fbpx

FRISS HÍREK

Forrás lapszám ajánló: A nagypiacon mindig lesz lacikonyha

- Advertisement -

A kecskeméti székhelyű Forrás folyóirat 1969-es alapítása óta rendszeresen közöl szépirodalmat, szociográfiai tanulmányokat és művészeti írásokat. E cikk szerzője ajánlja a kecsup.hu olvasóinak a havonta megjelenő,  Bács-Kiskun megye kulturális hagyatékával és a magyar kortárssal foglalkozó lapot.

A Forrás 2023. októberi számában előtérbe kerül a szépirodalom. Az írások visszatérő témája a vidéki, paraszti örökség megkerülhetetlen terhe és annak feszültsége a ma emberével (55. évfolyam / 2023. 10. szám).

Hat költő munkáit olvashatjuk a folyóiratban, az első oldalon Vida Kamilla friss verse fogad egy kapunyitást megélő fiatal felnőtt félelmeivel (Két cég). A különböző élethelyzeteket, olykor kiábrándulást rögzítő költemények mellett ajánlást találunk a hatvan éve született Borbély Szilárd posztumusz verseskötetéhez (Bukolikatájban) és Juhász Tibor szociografikus verseskötetéhez (Amire telik).

A lapszám költői Vida Kamilla, Vörös István, Kósa Eszter, Bíró Tímea, Antalovics Péter és Dimény H. Árpád.

A fent említett feszültséget generációs emlékezet és felnövés között akár több idézettel is illusztrálhatnám. Vass Norbert szürreális, rendszerváltás utáni korszakot mitologizáló Kancsal vakcsibék című novellájából vagy Horváth Florencia halk, türelmes sóhajtásnak olvasható szavaival családtörténeti novellája végén, amikor egyetlen megértő mondattal zárja felmenői sorsát, édesapja születését (Utak). 

Havasréti József “Ez a tiéd…” novellájában egy kiábrándult, funkcionális alkoholista néz szembe a múltjával és teszi fel a klasszikus kérdést, “Hol ment félre minden? Ki a felelős?” Hiába igyekezett megugrani az örökségét, utólag úgy tűnik, anyagi bukások és rossz döntések sorozata áll mögötte. “A divat változott, a butikok néha tönkrementek, a filmgyári meló a gyártásvezetők szeszélyétől és a korrupciótól függött, de a Teleki téren meg a többi magypiacon mindig lesz lacikonyha.”

Hasonló cikkünk:  Újabb helyreigazítási pert veszített el elsőfokon a Kecskeméti Médiacentrum

Havasréti 2022-ben megjelent, kísérletező szépirodalmi trilógiájának befejező kötetéről két kritikát is olvashatunk a folyóiratban.  A Terepmunka kapcsán Faár Tamara és Sinkovicz László is kitér arra, milyen nehéz műfajilag besorolni ezt a folk horrorba ágyazott, szépirodalmi igénnyel megírt történetet, amiben “magától értetődő természetességgel fér el egymás mellett a Stranger Things, A vesszőből font ember, Carlo Ginzburg vagy éppen Hajas Tibor.” Sinkovitz a merész vállaláson vezeti le a ‘szép’ és a ‘szórakoztató’ irodalom (szub)kultúrái közti távolság problémáját. Ott, ahol csak a szépirodalomnak lehet presztízse, összezavarja a közönséget a magyar midbrow irodalom.

A lapszámot, ami körbejárja a magyar vidéki kultúra feszültségét a sérülékeny magaskultúrával, Bányász Anna érzékeny fotográfiái kísérik.

A teljes tartalomjegyzék elérhető a Forrás weboldalán.

Szerkesztőségünk számára külön öröm Pál Sándor Attila fotográfiákat kísérő írását és Horváth Florencia novelláját látni a Forrásban. A két szerző az első irodalmi KECSUP EST vendége volt 2022 decemberében.

A Forrás folyóirat beszerezhető a nagyobb újságárusoknál, és Kecskeméten a Kóborló Antikváriumban.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Megszűnhet a járóbeteg-ellátás a Honvédkórházban

2025. január 1-jétől már nem lesznek járóbeteg-szakrendelések a Honvédkórházban (Repülőkórházban) - értesült a KecsUP az intézmény jelenlegi és korábbi...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...