fbpx
23.1 C
Kecskemét
2024. május 1., szerda

FRISS HÍREK

BIM BAM BUM – Leskowsky Albert az augusztusi Hónap Alkotója

- Advertisement -

Augusztus 4-én mutatkozott be a Hónap Alkotója, Leskowsky Albert. A város kulturális életének egykori katalizátora, az ismert performer, a Leskowsky Hangszergyűjtemény alapítója persze nem szorul bemutatásra. A Hírös Agóra Egymondatos novellák című tárlatán azonban sosem látott aforizmáit ismerhette meg a közönség.

Leskowsky Albert Bozsó János -és Kecskemét Közművelődéséért díjban részesült hangszerész és hangszergyűjtő, aki a város korábbi művészgenerációjának legendás tagja volt. Performanszok, zenei akciók és egyedi hangszerek köthetőek a nevéhez.

Szilágyi Áron és Leskowsky Albert az Egymondatos novellák megnyitóján / Fotó: Józsa Réka; Hírös Agóra

Egy ilyen saját hangszeren játszott Szilágyi Áron dorombművész, a Hangszergyűjtemény vezetője a megnyitón. Az egyedi fémfúvós a Gulliver sorozat darabja, amelyben minden hangszer a szocreál esztétikával játszik. Ulrich Gábor képzőművész ‘hegesztett költeménnyel’ köszöntötte 60. születésnapján a “szóvirág-kertészt”, és megnyitotta a “szószóló hangszeres szótár-latát”.

A Gulliver sorozat hangszerei a szocreál esztétikával játszanak / Fotó: Józsa Réka; Hírös Agóra

NA MÉG EGY ILYEN

AFORIZMA

ÉS MEGBÁNJA

A FAROD IZMA

A ‘GRAFFITY POETRY LESKOWSKY’ sokkal inkább nevezhető szótárlatnak, mint kiállításnak. Leskowsky a gimnáziumi évek óta gyűjt aforizmákat. Ezek most először látnak napvilágot Ulrich Gábor válogatásában – egy olyan kecskeméti graffitit leszámítva, amiről az elkövető művészek védelmében nem írhatunk.

Hasonló cikkünk:  Így indult a tavaszi szünet: a miniszterelnök beírt a gyerekek ellenőrzőjébe - szavazással

Hommáge á Leonardo / Fotó: Józsa Réka; Hírös Agóra

Kisajátított, talált és kitalált egysorosok, amik leginkább analóg Twitter(X) posztokra emlékeztetik a befogadót. A több, mint 20 éve gyűlő jegyzetek, komolytalan szóképek az írás gesztusára helyezik a hangsúlyt, mintsem a leírt sorok. Ingres hegedűjeként utalt a hangszerész az írásra a saját életében.

A vendégkönyv mellett a Panoráma terem oszlopán is nyomot hagyhatott a közönség / Fotó: Józsa Réka; Hírös Agóra

Válságtanácskozás / Fotó: Józsa Réka; Hírös Agóra

A régi Hahotát idéző aforizmák talán utoljára láthatóak így, tárlat formájában. Reméljük, a már csak lagendaként ismert performanszok után Leskowsky Albert más alkotói projektjével is találkozunk még a közeljövőben. Addig is az online kultúrát megkerülő tömör sorok arra tanítanak, hogy az analóg, önmagunknak szánt jegyzeteknek is helye van egy felgyorsult világban.

A sorok most először látnak napvilágot Ulrich Gábor válogatásában / Fotó: Józsa Réka; Hírös Agóra

MIR MUR DAL

HIP HOP

BIM BAM

TIKI TAKI

DIR DUR

CIKI CAKI

ZIME ZUM

RECE FICE

HERE BERE

BIM BAM BUM

A kiállítás auguszus 30-ig látogatható a Hírös Agóra Panoráma termében.

Képek: Józsa Réka; Hírös Agóra

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...