fbpx

FRISS HÍREK

Szeptembertől kiveszik az etikai eljárásokat a Magyar Orvosi Kamara kezéből

- Advertisement -

Hiába a szakmai érdekképviseleti tiltakozás, megjelent a kormányrendelet, amely az orvosokon, fogorvosokon kívül a felsőfokú végzettségű egészségügyi szakdolgozókra is kiterjed.

Szeptembertől már nem a Magyar Orvosi Kamara (MOK), hanem az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) végzi az etikai eljárásokat az orvosok, egészségügyi dolgozók körében – derül ki a Magyar Közlöny hétfő esti számában megjelent kormányrendeletből. Az új etikai eljárások és az azt megalapozó etikai kódex bevezetése ellen, ahogy arról a Népszava is beszámolt, a MOK tiltakozott, teljesen antidemokratikusnak tartva azt.

Az ETT Pintér Sándor belügyminiszter egészségügyi javaslattevő és tanácsadó testületeként ősztől már első fokon jár el az orvosokkal, fogorvosokkal, továbbá az egészségügyi felsőfokú szakirányú szakképzésben egészségügyi szakképesítést szerzett egészségügyi dolgozókkal szemben.

Pontosabban a területileg illetékes Vármegyei Etikai Bizottság (VEB) tagjaiból esetileg létrehozott Vármegyei Etikai Tanács (VET). Utóbbi testület tagjait az előbbi szervezet elnöke minden egyedi ügyben esetileg jelöli ki az esetlegesen fennálló kizárási ok figyelembevételével. A VET lehet háromtagú az egyszerűbb ügyeknél, vagy öttagú a bonyolultabbaknál. Az etikai eljárásnál másodfokon az ETT Országos Etikai Bizottság elnöke által az ETT Országos Etikai Bizottságának tagjai közül egyedileg kijelölt Országos Etikai Tanács jár el.

Hasonló cikkünk:  Nem segítenek tovább a cseh rendőrök a szerb–magyar határon, mert már kevés a migráns

Amint arról a Népszava beszámolt az elmúlt hetekben éles vita alakult ki az újabb jogköreitől megfosztott MOK és a Belügyminisztérium között. A kamara ugyanis „egy tiszta, transzparens, az orvos és beteg érdekét is szolgáló rendszer létrehozását” szeretné, mert azt állítják, hogy az etikai eljárásokat tőlük „valótlan ürügyet kreálva vette el a kormányzat, vita nélküli, 3 nap alatt levezényelt parlamenti döntéssel”.

Emiatt bírósági eljárások indítása mellett döntöttek, és azt is kifogásolták, hogy eddig az orvosok szabadon, demokratikusan választották az etikai bizottságok tagjait, de a továbbiakban a Belügyminiszter irányítása alatt álló szervezethez tartoznak a bizottságok, és előre kijelölt tagokból lehet őket választani. Ezért passzív ellenállásra buzdították a kamarai tagokat.

A MOK szerint elfogadhatatlan az új etikai kódex is, amely a mostani döntést megalapozta.

Mint állítják, az abban foglalt „eljárások szemlélete több évtizedes visszalépést jelent, orvosnak és betegnek is elbizonytalanító, visszaélésekre adhat lehetőséget”. A Pintér Sándor vezette tárca azonban valótlan állításokkal vádolta meg a MOK-ot, szerintük azt a hamis látszatot keltve, hogy az új etikai bizottságok valójában államhatalmi szervek, amit a tárca visszautasított.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...