fbpx
19.4 C
Kecskemét
2024. április 28., vasárnap

FRISS HÍREK

Árulják a Gallfood bezárt pulykafeldolgozó üzemét Kecskeméten

- Advertisement -

Eladó – függesztették ki a Gallfood Ceglédi úti épületére a molinót. Hogy mennyiért árulják a telephelyet – az egykori Barnevált -, arra nem kaptunk választ a tulajdonos, szarvasi székhelyű Gallicoop Zrt.-től, amelynek egyébként ifj. Mészáros Lőrinc az egyik igazgatósági tagja. A két pulykafeldolgozó több cégvásárlás után 2020-21-ben végeredményben a Mészáros-csoporthoz került. Kecskeméten közben terjed a szóbeszéd, hogy a Ceglédi úti üzem helyén lakóparkot építenek majd.

A molinó és a kerítésre festett felirat szerint is árulják a Gallfood Kft. Ceglédi úti telephelyét. Hogy az egészet egyben, vagy több esetleg több részre bontva, milyen feltételekkel, kezdő vételárral, azt nem tudtuk meg, mert a kiírt számot hiába hívtuk, nem vették fel, és a tulajdonos Gallicoop Zrt.-nek is hiába küldtünk kérdéseket (erről még később).

Fotó: Hraskó István

A telephely a Ceglédi útról igencsak elhagyatottnak tűnik, a bejárat közelében még biztonsági őrt sem láttunk. A baromfi mintabolt is már régóta zárva. A Kandó Kálmán utca felől lévő épületekben viszont zajlik munka, itt egy másik cég, a tollfeldolgozó FBZ Investment Kft. működik.

Hallottunk több verziót, mi lesz a pulykafeldolgozó helyén, a közösségi médiában itt-ott elejtett kommentekben többször olvastunk lakóparkról. Érdekes, hogy amikor fotóztunk a Ceglédi úton, egy hölgy megállt autóval – mint kiderült, azt hitte, éppen az értékesítés miatt készítünk fényképeket. Beszélgetésbe elegyedtünk, és elmondta, ő is lakóparkról hallott, mint jövőbeli tervről. Hogy van-e alapja a szóbeszédnek, azt egyelőre nem tudjuk.

Fotó: Hraskó István

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) tavaly nyáron jóváhagyta a szarvasi Gallicoop Zrt. és a kecskeméti Gallfood Kft. fúzióját. A két cég eddig az első és a második helyet foglalta el a hazai piacon, egyesülésükkel (a Gallfood beolvadásával) a szakértők szerint hazai léptékkel mérve hatalmas baromfiipari társaság jött létre. A Gallicoop mintegy 33 milliárd, a Gallfood körülbelül 15 milliárd forintos árbevételt ért el 2020-ban.

Mint azt az Agrárszektor feltárta, a fúziós terveket megelőzték azok a tulajdonosi változások, amelyek a két cégnél az elmúlt években mentek vége. Először a Gallicoopot vásárolta meg 2020-ban a Takarék Mezőgazdasági Befektetési Magántőkealap, a Béta Magántőkealap és a Status Food Magántőkealap a Diamond Turkey Holding Zrt.-től, amely a piacvezető vállalatot felépítő Erdélyi István és családja tulajdonában volt. 2021-ben pedig a Takarék, a Béta és a Prime Deal Magántőkelap, illetve az általuk tulajdonolt bőnyi Gallbreed Kft. és lövői Gallgarden Kft. vette meg a Gallfoodot olyan társaságoktól, amelyek Kövesi Ottó vállalkozó tulajdonában álltak.

Fotó: Hraskó István

Az Agrárszektor szerint a tranzakcióban résztvevő tőkealapok közül a Status Food Magántőkealap és a Béta Magántőkealap a Status Capital Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.-hez tartozik, amelynek tulajdonosa Mészáros Lőrinc nagybefektető. A Prime Deal Magántőkealapot a Primefund Befektetési Alapkezelő Zrt., a Takarék Mezőgazdasági Befektetési Magántőkealapot a DBH Investment Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. működteti, amelyek tevékenysége az élelmiszergazdaságban több ponton is kapcsolódik Mészáros Lőrinc érdekeltségeihez. Ilyen például a mezőgazdasági integrátorcégként létrehozott herceghalmi Agrolink Zrt. is, amelyben az üzletember tulajdonában lévő felcsúti Talentis Agro Zrt. mellett a Takarék Magántőkealap és a Primefund Befektetési Alapkezelő Zrt.-hez tartozó Prime Property Magántőkealap is tulajdont szerzett.

Hasonló cikkünk:  Figyelmeztető sztrájk lesz szerdán a kecskeméti Mercedes-gyárban, elakadt a bértárgyalás

Fotó: Hraskó István

Tavaly nyáron a Békés megyei (Mediaworks-höz tartozó) hírportál, a Beol.hu közölt interjút  a Gallicoop akkori vezérigazgatójával, Muzsek Andrással, aki elmondta: a Covid-járvány miatt az ágazaton belül a legnagyobb veszteséget a Gallfood Kft. könyvelte el.
„Ez a korszerűtlen gyárnak, valamint a továbbfeldolgozott termékek hiányának volt betudható. A kecskeméti gyártót ráadásul a korábban felvett jelentős hitel törlesztése is sújtotta. Mindezeken túl az ukrajnai háború okozta válság sem kedvezett a cégnek” – nyilatkozta. Egyúttal azt is közölte, a termékportfólió racionalizálása mellett a kecskeméti gyár vágási és csomagolási kapacitásait ősztől áthelyezik Szarvasra, „a kecskeméti területet pedig rehabilitáljuk, illetve új funkciókkal töltjük fel, egyeztetve Kecskemét vezetésével, amellyel támogató partneri kapcsolatot ápolunk”.

Tavaly ősszel már a Gallicoop új (egyben jelenlegi) vezérigazgatója, Ruck János arról beszélt az Agrárszektornak, hogy Gallfood gyárban az energiafelhasználás és a feldolgozás korszerűtlensége arra kényszerítette őket, hogy állítsák le a feldolgozói tevékenységet, „és a Gallfood termelői integrációs hátterére és a Gallicoopéra alapozva próbáljunk minél nagyobb nagyságrendet átcsoportosítani a Gallicoop feldolgozóüzemeibe, hogy ezzel javítsuk a költséghatékonyságon”. A Gallfoodnál a végén már csak a vágás és darabolás folyt, de ezt október 1-jén leállították, mondván, itt más elképzeléseik vannak a jövőre nézve.

A Ceglédi úti üzem és környéke / Forrás: Google Maps

Mint utánanéztünk, a Gallicoop Zrt. igazgatósági tagja ifj. Mészáros Lőrinc. A cég honlapján nem találtunk információt, hírt a kecskeméti üzemről, annak bezárásáról – arról viszont igen, hogy Cannes-ban nyert díjakat Mészáros Lőrinc felesége, Várkonyi Andrea reklámügynöksége, a Whitedog Média, amely „egy teljesen új brand, a Gallio pulyka termékcsalád felépítését kapta feladatul a megrendelőtől”, azaz a Gallicooptól.

Fotó: Hraskó István

A Cégközlöny 2023/26. számából kiderül, hogy a Gallfood és a Gallicoop egyesülésének (a Gallfood beolvadásának) időpontja 2023. szeptember 30., és az is, hogy a Gallfood vagyona könyv szerinti értéken (2022. december 31. fordulónapon) 1 milliárd 762 millió forint volt, ebből a tárgyi eszközök 924 millió forintot képeznek, a követelések értéke 769 millió forint.

A Gallfood volt telephelyének eladásra való meghirdetése kapcsán augusztus 11-én, pénteken megkerestük a Gallicoop-ot, és többek között megkérdeztük, milyen feltételekkel árulják a telephelyet, a korábbi pulykafeldolgozó összes épületét, azaz az egész ingatlant értékesítenék-e és mi a kiinduló vételár, volt-e esetleg érdeklődő. Érdeklődtünk, van-e olyan feltétel, ami meghatározza, mi létesülhet a helyén, kértünk tájékoztatást azügyben is, pontosan miért is kellett bezárni a kecskeméti pulykafeldolgozót és hogy a korábban Kecskeméten dolgozók közül hányan kerültek át a szarvasi üzemükbe. Válaszokat egyelőre nem kaptunk, ha ez megváltozik, visszatérünk a témára.

Fotó: Hraskó István

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...