fbpx
11.5 C
Kecskemét
2024. április 27., szombat

FRISS HÍREK

Továbbra is csak nagyon drágán lehet lakáshitelekhez jutni – krízisben a lakáspiac

- Advertisement -

A lakáspiac 9 éves, a lakáshitelezés 7 éves mélypontra került idén Magyarországon, az élénkülés jelei még nem látszanak.
Miközben az MNB irányadó kamata 2 százalékponttal csökkent, az aktuálisan elérhető lakáshitelkamatok nagy átlagban csak 0,4 százalékponttal kerültek lejjebb január óta, és még most is 9% körül járnak. Másfélszer akkora havi törlesztőrészlet vár most a hitelfelvevőkre, mint két éve, a kamatemelések kezdetén.

 

Sokéves mélyponton a piac

Az MNB múlt héten közzétett statisztikái szerint az idei év első öt hónapjában mindössze 204 milliárd forintnyi lakáshitel-szerződést kötöttek a magyar háztartások, ez egy év alatt 69%-os visszaesést, nem mellesleg 7 éves mélypontot jelent, vagyis a CSOK 2016-os bevezetése környékén láttunk ilyen alacsony hitelpiaci aktivitást utoljára. Eközben a babaváró hitelek felvétele 57%-kal, a személyi kölcsönöké 14%-kal múlja alul az egy évvel ezelőttit, tehát a hitelpiaci visszaesés általánosnak mondható.

Miközben az új lakáshitelek darabszáma lényegében a felére, 40 ezerről 20 ezerre esett, a Duna House szintén múlt heti becslése alapján az év első felében a lakástranzakciók darabszáma is majdnem ekkora mértékben csökkent. Összesen 43 987 lakástranzakció történt Magyarországon az első hat hónapban, ami 41%-os visszaesést takar. Míg a lakáshitelpiac 7 éve nem volt ilyen alacsonyan (ráadásul csak nominálértéken), a lakáspiac gyenge tranzakciós adata 9 évre visszatekintő negatív rekordot jelent.

 

Mit ajánlanak most a bankok?

Mivel a lakástranzakciók mintegy felére vesznek igénybe hitelt a vásárlók, a bankoknál elérhető kamatlábak alapjaiban határozzák meg nemcsak a hitel-, hanem a lakáspiac folyamatait is.
Egyértelmű és látványos a drágulás az elmúlt három évre visszatekintve: három és két éve még egyaránt 4,1% volt, tavaly ilyenkor 7,6%, most pedig már 8,7% a legnépszerűbbnek mondható, 10 éves kamatperiódusú lakáshitelek átlagkamata. A változó kamatozású (legfeljebb egyéves kamatperiódusú) lakáshiteleket a bankok döntő többsége időközben kivezette a piacról, ami elsősorban az egyelőre bizonytalan időre velünk maradó kamatstop intézkedés körüli elbizonytalanodással és a differenciált adósságfék-szabályokkal magyarázható.

Hasonló cikkünk:  Petőfi unokatestvérének szépunokájának tetszett Rákay Philip filmje

Kevésbé látványos, de azért már látható a 2022 vége óta bekövetkezett fordulat: az 5 éves kamatperiódusú lakáshitelek átlagkamata januárban, a 10 éveseké decemberben tetőzött, de mára a végig fix lakáshitelek is olcsóbbak lettek. Igaz, az átlagos kamatcsökkenés nem volt jelentős: miközben az MNB irányadó kamata 2 százalékponttal csökkent, az aktuálisan elérhető lakáshitelkamatok nagy átlagban csak 0,4 százalékponttal kerültek lejjebb január óta, és még most is 9% körül járnak.

Az átlagos törlesztőrészletek így is 50%-kal múlják felül a jegybanki kamatemelési ciklus előtti, 2021 júniusi szintet. Ami akkor egy 20 éves, 20 milliós lakáshitel esetében nagy átlagban 122 ezer forint volt, az most 183 ezer forint. Januárban még 188 ezer forint volt, tehát van némi enyhülés.

A futamidő során változatlannak feltételezett kamatszint mellett most már 43-46 millió forintot kell visszafizetni egy 20 milliós lakáshitelnél, 2021 nyarának elején ez még 28-31 millió forint volt.

A Portfolio aktuális cikke a fentieken túl még azt is részletezi, hogy mi alapján áraznak a bankok, és hogy melyik bank lakáshitel-ajánlata tűnik most a legkedvezőbbnek.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...