fbpx
1.1 C
Kecskemét
2023. december 8., péntek

FRISS HÍREK

Kopasz fák kísérik az útszélesítést a Petőfi Sándor utcán

- Advertisement -

A Szalagház előtt, az újonnan kialakítandó kanyarodósáv mellett több fa már most lombját vesztve áll, valószínűleg nagyon megsínylették az útépítési munkálatokat, gyökereik elvágását.

A Kőhíd utcától a nagykörút (azaz a kereszteződés) felé haladva jól látszik, hogy a jobb oldalon lévő fáknak mind kevesebb a lombja.

Fotók: Hraskó István

Három fa pedig teljesen kopasz.

Nyilván nem véletlen ez, hiszen új kanyarodósávot alakítanak ki (jobbra, a Mária körút felé), külső íve egyre közelebb van a fasorhoz, így az egyes példányok gyökérzetét mind jobban megbolygatták a földmunkák-közműkiváltások során.

Az úttest széle egyre közelebb kanyarodik a fasorhoz

Hónapok óta, szinte egész nyáron fedetlenül voltak azok a gyökerek” – írta Tamás nevű olvasónk, aki felhívta a figyelmünket a problémára (köszönjük!). Kérdés, túlélik-e a fák az útszélesítést, hiszen még az aszfaltozás hátravan.

Az 52-es négysávúsítását célzó projekt kapcsán sokszor írtunk arról, hogy ez milyen káros hatással jár az útmenti fákra. Mi például úgy láttuk, a Dózsa György út megmaradt, közel száz éves nagy tölgyfáját is megviselték a munkálatok, csak remélni tudjuk, hogy nem szárad ki. A Boldogasszony téren több kis fát géppel kidöntöttek.
Azzal is külön foglalkoztunk, hogy ugyan törzseket védő kalodák kihelyezésével biztatóan indult az Izsáki-Dózsa György úti kivitelezés, de kiderült, csak látszat favédelemről van szó. A fákat a tervezésnél legtöbbször csak pontként kezelik, nem veszik figyelembe, hogy gyökereik a földben szétterjednek, a közmű-munkálatok során szétvágják-szaggatják őket. Kaloda a Szalagház előtti fáknál is van, de úgy tűnik, ez valóban nem védte meg őket.

Hasonló cikkünk:  A két kecskeméti generálkivitelező évek óta szerződéseket kötött, de a családi házakat nem építették fel
Botcsinálta grafikusként kicsit átalakítottuk a fotót – máshogy mutatna azért a Petőfi Sándor utca, ha lenne még lombja a fáknak
- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Tornyokban állnak Mercedes-akkumulátoros ládák egy kecskeméti telephelyen

Szemfüles és egyben aggódó olvasónk értesítette szerkesztőségünket, hogy egy kecskeméti telephelyen rengeteg fa ládát tárolnak, és a feliratból -...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...