fbpx
14.3 C
Kecskemét
2024. május 2., csütörtök

FRISS HÍREK

Kopasz fák kísérik az útszélesítést a Petőfi Sándor utcán

- Advertisement -

A Szalagház előtt, az újonnan kialakítandó kanyarodósáv mellett több fa már most lombját vesztve áll, valószínűleg nagyon megsínylették az útépítési munkálatokat, gyökereik elvágását.

A Kőhíd utcától a nagykörút (azaz a kereszteződés) felé haladva jól látszik, hogy a jobb oldalon lévő fáknak mind kevesebb a lombja.

Fotók: Hraskó István

Három fa pedig teljesen kopasz.

Nyilván nem véletlen ez, hiszen új kanyarodósávot alakítanak ki (jobbra, a Mária körút felé), külső íve egyre közelebb van a fasorhoz, így az egyes példányok gyökérzetét mind jobban megbolygatták a földmunkák-közműkiváltások során.

Az úttest széle egyre közelebb kanyarodik a fasorhoz

Hónapok óta, szinte egész nyáron fedetlenül voltak azok a gyökerek” – írta Tamás nevű olvasónk, aki felhívta a figyelmünket a problémára (köszönjük!). Kérdés, túlélik-e a fák az útszélesítést, hiszen még az aszfaltozás hátravan.

Az 52-es négysávúsítását célzó projekt kapcsán sokszor írtunk arról, hogy ez milyen káros hatással jár az útmenti fákra. Mi például úgy láttuk, a Dózsa György út megmaradt, közel száz éves nagy tölgyfáját is megviselték a munkálatok, csak remélni tudjuk, hogy nem szárad ki. A Boldogasszony téren több kis fát géppel kidöntöttek.
Azzal is külön foglalkoztunk, hogy ugyan törzseket védő kalodák kihelyezésével biztatóan indult az Izsáki-Dózsa György úti kivitelezés, de kiderült, csak látszat favédelemről van szó. A fákat a tervezésnél legtöbbször csak pontként kezelik, nem veszik figyelembe, hogy gyökereik a földben szétterjednek, a közmű-munkálatok során szétvágják-szaggatják őket. Kaloda a Szalagház előtti fáknál is van, de úgy tűnik, ez valóban nem védte meg őket.

Hasonló cikkünk:  Az iskola, ahol beszélgetőkörrel indul és zárul a nap

Botcsinálta grafikusként kicsit átalakítottuk a fotót – máshogy mutatna azért a Petőfi Sándor utca, ha lenne még lombja a fáknak

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...