fbpx
18 C
Kecskemét
2023. szeptember 26., kedd

FRISS HÍREK

Az Országos Roma Önkormányzat bejelentette a fizetésképtelenségét

Lakatos Oszkár, az ORÖ elnöki teendőket ellátó általános elnökhelyettese bejelentette az Országos Roma Önkormányzat teljes ellehetetlenülését és fizetésképtelenségét. Erről már július 21-én tájékoztatta Fülöp Attilát, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkárát.

Lakatos szerint a Belügyminisztérium államtitkárságát terheli a felelősség, amiért a részükről tapasztalt intézkedések, vagy azok elmaradásával okozott kár a „teljes magyarországi roma társadalom nemzetiségi jogainak jogellenes csorbítását jelenti.”

A Belügyminisztérium több mint egymilliárd forint visszafizetését követeli az ORÖ-től. A tartozások még Farkas Flórián idejében keletkeztek – a Híd a munka világába program és hasonló projektek során. Lakatos elmondta, hogy az Országos Roma Önkormányzat fizetésképtelen, a testület megbénult, a közgyűlés összehívására sincs pénz, vagyis a képviselők semmilyen aktuális ügyben nem tudnak döntést hozni.

Lakatos szerint az ORÖ már visszafizette a pénz jelentős részét, azonban a tárca szerint ezt a működési támogatásból nem tehették volna meg. A Belügyminisztérium peres úton követel kamatostul 527 milliót, valamint 2017-re, 2018-ra és 2019-re vonatkozóan további 540 millió forintot. Ebből 323 milliót a tárca végrehajtás útján, az adóhatóság közreműködésével akar behajtani.

Hasonló cikkünk:  Vitát kavart egy rendőrség által közreadott videó állítása, ami szerint dobjon lájkot a gyalogos, ha az autó átengedte a zebrán

Lakatos ördögi körnek nevezte a kialakult helyzetet, mivel az ORÖ nem kapta meg a július közepéig esedékes állami támogatást, a rezsiszámlákat se tudja miből fizetni. Így aztán úgynevezett nullás igazolással sem rendelkezik, ami tanúsítaná, hogy nincs köztartozása. Ha viszont nincs nullás igazolása, nem kaphat állami támogatást.

Hasonló cikkünk:  Az Orbán-Erdoğan találkozóról Szijjártó számolt be

Az ORÖ fellebbezést nyújtott be az adóhatósághoz, kérve a Belügyminisztérium kezdeményezésére indult végrehajtási eljárás felfüggesztését. Lakatos szerint törvénysértő, hogy olyan összegeket vontak el az ORÖ-től, és olyan összegek esetében indult végrehajtás, amelyekről még nincs jogerős bírósági döntés.

Az ORÖ elnökhelyettese nyilvános vitára hívja Sztojka Attila romaügyi kormánybiztost, akinek a megnyilvánulásaiból az látszik, hogy nem remélhetnek segítséget tőle. Lakatos szerint Sztojka félrevezető és valótlan állításokat is tett.

via Népszava

Hirdetés

Felkapottak

Limuzin rozsdásodik a Lakos-tanya buszmegállónál, a buckavidék szomszédságában

Ha egyszer mesét írnak egy limuzinról, olyan befejezést kitalálni sem lehetne hozzá, mint amit az élet produkál: egy Lincoln...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...