fbpx

FRISS HÍREK

Figyeli az Integritás Hatóság Mészáros Lőrinc egyik cégét

- Advertisement -

Felkeltette az Integritás Hatóság (IH) figyelmét Mészáros Lőrinc cége, az R-Kord Kft. A Püspökladány–Biharkeresztes vasúti felújítási munkálatok során – ahol uniós forrásból az R-Kord Kft. és a Strabag Rail Kft. konzorciumban végzi a munkákat fővállalkozóként – több alvállalkozót nem fizettek ki.

Mészáros Lőrinc veje, Homlok Zsolt a tulajdonosa a Vasútvill Kft.-nek, ami az egyik alvállalkozója az R-Kord-nak, viszont ez utóbbi felbontotta a szerződést. Homlok Zsolt házassága valószínűleg megromlott, erre utalhatott az is, hogy Mészáros Ágnes időközben távozott a Vasútvillben betöltött felügyelőbizottsági posztjáról.

E fenti furcsaság azonban csak az egyik szál, ugyanis a fővállalkozó R-Kord több alvállalkozót sem fizetett ki. Leginkább a GSM-R néven futó vasúti informatikai fejlesztésen dolgozók jártak rosszul, tíz-, százmilliós nagyságrendű adósságokról szólnak az információk. Tavasz óta az alvállalkozók egy részét már kifizették, de többen még mindig várnak a pénzükre.

A kifizetetlen számlák mellett a beruházások késésben vannak, a Püspökladány és Biharkeresztes között is el kellett volna már készülnie a felújításnak. Az IH újságírói kérdésre reagálva közölte, hogy az anomáliákról „értesültek, és figyelemmel kísérik” – ezzel megerősítve azt a feltételezést, hogy a fent leírt együttes körülmények keltették fel a hatóság érdeklődését.

Hasonló cikkünk:  2020-ban 19 ezer, 2023-ban 34 ezer magyar vándorolt ki Magyarországról 

Júniusra az R-Kord alkalmazotti létszáma 38 főre csökkent, korábban akár 250-en is dolgozhattak a társaságnál – derült ki az OPTEN céginformációs rendszerből. Mérnökök, építésvezetők, műszaki ellenőrök mára már más, Mészáros Lőrinchez tartozó társaságok (jellemzően a V-Híd Zrt.) alkalmazottai lettek, miközben ugyanazt a tevékenységet végzik – monda el több alvállalkozó is.

Ez a jelenség arra utalhat, hogy az R-Kord alkalmazottait, vagyontárgyait más cégekbe szervezik át. A cég kiüresítése a konzorciális partnereket érintheti rosszul, mert a magyar törvények értelmében a konzorciumba tömörült partnerek valamennyien egyetemleges felelősséggel tartoznak a beruházásért, így ha valamelyikük csődbe megy, fizetésképtelenné válik, az őt terhelő kötelezettségek automatikusan a többiekre terhelődnek.

via Szabad Európa

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Két új kecskeméti polgármesterjelölt – bővülhet még a számuk

Hódi Zsuzsanna, a Mi Hazánk és Király József, a Szövetség a Hírös Városért Egyesület polgármesterjelöltje is leadta - Szemereyné...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...