fbpx
19.4 C
Kecskemét
2024. április 28., vasárnap

FRISS HÍREK

Vajon túlél-e a tölgyfa a Dózsa György úton?

- Advertisement -

Megviselhette a nyár és valószínűleg az útfelújítás-szélesítés, a gyökerek átvágása is a kecskeméti Dózsa György út megmaradt, közel száz éves nagy tölgyfáját, legalábbis alsó részén nagyon sok a száraz falevél. Csak remélni lehet, hogy ez nem a kiszáradás vagy valamilyen betegség jele.

A napokban tűnt fel számunkra, hogy már most nagyon sok az elsárgult-elbarnult száraz falevél a Dózsa György úti nagy tölgyfán. Előkerestünk az egy éve – egész pontosan 2022. szeptember 6-án – készült képek közül néhányat és körülbelül ugyanolyan szögből, ugyanolyan napszakban (azaz délelőtt 10-11 óra körül), sőt ugyanolyan időjárási körülmények között – szikrázó napsütésben – készítettünk pár fotót a héten is.

Nem vagyunk szakértők, de a 2022-es és 2023-as fényképeket egymás mellé téve laikus szemmel is látható különbség, és sajnos nem tűnik pozitívnak a változás – mintha nem lenne olyan sűrű a fa lombkoronája, mint tavaly. Talán ezek a képek mutatják leginkább:

De itt is megfigyelhető:

Pedig még június elején is szép zöld volt:

Az, hogy már nyáron sárgulnak és hullanak a fák levelei, egyre megszokottabb jelenség, amely az aszályra és a nagyon mélyre süllyedt talajvízre vezethető vissza. Aggasztónak azért tűnik mégis a tölgyfa állapota, mert 2022-ben az extrém kevés esőt hozó tavasz és nyár után jobban nézett ki szeptember elején, mint most augusztus végén, noha az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint idén tavasszal „az elmúlt évektől eltérően csapadékból nem volt hiány” és más adatok szerint is 2023 eddig csapadékosabb, mint 2022.

Valószínűleg inkább arról lehet szó, hogy az út négysávúsítása során a gyökérzetének a megbolygatását sínyli meg most a fa. Május elején – mint beszámoltunk róla – félig körbeásták a fát, hogy feltárják a gyökerek elhelyezkedését. Az út szegélye körülbelül 30 centire lesz a tölgyfa törzsétől, persze a fa eddig is nagyon közel volt az úthoz.

Hasonló cikkünk:  Látogatók mehettek be a biomassza fűtőműbe, ahova 20 tonnánként érkezik a faapríték

Egy bejárás során Szabó József Kristóf favizsgálótól megtudtuk, a projekt keretében ő megvizsgálta a röntgenhez hasonlító FAKOPP-műszerrel a fát, és ez azt mutatta, hogy a közepén van egy kis korhadás, de ettől a favizsgáló szerint még „sok-sok évtizedet el tud élni”.

Májusban alaposan megbolygatták a tölgyfa gyökereit / Fotó: Hraskó István

Előzetesen a szakember az út szintjének megemelését tartotta olyan megoldásnak, amellyel meg lehetne menteni a fát. Mint kiderült, az út nyomvonalának elhúzása már nem jöhet szóba, mivel akkor túl keskenyek lennének a sávok, és a mostani már egy módosított, fél méterrel bentebb húzott nyomvonal (az már más lapra tartozik, hogy az út korábban is négysávos volt – a szerző).

A kivitelező részéről többször elhangzott, hogy ők is törekszenek a fa megőrzésére, de alapvetően csak végrehajtók, akik terv alapján dolgoznak. Elmondta, mivel az aszfaltréteg 24 centiméteres, alatta pedig még útalap is szükséges, így annyira mélyen le kell ásni, hogy a felső tartógyökerek biztosan sérülni fognak. Felmerült, hogy esetleg teherelosztó lemezzel át lehetne hidalni a gyökeret, de a kivitelező jelezte, hogy a hídszerkezet tartó pillérei és a gerendák is olyan vastagok lennének, hogy a gyökereket így is ki kellene szedni. Az sem volt megoldás, hogy a tölgyfa mellett ne aszfaltréteg legyen, hanem csak beton. A térszint megemelését is elvetették.

A kivitelező azt ígérte, a kiásott gyökereket geotextíliával le fogják takarni. A héten beszéltünk a helyszínen munkásokkal, ők azt mondták: le is voltak fedve a gyökerek, és öntözték is a fát. Kérdés, ez mennyire volt elégséges védelem-és ápolás. De ők is elismerték, hogy úgy néz ki, van valami baja a tölgynek.

Tavaly szeptemberben civilek két demonstrációt is tartottak a Dózsa György úti tölgyfák védelmében, aláírásokat gyűjtöttek és egy petíciót is megfogalmaztak a NIF Zrt. (az akkori beruházó) vezérigazgatójának és a kecskeméti polgármesternek.

„Ma nemcsak emiatt a három fa miatt vagyunk itt. Fel kell hívnunk a figyelmet arra, hogy ha a mostani fáinkat kiirtjuk, hamarosan eljöhet az idő, amikor nem tudunk nagy fákat mutatni a gyermekeinknek. A most elültetésre kerülő fáknak a jelenlegi katasztrofális vízkezelési módszereinkkel egyszerűen nincs esélye ekkorára megnőni” – jelentette ki akkor Farkas Barta Kata, a Zöld Küldetés Egyesület elnöke.

Tavaly szeptemberben két tiltakozó akciót is tartottak a civilek / Fotó: kecsup.hu

Végül a három közül kettő nem jó állapotban lévő tölgyet kivágtak, a harmadik – Kecskemét belvárosának egyik legnagyobb, legidősebb fája, amelyről nem túlzás állítani, hogy a városképet is jelentősen meghatározza – megmaradhatott. Kérdés, mennyire viselte meg az útszélesítés és a nyár, meddig tud túlélni.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...