fbpx
13.7 C
Kecskemét
2024. május 3., péntek

FRISS HÍREK

A Mercedes-Benz hátszele nélkül nagyon nehéz helyzetben lenne Bács-Kiskun gazdasága

- Advertisement -

Noha Bács-Kiskun vármegye a maga 8 445 négyzetkilométeres területével az ország legnagyobb vármegyéjének számít, a terület gazdasági aktivitása korántsem helyezi a képzeletbeli dobogó legfelső fokára. Mert amíg az itt jelenlévő gazdasági társaságok arányát tekintve – a kormány gazdaságpolitikája ellenére – a vármegye egészen előkelő helyen áll, addig ugyanez a cégek fejlesztési aktivitásáról és a helyi foglalkoztatottsági adatokról nem mondható el. A vármegye egyetlen szerencséje, hogy a Mercedes-Benz magyarországi üzeme itt található, és a társaság óriásit lendít a helyi gazdaságon.

Az országos átlagon is túltesz a munkanélküliség

Noha a kormányzati álláspont szerint a háború és szankciók sújtotta nehéz gazdasági helyzetben is sikerült megvédeniük a munkahelyeket, sőt éves alapon újabb 29 ezer fővel emelkedett a foglalkoztatottak száma, addig a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból nem ez derül ki. A Fókuszban a vármegyék című kiadvány szerint ugyanis csak Bács-Kiskun vármegyében 1 év alatt mintegy 3400 fővel csökkent a 15-64 év közötti munkavállalók száma, így az 227 ezerre esett vissza az idei első negyedévben. Mindeközben a munkanélküliek aránya növekedett: a 2022 első negyedévi adatnál idén 4900-zal többen nem dolgoztak, az ebbe a csoportba tartozók létszáma 14 ezerre nőtt.

pixabay.com

A KSH statisztikája szerint a helyi foglalkoztatási ráta sem fest jól, miután az a foglalkoztatottak számával párhuzamosan 0,7 százalékpontot esve 72,5 százalékra zsugorodott. A munkanélküliségi ráta pedig az egy évvel korábbihoz képest 3,7 százalékról 5,7 százalékra emelkedett, ami meghaladta az országos átlagot is.

Kevesebben akarnak vállalkozni

Mindeközben a vármegyében működő cégek száma továbbra is majdhogynem az eget verdeste, amit a kormányzati horror, azaz a KATA gyökeres átalakítása sem rengetett meg. Idén március végére ugyanis a vármegyében működő vállalkozások száma mindössze 2,6 százalékkal zsugorodott, a többi vármegyéhez hasonlóan a regisztrált vállalkozások többségét (81 százalékát) kitevő önálló vállalkozók száma 3,1, a társas vállalkozásoké 0,7 százalékkal csökkent. Ezzel összesen 103 500 vállalkozás szerepelt a nyilvántartásban. A legtöbb vállalkozást (45 százalék) egyébként a mezőgazdaságban tartották nyilván, amely Szabolcs-Szatmár-Bereg és Békés vármegye után a harmadik legmagasabb arány.

Hasonló cikkünk:  A külföldön dolgozó magyarok többsége az Orbán-rendszer miatt vándorolt ki

Bács-Kiskun megye nem az új vállalkozásoknak való vidék – talán így lehetne a legjobban összefoglalni azt, hogyan alakult az év első negyede a vállalkozás-alapítások szempontjából. Az erre vonatkozó adat ugyanis elég elkeserítő képet mutat: 2023 első három hónapjában mindössze 1400 új cég kelt életre, ami 11 százalékkal volt kevesebb az előző év azonos időszakához képest. Emellett 1100 vállalkozás szűnt meg a vármegyében, ami 5,6 százalékkal jobb adat az előző évinél.

Forrás: Mercedes-Benz

A Mercedes brutálisat rántott a helyi gazdaság szekerén

Végül egy jó hír, vagy mégsem? Kiugró mértékben növekedett az idei első félévben a Bács-Kiskun vármegyei székhelyű gazdasági szervezetek fejlesztéseinek mértéke, az egy évvel korábbit 62 százalékkal haladta meg. Igaz, az élénkülésben meghatározó szerepe volt annak, hogy a feldolgozóipar beruházási volumene közel 2,5-szeresére emelkedett, valamint hogy a fejlesztések rendelkezésre álló forrásainak nagy többségét (67 százalékát) a feldolgozóiparban, azon belül a járműgyártás (értsd Mercedes-Benz gyár) területén használták fel.

És csak hogy mindenkiben letisztulhasson a kép: a 2022-ben egyaránt közel 10 százalékos arányt képviselő kereskedelem és mezőgazdaság területén az idei első negyedévben a beruházások mértéke csupán 6,3, illetve 5,3 százalékot tett ki.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...