fbpx
19 C
Kecskemét
2024. április 27., szombat

FRISS HÍREK

Az Országos Roma Önkormányzat bejelentette a fizetésképtelenségét

- Advertisement -

Lakatos Oszkár, az ORÖ elnöki teendőket ellátó általános elnökhelyettese bejelentette az Országos Roma Önkormányzat teljes ellehetetlenülését és fizetésképtelenségét. Erről már július 21-én tájékoztatta Fülöp Attilát, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkárát.

Lakatos szerint a Belügyminisztérium államtitkárságát terheli a felelősség, amiért a részükről tapasztalt intézkedések, vagy azok elmaradásával okozott kár a „teljes magyarországi roma társadalom nemzetiségi jogainak jogellenes csorbítását jelenti.”

A Belügyminisztérium több mint egymilliárd forint visszafizetését követeli az ORÖ-től. A tartozások még Farkas Flórián idejében keletkeztek – a Híd a munka világába program és hasonló projektek során. Lakatos elmondta, hogy az Országos Roma Önkormányzat fizetésképtelen, a testület megbénult, a közgyűlés összehívására sincs pénz, vagyis a képviselők semmilyen aktuális ügyben nem tudnak döntést hozni.

Lakatos szerint az ORÖ már visszafizette a pénz jelentős részét, azonban a tárca szerint ezt a működési támogatásból nem tehették volna meg. A Belügyminisztérium peres úton követel kamatostul 527 milliót, valamint 2017-re, 2018-ra és 2019-re vonatkozóan további 540 millió forintot. Ebből 323 milliót a tárca végrehajtás útján, az adóhatóság közreműködésével akar behajtani.

Hasonló cikkünk:  Az egyetemisták fele külföldi munkát vállalna a diploma után

Lakatos ördögi körnek nevezte a kialakult helyzetet, mivel az ORÖ nem kapta meg a július közepéig esedékes állami támogatást, a rezsiszámlákat se tudja miből fizetni. Így aztán úgynevezett nullás igazolással sem rendelkezik, ami tanúsítaná, hogy nincs köztartozása. Ha viszont nincs nullás igazolása, nem kaphat állami támogatást.

Az ORÖ fellebbezést nyújtott be az adóhatósághoz, kérve a Belügyminisztérium kezdeményezésére indult végrehajtási eljárás felfüggesztését. Lakatos szerint törvénysértő, hogy olyan összegeket vontak el az ORÖ-től, és olyan összegek esetében indult végrehajtás, amelyekről még nincs jogerős bírósági döntés.

Az ORÖ elnökhelyettese nyilvános vitára hívja Sztojka Attila romaügyi kormánybiztost, akinek a megnyilvánulásaiból az látszik, hogy nem remélhetnek segítséget tőle. Lakatos szerint Sztojka félrevezető és valótlan állításokat is tett.

via Népszava

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...