fbpx

FRISS HÍREK

1,3 milliárd forint áll rendelkezésre a Nagytemplom felújítására, mégis úgy tűnik, mintha állna

- Advertisement -
  • A kecskeméti Nagytemplom homlokzatát 2018 szeptembere óta állványzat borítja. A templom külső felújításával azóta sem végeztek, miközben arról volt szó, hogy a két éven át tartó munkálatok során a toronytörzs és a homlokzat is új vakolatot kap, és megújul a négy evangélista nagyméretű szobra.
  • A Nagytemplom felújítását a Kalocsa-Kecskeméti Érseki Hatóság végzi. 2019-ben és 2020-ban 800 millió forint közpénz állt rendelkezésre, amit jövőre további 500 millió forinttal toldanak meg.
  • Ha nagyságrendekkel kisebb összegből is, elkészült karácsonyra a Kecskeméti Katolikus Főplébánia felújítása. Az épületegyüttes a város központi terét építészetileg meghatározó, kimagaslóan fontos és szellemileg ikonikus épülete. Hívek és nem hívek körében is okkal előforduló kérdés a Nagytemplom megújítása.

A támogatást két ütemben adta a kormány a felújítási munkálatokhoz. 2019-ben 500 millió forinttal, 2020-ban 300 millió forinttal, összesen tehát 800 millió forinttal járult hozzá a rekonstrukcióhoz, amiről Soltész Miklós (Fidesz-KDNP) egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár beszélt még 2019. júniusban a Nagytemplom előtt tartott sajtótájékoztatóján. A politikus kiemelte, hogy:

„a templom felújítása nemcsak az egyháznak és a kecskemétieknek fontos, hanem városesztétikai és turisztikai szempontból is.”

A Nagytemplom a Plébánia köz felől / 2021. november

Idén júliusban ismét Kecskemétre látogatott Soltész, aki az előzőtől eltérő helyszínen jelentette be, hogy újabb 500 millió forintos támogatást nyújt a kormány a Nagytemplom felújítására. Itt arról is beszélt, hogy a magyar templomfelújítási program keretében 1800 templom, plébánia, közösségi ház, lelkészi otthon újul meg 26 milliárd forintból.

A bejelentést a kormánypárti politikusok láthatóan kiemelt kommunikációs eseményként kezelték, mert Soltész mellett megjelent Salacz László és Font Sándor országgyűlési képviselő, illetve Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester, akit azóta a Fidesz-KDNP hivatalosan is megnevezett országgyűlési képviselőjelöltjének Zombor Gábort cserélve.

Szeberényi Gyula Tamás az újabb félmillárdnyi támogatásról azt mondta, hogy „a plusz 500 millió forintos támogatásnak köszönhetően befejeződhet a nagytemplom felújítása.”

Külső szemmel úgy tűnik, mintha állna a templom felújítása

A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye érseke, Bábel Balázs még 2018 kora őszén azt nyilatkozta, hogy „teljes erőbedobással küzdünk azért, hogy minél előbb megújult formában kerülhessen a Nagytemplom”. Eltelt több mint három év és külső szemmel úgy tűnik, mintha állna a templom felújítása. Ez év márciusban az önkormányzati sajtócentrum próbált utána járni annak, hogy mi az oka a késlekedésnek. Az érseket nem, de Vörös Márta főegyházmegyei főépítészt sikerült elérniük, aki azt a tájékoztatást adta, hogy a látszattal ellentétben eddig is nagy munkát végeztek. Leemelték a négy evangélista, illetve a főbejárat fölött lévő Jézus szobrot, hogy azokat újra faragják, az üvegrestaurátori feladatokkal a plébánia felőli oldalon csaknem elkészültek, illetve a toronysisak új rézlemezt kapott. A külső munkálatok befejezésének határidejéről viszont nem esett szó.

Hasonló cikkünk:  Jelképes összegért, 100 forintért utazhatnak havonta a kecskeméti diákok

Lukács, Máté, Márk és János újrafaragott szobrai időközben a helyükre kerültek.

Leszűkült járda. A gyalogosok évek alatt birtokba vették a zöldfelületet is / 2021. november

A Nagytemplom a város főterét építészetileg meghatározó, kimagaslóan fontos és szellemileg ikonikus épülete. A templomot ennek ellenére rozsdás vaskerítés öleli körül. A több mint 220 éves templom mellett naponta ezrek haladnak el, akiket a térkövek közül kinövő gaz és halomba rakott fagerendák látványa fogad. Ilyen belvárosi építkezésekkor szokták egyébként a munkaterületet kijelölő kerítést fényképes ponyvával eltakarni a gondosabb városokban.

A Főplébánia elkészült, a Nagytemplom kapcsán látjuk, amit látunk

Eltelt újabb félév, ezért a kecsUP is kérdésekkel fordult az érsekséghez, illetve a kecskeméti Főplébániához a templomfelújítás további ütemével kapcsolatban. Választ Bábel Balázstól és a főegyházmegyei főépítésztől eddig nem kaptunk, viszont készségesen válaszolt Dr. Finta József érseki helynök, plébános.

A Nagytemplom felújítását teljes egészében a Kalocsa-Kecskeméti Érseki Hatóság végzi. A munkálatokat az Érsekség rendelte meg, szerződéseket szintén ők kötöttek a munkavállalókkal. Támogatási összegek az Érsekség számlájára érkeztek, illetve fognak érkezni, ha lesz még támogatás.

Sajnos mi a kecskeméti Róm. Kat. Főplébánia részéről az Önök kérdéseire így nem tudunk válaszolni, mert ezeket teljes egészében az Érseki Hatóság koordinálja és intézi. Mi is kértünk, kérünk tájékoztatásokat, legföljebb ebből tudunk meg valamit. Illetve látjuk, ami már elkészült.

A Nagytemplom felújítására egyébként a főplébánia is gyűjt. A kapott összegeket külön számlán gyűjtik, amiről hivatalos elismervényeket állítanak ki. Az érsekség ezt az adományt egyenlőre nem kérte még el. Megegyeztek ugyanis abban, hogy „a munkafolyamat egy jól elkülöníthető részét fogják finanszírozni ebből az összegből, s az arról szóló számlákkal a kecskeméti Főplébánia felé el fognak számolni.” – válaszolt Finta József érseki helynök, plébános.

A Kecskeméti Római Katolikus Főplébánia felújításával karácsony előtt készültek el. A munkálatok kivitelezésére 2020-ban 60 millió forintot ítéltek oda. A lábazat megújult, az épület új színt kapott. A munkaterületről már levonult a kivitelező.

A megújult Kecskeméti Római Katolikus Plébánia / 2021. december vége

Hogy a kecskeméti Nagytemplomon 2018 őszén elkezdett külső munkálatok 2022-ben befejeződnek-e, arra egyelőre senki nem adott még érdemi választ. 1,3 milliárd forint áll rendelkezésre, amit a kormánypárti politikusok eddig bejelentettek. Hogy ez elég lesz-e kívülre, miközben drasztikusan emelkednek az építőanyag árak, szintén csak találgathatunk. Azért emeltük ki, hogy a külső munkálatokra, mert Bábel Balázs érsek kijelentette, hogy a rendelkezésre álló keretből belső rekonstrukcióra már nem lesz lehetőség.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Bezárt a Szilvási Áruház, de mi lesz a helyén?

Húsz, harminc, majd a végén már ötven százalékos kiárusítás volt április végén a Szilvási Áruházban, aztán végleg bezárt. Hallottunk...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...