm animációs adaptációja a cigány népmeséhez elérhető online a Cigánymesék sorozatban.

“Nekem nagyon sokat olvastak gyerekként, a már kínos kamaszkorban is. Szinte a könyvtárban éltünk és a Magyar Népmeséket néztem.” – Magyarázta lapunknak mesevilághoz fűzött kapcsolatát Sári – “Most is szeretem a gyerekanimációkat és a nagyobbaknak szóló rajzfilmeket.”

Meghatározó modern meséi az Adventure Time és a Steven Universe, amik többször is visszaköszönnek az illusztrátor Instagram oldalán olyan kultikus Ghibli animék mellett, mint A vándorló palota vagy Kiki – A boszorkányfutár. “A Steven Universe hatása évekig látszott a stílusomon, de újabban a Magyar Népmeséket érzem rajta. A kevésbé steril, ceruzarajzos stílust szeretem és keresem.”

A kiállítás vendégei képselapokon magukkal is vihették Sári munkáit / Fotó: Gyenes Kata; Hírös Agóra

Sári az alapszak befejezése mellett édesapja, Ulrich Gábor (Dűne) következő animációs filmjén fog dolgozni, az ezt követő MOME mesterképzés alatt pedig szeretne egy animációs stúdiónál elhelyezkedni. Addig is személyes útjának, szakmai kihívásainak és modern animációs rajongásának rajzolt nyomait a @bad_.plant._mom oldalon követhetjük.

A kiállítás megtekinthető július 2-ig, valamint a KAFF és a Múzeumok Éjszakája alatt a Hírös Agóra Panoráma termében.

Ulrich Sári még több munkájával – remélhetőleg a modern kedvenceink illusztrációival is – találkozhatunk június 24-én a KAFFER vásáron.

Képek: Gyenes Kata; Hírös Agóra

 

Hirdetés

Felkapottak

Kerékpárral tekert esküvőjére az ifjú pár Kecskeméten, éppen az autómentes napon

A kecskeméti Juhász Imre és Juhász Eliza mindketten imádnak bringázni, így nem is volt kérdés számukra, hogy menyasszonyi autó...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...