fbpx

FRISS HÍREK

Posta Pontok: a hunyadivárosi már biztos, a vacsiközit „rendkívüli hírként” jelentette be a polgármester

- Advertisement -

A Hunyadivárosban szeptember 22-én nyit Posta Pont, a polgármester „rendkívüli” hírben már beharangozta a vacsiközit is a Gázló utcában, bár erről még nem sokat tudni, a Magyar Posta és az önkormányzat sem közölt konkrétumokat, a városrész ellenzéki képviselőjének, Tóth Szilárdnak  pedig nincsenek információi.

Pászti András, a Hunyadiváros Fidesz-KDNP-s önkormányzati képviselője posztolta a napokban, hogy a XIX. Hunyadivárosi Napok alkalmából szeptember 22-én nyílik a Posta Pont a Hunyadivárosi Közösségi Házban, a Daróczi köz 14-ben. Hétfőtől péntekig 9 és 17 óra között lehet itt majd többek között leveleket, csomagokat feladni, csekkeket befizetni, mobiltelefont feltölteni. A képviselőtől érdeklődtünk, hogyan sikerült ezt megvalósítani és mekkora támogatást nyújt hozzá az önkormányzat? Azt válaszolta, majd a megnyitón nyilatkozik, akkor „mindenre választ kapunk”.

Forrás: Facebook

Az önkormányzati Hiros.hu-nak adott interjút, ebből kiderül, hogy

– nagyon sokan kérték, hogy állítsák vissza a postai szolgáltatást, mert „az életük megnehezedett”
– a polgármester irányába sok ötlettel élt
– nagyon örül annak, hogy Szilágyi Róbert, a közösségi ház működtetője rögtön azt mondta, hogy ki lehet ott alakítani a Posta Pontot
– a városvezetés és az Akikért a déli harang szól a Hunyadivárosban Egyesület is támogatta a kezdeményezést
– és a Magyar Posta is nyitott volt erre a megoldásra.

Az önkormányzatot is kerestük múlt hét csütörtökön a témával kapcsolatban, hogy ki lesz az üzemeltető, a város milyen és mekkora támogatást nyújt, de nem kaptunk választ. Szombaton jelent meg a hiros.hu-n cikk, Szemereyné Pataki Klaudia polgármester abban azt nyilatkozta, egyeztetett a városvezetés a Magyar Postával és az érdeklődő partnerrel, a benyújtott pályázat sikeres volt, megkötötték a támogatási szerződést, és biztosították az önkormányzati forrást hozzá, a Posta Pontot „működtető szervezet megvásárolta a szükséges berendezéseket, felszereléseket, munkatársakat vett fel” (konkrét támogatási összeg itt sem szerepel).

A Vacsiközben lakók is nagyon szerették volna, hogy újra legyen kispostájuk, 650-en aláírásukkal megerősítve is kérték ezt (az ősszel bezárt hat kisposta közül ez a kettő volt a leglátogatottabb, bár a polgármester a tavaly decemberi közgyűlésen elmondta, ezeknél is drasztikusan, 300 fő alá csökkent a napi ügyfélforgalom, a Posta pedig körülbelül napi 600 ügyfél esetén tudja nullszaldóra kihozni a kisposták működtetését). A Vacsiköz ellenzéki képviselője, dr. Tóth Szilárd előbb Facebook-posztban szólította meg a városrész vállalkozóit, üzlettulajdonosait: jelentkezzenek, ha látnak fantáziát egy Posta Pont üzemeltetésében. Majd a közgyűléshez és a polgármesterhez fordult, és indítványozta, a városvezetés a lehető leghamarabb kezdjen tárgyalni a Magyar Postával, hogy a bezárt Gázló utcai posta helyén alakítsanak ki Posta Pontot, önkormányzati forrás bevonásával.

A Hunyadiváros olyan szempontból egyszerűbb és olcsóbb eset volt, hogy itt az ingatlan, azaz a Hunyadivárosi Közösségi Ház az önkormányzat tulajdonában van. A Vacsiközben, a Gázló utcában lévő épület viszont információink szerint a postáé, tehát ha itt egy külsős lenne a működtető – akár egy cég, akár egy egyesület -, akkor logikusan bérleti díjat kellene fizetnie a Postának. Bár az egyesületnek már nyújthatna támogatást az önkormányzat (az állami cégnek nem, mert piaci szolgáltatónak minősül).

A lehetséges vacsiközi Posta Pont esetében is küldtünk kérdéseket az önkormányzatnak, megkérdezve, ennek ügyében volt-e egyeztetés a városvezetés és a Magyar Posta között, mi a különbség a hunyadivárosi helyzethez képest, ha ott lehet Posta Pont, a Vacsiközben miért nem. Tájékoztatást ezzel kapcsolatban sem kaptunk, viszont a polgármester szombaton „rendkívüli” hírként tette közzé Facebook-oldalán: „a vacsiköziek nem maradnak posta nélkül, postapont nyílik a Gázló utcában”. „Megígértük, el is értük, mert Kecskemét nekünk az első” – írta Szemereyné Pataki Klaudia.

Hasonló cikkünk:  Építkezés nem, hanem a kecskeméti pályaudvar tervezésének az értékelése zajlik


Az önkormányzati sajtóban további konkrétumokkal viszont egyelőre nem szolgált, inkább üzent az ellenzéki képviselőnek, és mint kiderült, egyelőre még a pályázat folyamatban van.

„Jó hírem van a vacsiközieknek! Találtam egy rövid és hosszú távú megoldást. Benyújtottuk az Gázló utcai posta üzemeltetésre irányuló pályázatunkat, és várjuk annak elbírálását! Felelős polgármesterként nem hagyom cserben a vacsiközi lakosokat! Az energiámat pedig nem pártcsatározásokra fordítom, hanem eskümnek hűen Kecskemét javára” – nyilatkozta a Hiros.hu-nak.

Tóth Szilárd még múlt hét csütörtökön sajtótájékoztatót hirdetett meg a „Egyenlő esélyt a Városrészeknek a postai szolgáltatások elérhetősége terén!” címmel. Ezt szeptember 11-én, hétfőn tartotta volna a Gázló utcán, de a polgármesteri poszt miatt hétfőre virradó éjjel lefújta, mint írta, „okafogyottság” miatt. Utána ő is posztolt a postáról, köszönetet mondott az önkormányzatnak és a polgármesternek, bár leírta, hogy részleteket még nem tud. „Győztünk! Megérte harcolni, megérte összegyűjteni közel 700 aláírást, megérte újra és újra levelekben, indítványokban kérni és kérni a Gázló utcai Posta újranyitását. Közel egy év után elértük, amiben már sokan nem hittek. (…) Köszönöm, hogy kitartóan kérték velem együtt az újranyitást.” A bejegyzés alatt sokan köszönetet mondtak neki.

A Kecsup-nak hétfőn válaszolt a Magyar Posta kommunikációs osztálya. Bár sokkal okosabbak nem lettünk tőle, mert ugyan konkrétan rékérdeztünk a két városrészre és a beharangozott/tervezett Posta Pontok ügyére, általánosságokat írt az állami vállalat. Egész pontosan ezt:

„A Postának az ország legnagyobb postai szolgáltatási és csomaglogisztikai vállalataként meg kell felelnie a 21. század elvárásainak. Arra törekszünk, hogy az ország minden pontján magas színvonalú és ügyfélközpontú szolgáltatást nyújtsunk a lakossági és üzleti ügyfelek számára egyaránt. Emellett elvárás a Postával szemben, hogy gazdaságosan, fenntartható módon működjön, megtartva a versenyképességét.

A Magyar Posta ezért hozta létre új partneri programját, mely elsősorban a kistelepülések lakossága számára teremt lehetőséget, hogy a postai szolgáltatásokat továbbra is helyben, a korábbinál akár hosszabb nyitvatartási időben és több szolgáltatással egyidejűleg vehessék igénybe. ezzel a cél a vidék megtartó erejének növelése.

A programra olyan jelentkezők megkeresését várjuk – legyen az vállalkozás, önkormányzat vagy egyéb gazdasági társulás – melyek a Postával hosszú távú együttműködésben gondolkodnak partneri viszony létesítésére. Ennek keretében válhat valóra az Ön által is említett postapartnerség nyitása, mely reményeink szerint a környéken élő lakosság megelégedésére fog szolgálni.

A partneri programra való jelentkezés lehetősége folyamatos nyitva áll, a Posta a jelentkezővel egyeztetve, szakmai szempontokat figyelembe véve hozza meg a döntést, hogy adottak-e a feltétlek a postapartneri nyitásra.”

A témát továbbra is figyelemmel kísérjük.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...