fbpx

FRISS HÍREK

Bács-Kiskun kiemelt harctér az élelmiszerszegénység elleni küzdelemben

- Advertisement -

Szomorú statisztikát osztott meg nemrégiben a fennállásának 30. évfordulóját ünneplő Gyermekétkeztetési Alapítvány a magyarországi élelmiszerszegénység kapcsán, amely rámutat, hogy ma hazánkban mintegy 200 ezer rászoruló gyermek van, aki nem, vagy nem elégséges étkezésben részesül. A kecsup.hu riportjából az is kiderül, hogy Bács-Kiskun Vármegye kiemelt színtere az alapítvány élelmiszerszegénység elleni küzdelmének.

A Gyermekétkeztetési Alapítvány beszámolója szerint Magyarországon az aktuális gazdasági helyzet, valamint az infláció és a részleges rezsiemelés miatt egyre több ember szenved szegénységben. Jelenleg közel 1 millió felnőttet érint a probléma, ami a negyedik legrosszabb helyet jelenti az uniós országok között, rögtön Bulgária után. Emellett ma hazánkban mintegy 200 ezer rászoruló gyermek van, aki nem, vagy nem elégséges étkezésben részesül. Számukra a nyári szünet az önfeledt pihenés helyett a korgó gyomrot jelenti.

– Bács-Kiskun vármegye egy rendszeresen látogatott élelmiszerosztási pontunk – osztja meg a tapasztalatokat Dr. Keszy-Harmath Dániel, a Gyermekétkeztetési Alapítvány munkatársa. – Éppen kedden jártunk a megye négy településén, (Kunszentmiklós, Tass, Szalkszentmárton, Dunavecse) ahol összesen 80 csomag tartós élelmiszerrel támogattuk a rászoruló családokat. Településenként 20 család kapott ilyen hozzájárulást, akiket a helyi családsegítő együttműködésével választottunk ki. Ezek a családok jellemzően nagyon nehéz körülmények között élnek és a legtöbb alapellátásból kimaradnak.

Bács-Kiskun vármegye négy településén, (Kunszentmiklós, Tass, Szalkszentmárton, Dunavecse) összesen 80 csomag tartós élelmiszerrel támogatták a rászoruló családokat. Fotó: GYEA

Ahol a közös főzés ritka családi élmény

A szerdai ételosztás 182 gyermek étkezését biztosította most egy hétre. A nélkülözés ideiglenes felszámolása mellett az ilyen akciók lehetőséget teremtenek arra is, hogy a közös főzést a család összekovácsoló élményként élje meg.

– Az egyik legfőbb üzenetünk jelenleg, hogy – bár egész évben érezhető a szükség – a nyári hónapok kiemelten nagy terhet rónak a szegénységben élő gyermekes családokra, különösen ami az élelmiszerellátást illeti. A tanév során az óvodákban, iskolákban még hozzájutnak a gyerekek a napi többszöri étkezéshez, ám ez nyáron a legtöbb helyen megszűnik. Otthon viszont olyan kiadást jelentene, amit nem tudnak finanszírozni, ezért a nyári szünet ma Magyarországon közel 200.000 gyermek számára az önfeledt pihenés helyett a korgó gyomrot jelenti.

Ma hazánkban mintegy 200 ezer rászoruló gyermek van, aki nem, vagy nem elégséges étkezésben részesül. Fotó: Gyermekétkeztetési Alapítvány

Az eseti segítségnyújtás mellett állandó programokkal is próbálják enyhíteni a folyamatosan változó gazdasági helyzet, valamint a rekordmagas infláció és a részleges rezsiemelés miatt kialakult kilátástalanság hatásait.

Hasonló cikkünk:  A teherautók egyelőre eltűntek, kérdés, megjavítják-e a rongált utakat Katonatelepen

Ezzel a céllal jött létre a Gyermekétkeztetési Alapítvány egyik visszatérő programja, a Fel a fejjel!, amelynek keretein belül olyan, legalább egy gyermeket nevelő családoknak segítenek, akik valamilyen okból kifolyólag nehéz körülmények közé kerültek (anyagi helyzet, betegség, sérült gyermek nevelése), és szükségük van külső segítségre a talpra álláshoz.

– A program keretein belül egy településen öt családot támogatunk havi 20.000 forintal, 12 hónapon keresztül, így helyszínenként évi 1.200.000 forint támogatást, összesen 18.000.000 forint összeget fordítunk a családok megsegítésére – részletezi a projektet Dr. Keszy-Harmath Dániel. – A havi 20.000 forintos pénzösszeget nem közvetlenül a család kapja, hanem minden településen szerződést kötünk a helyi kisbolttal vagy kereskedéssel, és ott állítják össze a tartós élelmiszerekből álló egységcsomagot, vagy a család által igényelt ételeket tartalmazó pakkot.

A 2023-as Fel a fejjel! program februárban indult és 2024 januárjáig tart, 15 települést érintve az ország különböző részein. Ezek között három Bács-Kiskun vármegyei helyiség is szerepel (Bácsalmás, Solt, Kunszentmiklós és Dunavecse – ez utóbbi kettő féléves váltásban), ami jól jelzi a térség érintettségét.

Bács-Kiskun Vármegye kiemelt színtere az alapítvány élelmiszerszegénység elleni küzdelmének. Fotó: GYEA

Folyamatosan romlik a tendencia

– Abban bízunk, hogy a program végére mindannyian egy kicsit megkönnyebbülve, jobb helyzetben találják magukat – indokolja a program névválasztását Dr. Keszy-Harmath Dániel, ám a jelenlegi tendenciák túl sok optimizmusra nem adnak okot. Elmondása szerint az élelmiszerszegénység már a korábbi években is komoly probléma volt. Elsősorban a leszakadó térségekben érzékelhető a válság, de egyre szélesebb körben jelentkeznek a hiányok és a folyamat sajnos romló tendenciát mutat, egyes statisztikák szerint az éhezők száma akár meg is duplázódhat.

A folyamat sajnos romló tendenciát mutat, egyes statisztikák szerint az éhezők száma akár meg is duplázódhat. Fotó: GYEA

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának rendelkezése szerint a szünidei gyermekétkeztetést a települési önkormányzat jegyzőjénél idén is írásban lehet igényelni az arra jogosult gyermekek számára. A szülők bármikor, akár a nyári szünet alatt is benyújthatják kérésüket, a jelentkezésnek nincsen határideje. A kecsup.hu megpróbált utánajárni, hogy Kecskeméten van-e erre lehetőség, mennyien jelezték az igényüket és milyen helyszíneken szervezik meg a rászoruló gyerekek étkeztetését, de sajnos Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzatától nem kaptunk választ a kérdéseinkre.

Bajáki Zsanett

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...