Iratkozz fel napi hírlevelünkre, hogy a legértesültebbek közé kerülj Kecskeméten!

16 ezer lélegeztetőgép áll raktárakban, a honvédelmi tárca mégis új eszközöket szerez be – megmagyarázták miért

- Advertisement -

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő kedden egy Facebook-posztban azt írta, hogy a Magyar Honvédség Egészségügyi Központja lélegeztetőgépek beszerzésére írt ki közbeszerzést, miközben 16 ezer lélegeztetőgép porosodik raktárakban a Covid-járvány óta. A képviselő szerint elég szűkösre is szabták a kiírás határidejét, ugyanis szeptember 22-én indult meg az eljárás, ami október 3-ig tart, vagyis mindössze 12 nap van leadni az ajánlatokat.

A Honvédelmi Minisztérium Sajtóosztálya reagált Hadházy felvetésére, szerintük a raktárakban porosodó 16 ezer lélegeztetőgép nem felel meg a NATO-szabványoknak, nem használhatóak harctéri körülmények között.

Kifejtették, hogy a NATO-szabványnak megfelelő eszközöket terveznek beszerezni, amelyek markánsan különböznek a civil ellátási rendszerben használt eszközöktől, és amelyek jellegüknél fogva hatékonyan képesek támogatni a műveletekben történő sérültellátást.

„Nagy hangsúlyt fektetünk az eszközök mobilitására, az autonóm működés fontosságára, a tábori körülmények közötti alkalmazhatóságra, szállíthatóságára, valamint erősítjük a légi egészségügyi kiürítés szigorúan szabályozott orvostechnikai hátterét is” – emelte ki a HM.

Hozzátették, hogy a „lélegeztetőgépek beszerzése szorosan kapcsolódik a Magyar Honvédség modernizációjára és fejlesztésére vonatkozó kormányzati célkitűzésekhez. A Magyar Honvédség ezen eszközök segítségével a NATO számára felajánlott képességeit erősíti.”

via RTL

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„A kocsmák ideje szép lassan, de biztosan lejár” – interjú a Szívós borozó tulajdonosával, Tóth Imrével

Eltűnőben van a klasszikus kocsmakultúra, mára szinte csak törzsvendégek járnak Kecskemét egyik legrégebbi kocsmájába, a Szívós borozóba. Tóth Imrével,...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version