fbpx

FRISS HÍREK

Minden magyar szív egy gyárszalagon dobog

- Advertisement -

Az Országos Kompetencia Mérés rendszerének fennállása óta nem született olyan rossz szövegértési eredmény, mint 2022-ben. A negatív rekord felállításához pedig a vizsgált (5. és 8. osztályosok) összes évfolyam hozzájárult – derült ki a napokban a közzétett kompetencia-eredményekből.

A kormány a lesújtó eredmény kapcsán nem is mulasztott el véleményt formálni, melyet maga a kancelláriaminiszter fejtett ki a Kormányinfón.

Gulyás Gergely szerint meg kell nézni ezeknek a felméréseknek a módszertanát, a kiértékelést pedig szakembereknek kell elvégeznie. Ugyanakkor az oktatás integrációs problémákkal küzd, a gondok nagy része pedig ebből ered. Vagy ahogyan fogalmazott: „Ahol több a cigány gyermek, ott rosszabbak az eredmények” – közölte.

Súlyos állítás ez Gulyástól, hogy azt ne mondjuk, a végletekig rasszista. Hiszen a magyar kompetenciamérések kiértékelői sosem közöltek eredményeket származás alapján, a tanulókat nem sorolták a magyarok-cigányok-egyéb kisebbségek, vagy a fehérek-kreolbőrűek-feketék-sárgák csoportjába. Ehelyett olyan egyszerű elvek mentén vizsgálódtak, mint a családi háttér, mely nyilvánvalóan jelentősen befolyásolhatja az elért eredményt. Amiket aztán olyan szempontok szerint értékelnek, mint mondjuk a fiúk és lányok közti matematikai és szövegértési különbségek.

Fotó: Getty Images

Persze ki tudja, mit lát Gulyás és a kormány, amit még a felmérés kiértékelését végző szakemberek sem. Mert Magyarországon nem úgy mennek a dolgok, mint a migránslepte Nyugaton, mi az unortodox elvekben hiszünk. Úgy az oktatásban, mint a demokráciában. Így nem látunk problémát abban,

  • hogy az 1989-es rendszerváltás óta nem tudtunk egy, a hétköznapi kompetenciákra fókuszáló, ütőképes oktatási rendszert felépíteni;
  • hogy a pedagógusaink szép lassan matuzsálemi korba lépnek, akiket az állam gúzsba köt;
  • hogy az oktatási intézmények felszereltsége messze elmarad az elvárhatótól.
Hasonló cikkünk:  Így indult a tavaszi szünet: a miniszterelnök beírt a gyerekek ellenőrzőjébe - szavazással

Márpedig ez alapján lassan a magyar gyerekek már a bölcsődei nevelésük során olyan hátrányt szednek össze más országok azonos korú gyermekeihez képest, amit később csak nagyon nehezen hozhatnak be. Nem véletlen, hogy az elmúlt hónapokban rengeteg tanár tiltakozott a közoktatás állapota miatt, köztük több kecskeméti oktatási intézmény is.

Persze ez nem számít, hiszen 2011 óta a tankötelezettség határa 16 év, vagyis ha a gyerek gyengén teljesít az iskolában, akkor elmehet dolgozni. Értsd – a kormány gondolatmenetét alapul véve – a cigányok tűnhetnek el az oktatási rendszerből, mely momentum után végre minden szép és jó lehet. S hogy ezzel nincs baj, azt bizonyítja a miniszterelnök véleménye is, mely szerint a szittya gondolkodás már a születésünkkor belénk ivódik, ezért elég, ha ravaszok vagyunk, tanultnak nem kell lennünk.

Lassan úgyis minden magyar szív egy gyárszalagon dobog, nem kellenek a kifogások. Ami pedig a legszomorúbb: rasszizmus ide, kirekesztés oda, mi választottuk ezt a kormányt.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...