fbpx

FRISS HÍREK

„Stop akkumulátorgyárak, stop Fidesz” – Kecskeméten is gyűjt aláírásokat az LMP

- Advertisement -

Meg kell védeni a természeti értékeinket és erőforrásainkat, nem lehet ezeket a kincseket kiszolgáltatni és odaadni az akkumulátor-gyáraknak – mondta el kedden Kecskeméten tartott sajtótájékoztatóján Kanász-Nagy Máté, az LMP frakcióvezető-helyettese.

Az LMP országgyűlési képviselője és frakcióvezetője, valamint Angyal Károly, az LMP pártigazgatója és Tóth Szilárd, a párt megyei elnökségi tagja, a Szövetség a Hírös Városért Egyesület kecskeméti önkormányzati képviselője a Malom Központ előtt tartott sajtótájékoztatót, majd gyűjtött aláírásokat.

Kanász-Nagy Máté elmondta, országjárásuk során azt az üzenetet viszik mindenhova, hogy „Magyarország nem lehet akkumulátor gyarmat”, a kormány politikájára országos választ kell adni. Ezért arra kérik az embereket, írják alá petíciójukat, csatlakozzanak az akkumulátorgyár-ellenes küzdelemhez. Kedden jártak Kiskunfélegyházán és Kiskunhalason is.

„Meg kell védeni a természeti értékeinket, meg kell védeni a természeti erőforrásainkat, nem lehet ezeket a kincseket, ezeket az értékeket kiszolgáltatni és odaadni az akkumulátorgyáraknak” – jelentette ki az LMP frakcióvezetője. Szerinte ha abból a tendenciából indulunk ki, hogy „Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kéthetente jár Kínába”, majd következik egy újabb és újabb bejelentés, akár lehet attól is tartani, hogy Bács-Kiskunt is „teli akarják rakni akkumulátor-gyárakkal”.
Kijelentette azt is, „Magyarországon klímaválság van, vízválság van, energiaválság van”, és amit meg kell őrizni magunknak és a jövő generációinak, az a vízkincs, a termőföld és az energiatermelési lehetőségek.

„Stop akkumulátorgyárak, stop Fidesz, ezek a dolgok összetartoznak” – mondta Angyal Károly. Az LMP pártigazgatója szerint a Fidesz „blöffkampányt” folytat: arra hivatkoznak, hogy ezek a gyárak munkahelyet teremtenek, de ahol bejelentették őket, ott munkaerőhiány van – konkrétan Debrecent, Győrszentivánt, Iváncsát említette.

Hozzátette: ezekben az üzemekben túlnyomórészt külföldi munkavállalók fognak dolgozni, amivel önmagában nekünk nincs problémájuk, de azzal igen, hogy a túlnyomórészt ázsiai és távol-keleti dolgozókat NER-közeli cégekkel toborozzák. Angyal Károly szerint ezek a külföldi munkavállalók „nagyon sok esetben meg vannak vezetve, és nem ismerik azokat a feltételeket, azokat a körülményeket, hogy tulajdonképpen nekik milyen környezetszennyező, veszélyes üzemekben kell majd dolgozni”, és mivel alacsonyabb bérért vállalják el a munkát, „így tudja a kormány lenyomni a magyar munkavállalók bérét”. Angyal Károly felhozta példaként a szigetszentmiklósi akkumulátorfeldolgozó ügyét, ahol egy felrobbanó darálógép miatt két munkás veszítette életét, emiatt a katasztrófavédelem visszavonta az engedélyét.

„Ezek a valódi problémák. A Fidesz álproblémákról és álvitákról tart nemzeti konzultációt, vitát” – folytatta az LMP pártigazgatója. A megoldás szerinte az, hogy aki nem szeretné, hogy a környezetében „egy környezetszennyező, veszélyes üzem létesüljön, az a 2024-es önkormányzati választásokon ne szavazzon a Fideszre. Ugyanis van lehetőség megállítani ezeket a projekteket, főleg ott, ahol még nem állnak ezek az épületek. A helyi önkormányzatoknak, polgármestereknek van ráhatása, lehet lassítani a folyamatokat, és meg is lehet állítani” – zárta beszédét Angyal Károly.

Hasonló cikkünk:  Kadás diák lett a Közgazdasági Diákolimpia bronzérmese

Tóth Szilárd emlékeztetett, a városvezetés tájékoztatása szerint a kecskeméti Mercedes-gyárban ideszállított, már összeszerelt akkumulátorokat szerelnek majd be, „de azért résen kell lenni, mert egyre több településen minden előzetes bejelentés nélkül adnak hírt ezekről a beruházásokról” (a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. a KecsUp-pal azt közölte nemrég: a kecskeméti telephelyen nem tervezi akkumulátorcella-gyártó üzem létrehozását, egy nagyfeszültségű akkumulátor-rendszerek beszerelésére szolgáló épületet hoznak létre, ennek vízfogyasztása előreláthatóan körülbelül 25-30 köbméter körül alakul majd naponta, ami csak csekély mértékben növeli a telephely jelenlegi vízfogyasztását).
Kiderült a sajtótájékoztatón az is, hogy az LMP a Görögtemplom utcában, az Ifjúsági Otthon mellett, az egyik pavilonban (közkeletű nevén gombában) pártirodát fog hamarosan nyitni, aktívabb utcai jelenlétre törekszenek, és gyűjtik majd az aláírásokat.

Az LMP ugyanis még januárban nyújtotta be népszavazási kezdeményezését, miszerint akkumulátor gyártásra szolgáló üzemet csak akkor lehessen létesíteni egy településen, ha azt az ott lakó választópolgárok helyi népszavazáson támogatják. Februárban aláírásgyűjtésbe is kezdtek, annak ellenére, hogy a kezdeményezést még át sem engedte a Nemzeti Választási Bizottság (NVB ). Az LMP azt mondta ekkor az aláírásgyűjtésről, hogy az csak egy petíció, „jogi kötőereje” nincs. Ahhoz, hogy az országos népszavazást biztosan kiírják, 200 ezer aláírást kellett volna gyűjtenie a pártnak 120 nap alatt. 100 ezer összegyűjtött aláírás esetén az Országgyűlés szabadon dönt arról, hogy elrendelje-e a népszavazást. Mint Kanász-Nagy Mátétól megtudtuk, eddig több mint 80 ezer aláírásnál tartanak.
Csakhogy – mint arról a Telex beszámolt – az NVB márciusban nem engedte át az LMP népszavazási kezdeményezését. Az NVB elnöke azt mondta, az LMP-s kérdés által célzott jogalkotás nincs összhangban az Alaptörvénnyel, sőt alkotmánymódosítást céloz, erről pedig nem lehet népszavazást kiírni. Sasvári azt is mondta, hogy az önkormányzati törvény jelenleg is lehetőséget ad helyi népszavazás kiírására.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Megszűnhet a járóbeteg-ellátás a Honvédkórházban

2025. január 1-jétől már nem lesznek járóbeteg-szakrendelések a Honvédkórházban (Repülőkórházban) - értesült a KecsUP az intézmény jelenlegi és korábbi...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...