fbpx
17.1 C
Kecskemét
2023. szeptember 22., péntek

FRISS HÍREK

Rengeteg fát megjelöltek az 52-es főút mellett, kivágás lehet a sorsuk

Közel száz nagy nyárfára és platánra festettek számot az 52-es főút Kecskemét külterületi szakaszán, a Sasfészek étteremtől egészen az izsáki leágazásáig. Megkerestük a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-t, mi a megjelölés oka, szűkszavú választ kaptunk, de annyi azért kihámozható belőle, sok fa hamarosan eltűnhet az út mellől.

Az 52-esen közlekedők a Sasfészek étterem környékén, a Csalánosi erdő mellett, egészen az izsáki leágazásig rengeteg fán láthatnak számokat, a főút mindkét oldalán. Nagyméretű nyárfákról és platánokról van szó, amelyeket információink szerint az ötvenes-hatvanas években ültettek, és amelyek jól beárnyékolják az utat. Volt olyan fa, amelyen az 51-es sorszámot láttuk.

Fotó: Hraskó István

A számokról valószínűleg sokaknak az jut eszébe, hogy ezeket a jövőbeli kivágás miatt festették fel a fák törzsére. Mi legalábbis erre gondoltunk, és meg is kerestük a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-t.

Egész pontosan ezeket kérdeztük:

  • Milyen okból lettek megjelölve a fák?
  • Kell-e számítani a kivágásukra, és ha igen, az összes számmal ellátott fa ki lesz-e vágva?
  • Mikor kerül erre sor?
  • Hány fát jelent ez, milyen korban és állapotban vannak?
  • És ha ki lesznek vágva, milyen fával lesznek pótolva?
Hasonló cikkünk:  Ne csak szemre, hanem műszerrel döntsenek a közutak melletti fákról – jogszabály-módosítást sürget a Zöld Küldetés Egyesület

Fotó: Hraskó István

Kaptunk választ, bár a tájékoztatás véleményünk szerint nem mondható teljes körűnek a témában, és nem minden kérdést világít meg. Ezt írta a Magyar Közút kommunikációs osztálya:

Hasonló cikkünk:  Vajon túlél-e a tölgyfa a Dózsa György úton?

„A vonatkozó szabályzat szerint a közút területén levő fák állapotát szemrevételezéssel kétévente legalább egyszer meg kell vizsgálni és a forgalomra veszélyes fák kivágásáról intézkedni kell. Ezen folyamat első eleme a száraz, csúcsszáraz vagy részben korhadt útmenti fák megjelölése, beazonosítható módon. A kijelölt fák kivágására ütemezetten kerülhet sor saját teljesítésben vagy külső vállalkozó bevonásával a rendelkezésre álló erőforrások függvényében.”

Rákérdeztünk, hogy pontosítsunk: amelyik fa törzsére számot festettek, az kijelöltnek tekinthető, azaz ki is lesz vágva? Erre a levelünkre eddig nem reagált a cég.

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...