fbpx

FRISS HÍREK

Nemrég készült el a Nagytemplom külső fala, de most megint felállványozzák

- Advertisement -

Valószínűleg többen meglepődtek, mikor kedden elkezdték újra felállványozni a kecskeméti Nagytemplom oldalát – amelynek felújításával nemrég végeztek. Megkerestük a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyét, mi ennek az oka.

Egy olvasónk hívta fel a figyelmünket, hogy kedden újra elkezdtek állványt építeni a kecskeméti Nagytemplom főplébánia / Piramis Udvarház felőli oldalfalához (fotóink aznap délelőtt készültek). Ez már csak azért is furcsa, mert úgy tűnt, a külső falak felújításával már végeztek. A munkásokkal beszélgetve kiderült, hogy ez így is van, nem a falak miatt van szükség az állványokra: a tető következik most, le fogják szedni a cserepeket, és vörösréz lemezekre cserélik.

Fotó: Hraskó István

Első hallásra nem tűnik túl logikusnak a sorrend, hogy a frissen elkészült falakat ismét igénybe veszik állványozásra. Felvetettük ezt az ott dolgozó munkásoknak is. Egyikük mosolyogva csóválta a fejét, és csak annyit mondott:

„Ez Magyarország.”

Természetesen már ez a velős kijelentés is sok mindent megmagyaráz, de azért nem elégedtünk meg ennyivel, hiszen nyilván a kivitelező munkatársa nem láthatja át a felújítás összetett folyamatát (és ezzel mi sem vagyunk tisztában). Ezért megkerestük a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyét, dr. Bábel Balázs érseket és Vörös Mártát, a főegyházmegye főépítészét. Megkérdeztük, miért most kerül sor a tetőjavításra, az állványozás nem tesz-e kárt esetlegesen a falakban, milyen állapotban vannak a cserepek és a gerendák, a felújításból még milyen mozzanatok vannak hátra és mekkora az összköltségvetése a felújításnak, ebből mennyit vállal az állam? Választ egyelőre nem kaptunk, ha ez megtörténik, visszatérünk a témára.

Fotó: Hraskó István

A kecskeméti Nagytemplom felújítása lassan öt éve elkezdődött, 2018-ban előkészületként felállványozták a homlokzatot. 2019 nyarán közölték, a két évig tartó rekonstrukció során megújul a toronysisak és a négy evangélista nagyméretű szobra, új vakolatot kap a homlokzat és a színes üvegablakokat is felújítják. Mindehhez első lépésként az állam két részletben 500 plusz 300 millió, azaz 800 millió forintot biztosított. Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár a helyszínen tartott sajtótájékoztatón kijelentette, hogy: „A templom felújítása nemcsak az egyháznak és a kecskemétieknek fontos, hanem városesztétikai és turisztikai szempontból is.”

Idén nyári állapot a Google Utcakép szerint – állványok nélkül

Bábel Balázs érsek pedig jelezte, a rendelkezésre álló keretből belső rekonstrukcióra nem lesz lehetőség, de bíznak abban, hogy további támogatással az elkövetkező években az épület belseje is megújulhat.
Eltelt az előzetesen jelzett két év, 2021-re megújult a toronysisak, újrafaragták a szobrokat, de a felújítás nem fejeződött be. Lepörgött újabb egy esztendő, elérkeztünk 2022 nyarához, amikor újabb 500 millió forint támogatást jelentett be Soltész Miklós.
Azóta megint eltelt egy év, a külső falak valóban szépen megújultak (a Google Utcakép egyelőre a 2023 júliusi állapotot mutatja, állványok nélkül) – erre most megint állványok kezdik körbenőni a templomot.

Hasonló cikkünk:  Újabb helyreigazítási pert veszített el elsőfokon a Kecskeméti Médiacentrum

Fotó: Hraskó István

Mi ugyan nem kaptunk választ egyelőre, de a Hiros.hu-n a héten megjelent egy interjú az érsekkel. Ebből kiderül, hogy „idén – nem is olyan régen – 300 millió forint állami támogatást” kapott a főegyházmegye a felújítás folytatására (azaz számításaink szerint eddig 1,6 milliárd forintnál jár a felújítás).
„Megkaptuk az engedélyt a tető felújítására, mivel nem cserép fogja fedni a templomot, hanem rézlemez. A pénzre és a hivatali szervek hozzájárulására is várnunk kellett. Ezzel magyarázható az ideiglenes leállás. Tehát folytatjuk…” – mondta Bábel Balázs.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Két új kecskeméti polgármesterjelölt – bővülhet még a számuk

Hódi Zsuzsanna, a Mi Hazánk és Király József, a Szövetség a Hírös Városért Egyesület polgármesterjelöltje is leadta - Szemereyné...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...