fbpx
1.1 C
Kecskemét
2023. december 8., péntek

FRISS HÍREK

Kecskeméten is elkezdődött a 7IGEN-es alternatív oktatási népszavazás

- Advertisement -
  • Október 23-tól személyesen is lehet szavazni Kecskeméten is a 7IGEN-es alternatív oktatási népszavazáson. A diákok valódi népszavazást akartak tartani a hét oktatási kérdésben, de a Nemzeti Választási Bizottság nem hitelesítette az Egységes Diákfront és az aHang egyik népszavazási kérdését sem.
  • Ezek után döntöttek úgy, hogy maguk veszik kezükbe a kezdeményezést, és igenis megkérdezik az emberek véleményét. A kezdeményezés célja, hogy 16 éves kortól több mint 200.000 ember kinyilvánítsa álláspontját a magyar oktatás rendszeréről, és megmutassák, hogy az oktatás mindenkit érintő nemzeti ügy.

Az alternatív népszavazás Bács-Kiskun megyei koordinátorát, Drenda Nikolettet kérdeztük néhány órával azután, hogy megnyílt a szavazósátor a kecskeméti főtéri romkert mellett.

2023. május 3-án, egy fővárosi tüntetésen az Egységes Diákfront több szervezettel együtt bejelentette, hogy oktatási népszavazást kezdeményez. A hét kérdésből álló népszavazási javaslatot azonban a Nemzeti Választási Iroda eltörölte különböző mondvacsinált indokokkal. Keresnünk kellett egy alternatív megoldást” – mondta Nikolett, aki úgy érzi, hogy „nagyon kevés szabadságot kaptunk az elmúlt években, s szinte már nulla a szabadság az oktatással kapcsolatos kérdésekben”.

Ezért – mint kifejtette – már azt is sikernek érzi Nikolett, hogy az elmúlt két hónap sok szervezését követően október 23-tól elindulhatott személyesen is a népszavazás. Online már péntektől lehet szavazni, de személyesen október 23–30. között van csak lehetőség. Budapesten több mint húsz, Szegeden több mint tíz, Debrecenben öt, Kecskeméten egy helyszínen lesznek nyitva szavazóhelyiségek, de több más városban és megyeszékhelyen is biztosítanak lehetőséget szavazásra.

Az alternatív népszavazás Bács-Kiskun megyei koordinátora, Drenda Nikolett segíti az érdeklődőket. / Fotó: kecsup.hu

Felelős és önálló oktatási minisztériumot szeretnének

Az alternatív oktatási népszavazás egyik fő kérdése, hogy a magyar kormány állítson fel az oktatás teljes egészéért illetékes, felelős és önálló oktatási minisztériumot. Ez szolgálná valójában a párbeszédet az érintettek és a kormány között. Borzasztó ezzel szemben azt látni, hogy nem kapunk elegendő szólásjogot, de ha kapunk is valamennyit, azt is inkább eltorzítják” – sorolja Nikolett a kérdéseket, amelyek céljukat tekintve a következők, ha az igenek kerülnének többségbe egy igazi népszavazáson:

  • a magyar iskolarendszer minden gyermek számára biztosítsa a modern, esélyteremtő oktatást,
  • hozzanak létre önálló oktatási minisztériumot,
  • 50 százalékkal növeljék a pedagógusok bérét a pedagógushiány növekedésének megfékezése érdekében,
  • állítsák vissza a pedagógusok valódi sztrájkjogát,
  • az óvoda és az iskola közösségének legyen valós beleszólása az igazgató kiválasztásába,
  • töröljék el a státusztörvényt,
  • mondjon le Pintér Sándor belügyminiszter, aki „nem alkalmas a köznevelésért felelős miniszteri tisztségre”.
Hasonló cikkünk:  Luxus világkörüli vonatút indul jövő augusztusban, ami érinti Kecskemétet és Lajosmizsét is

Szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy baj van. Az oktatás az nem jobb vagy baloldal kérdése, viszont ma társadalmi megmozdulás kell ahhoz, hogy változást érjünk el a jobb oktatás érdekében. Ha az oktatás jó, akkor az országunk is jobb lesz, mert a gazdasági mutatókban is meg fog mutatkozni az oktatás minősége hosszú távon” – magyarázza céljukat Nikolett, aki a szervezés hátteréről is mesélt. Helyi koordinátorként valamennyi önkéntes szervezettel igyekezett felvenni a kapcsolatot, a helyi iskolákkal erre nem volt lehetőség, de bízik benne, hogy további diákok és tanárok is csatlakoznak. Jelenleg a sátorban 15-20 önkéntes segít, akik elosztva a következő napokban reggel 9-től délután 5-ig segítenek. „Összességében így elegendők vagyunk, viszont mindig szükség van újabb és újabb emberekre” – mondta Nikolett.

Várják a további kecskeméti diákok csatlakozását

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy az önkéntesek mit tapasztalnak, mennyire tudnak a 7IGEN-es népszavazásról a kecskeméti diákok. Nikolett szerint „a többség nem mer, illetve nem is jut megfelelő információkhoz, és sokan úgy gondolják, hogy retorzió érheti őket. Volt erre példa a tavaly őszi iskolák összevonása elleni diáktüntetéseket követően.” A diákságnak tehát a kisebbik része az, akit érdekel is, és tud is az alternatív népszavazásról, de akik nyitottak és tudnak róla, azok tesznek az ügy érdekében – foglalta össze véleményét Nikolett, aki arra buzdítja kortársait, hogy csatlakozzanak a diákok mozgalmához. Aki ezt megtenné – tette hozzá a megyei koordinátor, az önkéntesként a segíthet szavazósátornál, vagy az alternatív népszavazás kommunikációjában a különböző közösségi online felületeken.

Kecskeméten október 23-tól október 30-ig, minden nap 9 és 17 óra között lehet szavazni a kecskeméti főtéri romkert mellett felállított szavazósátorban, amihez érvényes fényképes igazolványra és lakcímkártyára van szükség. Szavazni online a 7igen.hu oldalon keresztül van lehetőség. A 7IGEN-es alternatív oktatási népszavazáson minden 16 év feletti magyar állampolgár voksolhat.

7IGEN-es alternatív oktatási népszavazás Kecskeméten / Fotó: kecsup.hu
- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Tornyokban állnak Mercedes-akkumulátoros ládák egy kecskeméti telephelyen

Szemfüles és egyben aggódó olvasónk értesítette szerkesztőségünket, hogy egy kecskeméti telephelyen rengeteg fa ládát tárolnak, és a feliratból -...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...