fbpx

FRISS HÍREK

Csúszhat a Mercedes-gyár bővítése, a hivatalos válasz szerint „az évtized közepén” kezdődik a gyártás az új egységben

- Advertisement -

Szerkesztőségünkhöz olyan információk jutottak el, hogy egy évvel eltolódik a Mercedes-Benz második kecskeméti gyárának – a bővítéssel létrejövő új egységnek – az elindulása, 2025 helyett 2026-ban kezdi majd meg működését. Megkérdeztük erről a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.-t, a cég konkrét időpontokat nem közölt, annyit írtak, „a tervek szerint az évtized közepén elkezdődik a gyárban az új MMA-platform modelljeinek gyártása”, „kicsivel később” pedig az MB.EA platform tisztán elektromos hajtású modelleké. A jövőbeni gyártási terveik további részleteiről bővebb tájékoztatást nem kívántak adni.

Elöljáróban megjegyezzük, a gyárbővítés témájában rengeteg cikk született a sajtóban, amelyekben különböző időpontokról olvasni. Mi jelen esetben kizárólag azokból az információkból dolgozunk, amelyeket maga a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. tett közzé hivatalos oldalán vagy rendezvényein, valamint melyeket értesülésként a kecskeméti gyár dolgozóitól tudtunk meg – utóbbiakról aztán megkérdeztük a vállalatot.

2024-2025-ről szóltak a közlések tavaly

Az biztos, hogy még tavaly nyáron, azaz 2022. július 21-én ünnepélyes keretek között mutatta be a gyár jövőjére vonatkozó terveket Jörg Burzer, a Mercedes-Benz Group AG igazgatóságának termelésért és ellátási láncért felelős tagja, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Christian Wolff, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.

„A Mercedes-Benz kecskeméti gyára új modellek sorozatgyártásba történő integrálásával erősiti szerepét a globális termelési hálózatban. Az új MMA platform (Mercedes Modular Architecture) modelljeinek 2024-től, míg az MB.EA platform (Mercedes-Benz Electric Architecture) egyik tisztán elektromos modelljének sorozatgyártása 2025-től indul. Ennek keretében új összeszerelő- és karosszéria-gyártósor épül, amelyek mellett a felületkezelés és fényezés folyamata is teljes mértékben megújuló energiaforrásokra támaszkodik majd. A Mercedes-Benz jelenlegi beruházási terve részeként több mint 1 milliárd euró értékű befektetéssel készíti fel gyárát a jövőbeli feladatokra” – áll a cég oldalán a bejelentésről szóló cikkben (kiemelések tőlünk).

Forrás: https://gyar.mercedes-benz.hu/

A vg.hu közölte azt, hogy a magyar állam 14 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással járul hozzá a 400 milliárd forintos projekthez. A cég 2022-es évről szóló, idén májusban közzétett éves beszámolójában pedig ez szerepelt:

„2022 júliusában jelentettük be azt az átfogó beruházást, amelynek keretében a Mercedes-Benz tovább folytatja átállását a tisztán elektromos meghajtásra, és még intenzívebben zajlik a kecskeméti telephely felkészítése erre a feladatra. Az évtized közepétől itt gördülnek majd le a gyártósorról az újrapozicionált MMA platform modelljei, amelyek tisztán elektromos hajtású változatai újraértelmezik a vállalat kompakt Entry Luxury (vagyis ‘belépő szintű luxus’) szegmensét. Emellett 2024-től a tervek szerint tisztán elektromos MB.EA platform modellje egészíti majd ki itt a termékportfoliót. Ennek érdekében több új épülettel, jelentősen bővítjük telephelyünket, amelyben egy új összeszerelő- és karosszéria-gyártósor kap majd helyet.”

Ugyancsak az éves beszámolóban olvasható, hogy még 2022 végén jelentős számban megkezdték új munkatársak felvételét „a már folyamatban lévő gyárbővítéssel, valamint az új, tisztán elektromos modellek jövőbeni gyártásindításával összefüggésben”.

Csúszik az indulás? 

Szerkesztőségünkhöz viszont az elmúlt hetekben a gyár dolgozóitól olyan információk jutottak el, hogy egy évvel eltolódik az új kecskeméti gyár (vagyis a bővítés során létrejövő új egység) elindulása, és 2025 helyett csak 2026-ban kezdi majd meg működését. Úgy tudjuk, ez a szóbeszéd már elég széles körben elterjedt a gyárban.

Hasonló cikkünk:  Gyökerestül kifordult és autóra dőlt egy fa a Gyenes téren

Megkérdeztük erről a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.-t, helytálló-e az információ, és ha igen, mi az oka a halasztó döntésnek? Mennyiben jelent ez változást a munkaerő-toborzásban, mi lesz például azokkal, akiket már felvettek az új üzem miatt? A gyártásban vagy a termelési tervekben ez milyen változást jelent?

A cég válaszában egyrészt felidézte a tavaly nyári bejelentést, azaz hogy több mint 1 milliárd eurót fektetnek a kecskeméti gyár bővítésébe, „amellyel jelentősen megnő a magyarországi Mercedes-Benz gyár termelő területe”.

„Az intézkedésekre azért van szükség, mert a tervek szerint az évtized közepén elkezdődik a gyárban az új MMA-platform modelljeinek gyártása, kicsivel később pedig a gyártási portfólió kiegészül az MB.EA platform tisztán elektromos hajtású modelljeivel” – közölték, arra is emlékeztetve, hogy tavasszal bejelentették, hogy a kecskeméti gyár területén egy akkumulátor-beszerelő üzemet is létesítenek.

„A gyárbővítés építési munkálatai a terveknek megfelelően haladnak. Ez azt jelenti, hogy néhány éven belül a Mercedes-Benz globális termelési hálózatának egyik legmodernebb üzeme működik majd Magyarországon. A bővítés jelentős létszámbővüléssel, több ezer új munkatárs felvételével jár majd együtt. Az új munkavállalók toborzása folyamatosan halad, jelenleg számos szakembert, többek között mérnököket és informatikusokat keresünk. A már kiválasztott kollégák megkezdték munkájukat a kecskeméti Mercedes-Benz gyárban. Szíves megértését kérjük, de a jövőbeni gyártási terveink további részleteiről bővebb tájékoztatást nem áll módunkban adni.”

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...