fbpx

FRISS HÍREK

Csoportos létszámleépítés az STI Petőfi Nyomdánál, közel ötven dolgozó veszíti el munkáját

- Advertisement -

Dolgozók értesítették a Kecsup szerkesztőségét, hogy november elején 60-70 embert küldenek el a kecskeméti STI Petőfi Nyomda Kft.-től. A cég megkeresésünkre ezt nem cáfolta, és azt közölte, a Külső-Szegedi úti telephelyen összesen közel 50 ember munkája szűnik meg. Az ok: „racionalizálás” és „optimalizálás”.

Kérdésünkre, mi az oka a leépítésnek, az STI Petőfi Nyomda Kft. ezt válaszolta:
„A leépítésszó nem igazán megfelelő esetünkben. A STI Csoport – melynek hazai tagja az STI Petőfi Nyomda Kft. is – tulajdonosa úgy döntött, hogy a világban zajló eseményekre reagálva, racionalizálási és optimalizálási feladatokat hajt végre a nyolc gyártóegységből álló csoport egészén. Ennek értelmében, természetesen a hazai üzem sem maradhat ki” – írta a vállalat, hozzátéve, az optimalizálással az energiaárak emelkedése, a hazai és európai kiskereskedelmi fogyasztási gyakorlat változása és a környezettudatosság okozta kihívásokra reagál a cégcsoport.

Fotó: Hraskó István

Mint megtudtuk, a kecskeméti telephelyen két cégben várhatóan összesen közel ötven ember munkája szűnik meg, az érintett munkakörök a szervezet egészét fedhetik le.

„A hatályos törvényeknek megfelelően csoportos létszámleépítésként kezeljük a folyamatot. Az STI Petőfi Nyomdának és vezetőségének kiemelten fontos a mindenkori, hatályos törvények maximális betartása, hiszen a közel 170 éves történelmünk, a város, a polgárok és a közösségünk iránt érzett elkötelezettségünk kötelez erre bennünket” – szól a kft. válasza.

Csoportos létszámleépítésről száz főnél kevesebb munkavállaló esetén (telephelyen értendő) tíz főtől, száz fő fölötti létszám esetén tíz százaléknyi munkavállalótól beszélünk (mondjuk 180 főnél 18 fő elküldésekor; az alaplétszám meghatározásakor az elmúlt hat hónap átlagát kell figyelembe venni). Szabály szerint ilyenkor először a szakszervezettel kell egyeztetni (ha működik), majd az első felmondások előtt 30 nappal a munkavállalókat és a munkaügyi központot is értesíteni kell (egyébként megkerestük a kormányhivatalt is, hogy bejelentették-e náluk az intézkedést, de még nem kaptunk választ).

Hasonló cikkünk:  Telt házas jótékonysági gálaestet szerveztek a gyermekek javára (videóval)

„Természetesen minden elérhető lehetőséget megvizsgálunk és bevetünk annak érdekében, hogy azon munkatársaink, akiknek majdan megszűnik a munkaviszonya, a lehető leghamarabb visszataláljanak a munka világába. Jó kapcsolati hálózatunk segítségével már fel is vettük néhány kecskeméti, nagy munkáltatóval a kapcsolatot, akik jelezték szándékukat a kollégák alkalmazására. Ezen felül számos programot kínálunk, mint az önéletrajzírás támogatása, interjúra felkészítés, illetve a vállalatpszichológus is rendelkezésre áll” – áll a cég válaszában.

Rákérdeztünk, a leépítés tükrében hogy látják a jövőt, a kft. pedig hangsúlyozta: „az STI Csoport tulajdonosa és menedzsmentje, úgy a hazai üzem vezetősége is bizakodó a jövőt illetően”.

„A most zajló folyamattól azt várjuk, hogy megerősödve, koncentráltabban kerülünk ki és erőforrásainkat hatékonyabban tudjuk majd eredményességünk érdekébe fordítani. Jövőre is több mint 600 embert fogunk foglalkoztatni a városban és szeretnénk az elmúlt évtizedek fejlődését tovább vinni” – közölte STI Petőfi Nyomda. Tavaly két új automata kivágógépet szereztek be egymilliárd forintért, decembertől pedig egy szintén új, 1,2 milliárd forintos ofszet nyomógép áll munkába. Napelempark telepítését is tervezik, és törekednek a robotizációra is. „Ezekkel a beruházásokkal is igazoljuk, hogy a hatékonyság és az optimalizáció szükséges ezekben a gazdasági turbulenciákkal teli években” – tették hozzá.

A cég egyébként német családi tulajdonban van, a közel 38 milliárd forintos éves árbevétellel a hazai csomagolóanyaggyártó piac meghatározó szereplője. Eddig közel 700 munkavállalót alkalmaztak, közel 3 milliárd darab hajtogatott kartondoboz és öntapadócímke terméket állítanak elő évente, nagyrészt exportra.

Nemrég számoltunk be arról, hogy harmincnégy dolgozót küldtek el a Ringier Hungary kiadó kecskeméti, Mindszenti körúti nyomdájának – az egykori Szilády Nyomdának – bezárásakor, ezt a kiadó a nyomtatott sajtótermékek, főleg a napilapok iránti egyre zsugorodó piaci kereslettel indokolta.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...