fbpx

FRISS HÍREK

Sorra postázzák vissza a szerzők Libriben árusított könyveit – visszatér a Három T?

- Advertisement -

Marosi Nikolett kecskeméti írót váratlanul érte, amikor kiadója visszapostázta számára a nagyobb Libri boltokban értékesített könyveit. Egy zárt szerzői csoportban aztán kiderült, hogy nem ő az egyetlen, aki a közelmúltban így járt. A botrányos fóliázások után most sorra jelentkeznek az írók, akiknek a visszaküldött könyveiben két közös elem is van: az egyik, hogy csak a nemrégiben tulajdonosváltáson átesett Libri hálózatán keresztül értékesített példányaik jöttek vissza, a másik, hogy mindegyik könyvben megjelennek rendszerkritikus, vagy LMBTQ tartalmak. A szerzők a miértekre egyelőre nem kaptak választ, az eljárás azonban emlékezetünkbe idézi a kádári Három T-re épülő kultúrpolitikai módszereit.

– Huszonöt éven keresztül karateedzőként dolgoztam, addig nem álltam bele semmibe, mert azt éreztem, hogy Magyarországon, ha hangosan vállalod a kritikus véleményed, akkor azt a gyereked, családod sínyli meg – kezd bele személyes történetébe Marosi Nikolett, kecskeméti írónő. – Nem szerettem volna, hogy a szülők esetleg egy-egy posztom miatt ne hozzák edzésre a gyerekeket. A könyvemet egy kiégést követően írtam meg, amikor minden munkámat abbahagytam, önköltségen adtam ki, ráadásul egy nagyon rossz időszakban. Épp a Covid kellős közepén került forgalomba a kötet, nem lehetett író-olvasó találkozót szervezni, semmilyen erre épülő eseményt.

– Ekkor keresett meg engem egy kiadó, hogy szívesen foglalkoznának a könyvemmel, mint közvetítő. Számomra nagy könnyebbséget jelentett, hogy nem nekem kellett variálnom vele, bekerült a boltokba, bár hozzáteszem, hogy üzletben sosem találkoztam vele, de az ismerőseim sem jelezték sosem, hogy szembe találkoztak volna a könyvemmel, pedig kértem őket erre. Ezzel mondjuk még nem lett volna gondom, hiszen a kis szerzők általában nem kerülnek ki a polcokra.

Nem sokkal a fóliázási botrányokat követően azonban váratlan hír érkezett Nikoletthez.

– Két hete írt rám a kiadóm, hogy otthon tartózkodok-e, mert a terjesztő, Libritől visszapostázzák a könyveimet. Hirtelen csak annyit tudtam mondani, hogy persze, itthon vagyok, mert azt gondoltam, hogy majd a személyes találkozásnál kiderül, hogy miről van szó. A miértre azonban azóta se kaptam választ, csak a kiadóm hozta vissza a Libri által minden magyarázat nélkül visszapostázott könyveket. Elvileg a kiadó sem kapott semmilyen előzetes jelzést, hogy a Libri hálózatán keresztül értékesített könyvek visszajönnek hozzá a boltokból. Azóta egy zárt csoporton belül kapcsolatba kerültem más, a kiadó berkein belül lévő szerzőkkel és kiderült, hogy nem egyedüli a történetem, sokaknak visszapostázták a könyveit.

Marosi Nikolett, kecskeméti író visszapostázott könyvei Fotó: Marosi Nikolett

Az esetek – a szerzők által megnevezni nem kívánt kiadón túl – megegyeznek abban is, hogy a Libri boltokból visszahívott könyvek vagy valamilyen LMBTQ szálat, vagy pedig (rendszerkritikus) politikai témákat tartalmaznak, de van olyan szerző is, aki az első két LMBTQ tartalmú kiadványa után most a harmadik, ezoterikus könyvét kapta vissza.

– Egy másik író könyveinek csak egy részét küldték meg, de maguknál is tartottak belőle, feltehetően azért, mert jól fogyott. Olyan, mintha azt próbálnák eljátszani, hogy helyhiány miatt a könyvek tárolásával van a probléma, és nem a tartalommal – folytatja Nikolett.

A Libri webáruházában Nikolett könyvéről is azt írják, hogy jelenleg nincs raktáron, de igény esetén megkezdik a felkutatását.

Hasonló cikkünk:  Dürgés és futás: újra Túzokünnepet rendeznek Bösztörpusztán

A Libri webáruháza szerint nincs raktáron a visszaküldött kötetekből.

Miről szól a könyved?

– Ha átfutod a tartalomjegyzéket, akkor láthatod, hogy konkrétan nincs benne olyan téma, ami a jelenlegi kormány narratívájának kedvező lenne, szívesen olvasnának róla, vagy szeretnék, ha az emberek ilyenekről olvasnának. Amennyiben a tartalom alapján történt most ez a szűrés, akkor egyértelmű, hogy a könyvem a kiválasztottak közé került. Liberális gondolkodású vagyok, elfogadom mindenki véleményét, ha meg tudja alapozni, azonban az érvek nélküli véleményekkel nem tudok mit kezdeni. Az írásaimban benne vannak a saját nézőpontjaim, de egyúttal az elfogadás is. Hiszem, hogy mindenki igazsága érvényes igazság.

Részlet Marosi Nikolett Szakadék című verséből Fotó: Bajáki Zsanett

A pórul járt szerzők közül többen vállalták, hogy a kecsup.hu-nak nyilatkoznak. Az S.A. Locryn néven alkotó írónő transznemű férfiakról írt könyvét, az Edinburgh kék fényeit kapta vissza, holott a kiadványból újranyomása is volt, annyira jól fogyott.

Csapó Ádám Hotel California című regénye komoly társadalmi, morális, etikai kérdéseket vet fel, olvasható benne többek között az alábbi mondat: „Egyél mert kell az erő, ha be akarsz lépni a falépítők sorába: IV. Béla, Custer tábornok, Donald Trump és Orbán Viktor…” A szerző az incidens ellenére örül, hogy észrevették, mert – ahogyan ő fogalmaz – ezek szerint értették a célzást, ami nem kifejezetten ennek a rendszernek szól, hanem általános politikakritika.

Gombos László A Hidegháború és még 30 év című könyve szintén a kultúrpolitikai áldozata lehet.  – A könyvkiadók már régóta tudták, hogy állami pályázaton nem indulhat olyan könyv, ami kritikus az orosz diktatúrával szemben, nem kaphatott állami pénzt, ami kritikus a kínai diktatúrával szemben, esetleg a magyar kormánnyal szemben – fogalmaz Gombos. –  Én a könyvben mindhárom szent tehenet levágtam: Kína, oroszok, hazai helyzet. A Libri pedig a tulajdonosváltás után cenzúra alá vette a könyvemet.

A Nikolett által látogatott fórumon további szerzők is jelezték a problémát, illetve sokan szolidaritást vállaltak a cenzúrázott kollégákkal.

Milyen lehetőségek maradnak így a szerzők előtt a könyvkiadásra?

– Az utolsó információnk az, hogy maga a kiadó sem tud választ adni a visszahívás okaira – összegzi a helyzetet Nikolett. Ha általánossá válik a cenzúra, akkor szóba jöhetnek talán a kisebb kiadók, akik még a szárnyaikat bontogatják és több kéziratot befogadnak, átnéznek, esetleg keresik a felfedezésre váró, kreatív szerzőket. Ez akár előnyös pozíció is lehet a számukra, hiszen lassan kizárólagos forgalmazóvá válhatnak, ugyanakkor lehet stigma is. A kérdés az, hogy vállalják-e ezeknek a könyveknek az értékesítését akkor is, ha majd hozzájuk is visszaérkeznek a kiadványok, vagy kénytelenek lesznek szűrni, mert megszorongatják őket. Ez esetben marad a szerzői magánkiadás, így viszont nem lehet kereskedelmi forgalomba kerülni. Én már úgy vagyok vele, hogy nincs veszíteni valóm. Dolgozom az új regényemen, ahol továbbra is vállalni fogom a véleményem és az üzeneteim. Az sem érdekel, ha nekem kell értékesíteni, legfeljebb kevesebbet nyomtatunk belőle, de nem fogom vissza magam, ahogyan eddig sem tettem!

Szerkesztőségünk a Libri Csoport sajtóosztályához fordult, hogy nyilatkozatot kérjünk és válaszokat kapjunk pár kérdésre a szerzők által jelzett problémával kapcsolatban, lapzártánkig azonban nem érkezett válasz. Amennyiben mégis új információkat kapunk folytatjuk a témát.

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...