fbpx

FRISS HÍREK

Lengyelország a választás végeredményére vár, miután a kormánypárt és az ellenzék is bejelentette a győzelmét

- Advertisement -
  • Ami a lengyel politikában történik, arra mindig odafigyelnek Budapesten, de ez fordítva is igaz, ami Varsóban zajlik, azt jelentős figyelem övezi idehaza is. Lengyelországban általános választásokat tartottak a hétvégén, és a late pollok alapján Orbán Viktor lengyel szövetségese, a jobboldali populista Jog és Igazságosság (PiS) párt szerezte a legtöbb szavazatot, de nem gyűjtött elég mandátumot a parlamenti többséghez.
  • A Donald Tusk vezette ellenzéki liberális-zöld-jobboldali Polgári Koalíció (KO) viszont koalíciót alakítva a centrista Harmadik Út (14%) és az újbalos Lewica (8,6%) pártokkal többségbe kerülhet a 460 fős alsóházban. A koalíciókötés szempontjából kulcsfontosságú a többi párt eredménye.

Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a hivatalos végeredmény kedden várható a külföldön élő lengyel szavazatok beérkezését és megszámolását követően. A nagyjából 5 millió külhoni lengyel közül az előrejelzések szerint a rekord magas részvételű (73 százalék) vasárnapi országgyűlési választáson több mint 600 ezren voksolhattak. A szavazóhelyiségek helyi idő szerint 21:00-kor bezártak, de Varsóban és Krakkóban késő éjszakáig álltak sorban a szavazók, Wroclawban pedig még a hajnali órákban is.

 

Mindkét oldal a jövő végének két rosszabbik végét fogta meg

Hogy mekkora a lengyel választás tétje, azt mutatta, hogy nemcsak Tuskék, hanem a 2015 óta kormányzó Jaroslaw Kaczynski vezette PiS is azt hangsúlyozták, a lengyel nemzet helyzetét akár évtizedekre meghatározó lehet a 2023-as választás eredménye.

A túlzásoktól nem mentes lengyelországi heves választási kampányban mindkét oldal a jövő végének két rosszabbik végét fogta meg. A kormányzó PiS politikusai azzal fenyegettek, ha kormányváltásra kerülne sor, akkor kiárusítják az országot a külföldnek és az Európai Uniónak, az ország szuverenitását aláásó törvényeket fogadnak el és tömegével telepítenek le menekülteket. Az ellenzék ezzel szemben azzal fenyegetett, ha immár harmadszorra marad hatalomban a PiS, akkor az a lengyel demokrácia végét jelenti, az ország hosszú időre letér a nyugati fejlődési pályáról, vége a szabadságjogok érvényesítésének, és a lengyelekre is autokrácia vár, mint a magyarokra. Ezt a hétvégi sokszázezres varsói ellenzéki tüntetés néhány transzparense hirdette.

A magyar adminisztráció pártját fogó újságokban is hasonlót olvashattunk: ha folytathatná a PiS, attól azt lehetne várni, hogy a megbomlott V4-ek közti kapcsolat helyreállhat miután a két héttel ezelőtti szlovákiai választáson Orbán Viktor szlovák szövetségese, Robert Fico győzött, s alakíthat kormányt, aki nemcsak a migráció ellen, de Ukrajna katonai támogatásának megvonásával is kampányolt. Orbán Viktor számára pedig azért is van tétje a lengyel választás kimenetelének, mert nagyon nem mindegy, hogy egykori néppárti bajtársával, Donald Tuskkal kell-e szemben politizálnia az unió politikai porondján, vagy számíthat – az ukrán-orosz háborútól eltekintve, ahol ellentétes állásponton állnak – a PiS támogatására.

A magyar ellenzéki pártok előzetesen ennyire aktív érdeklődést ugyan nem tanúsítottak a lengyel választások iránt, de időközben többen is reagáltak Tusk győzelmi beszédére. Magukhoz közel állónak azért is érezhetik a lengyel politikust, mert a 2022-es magyarországi választási kampányban Tusk nyíltan támogatta az ellenzéki pártok összefogását.

Rekordmagas részvétel, a fiatalok egészen mást akarnak

Mindkét fél sikeresen mozgósított, a kommunizmus 1989-es bukása óta ugyanis most járultak a legtöbben az urnákhoz, ami az exit, illetve a late poll adatok alapján az ellenzéknek kedvezhet. Ezt vetíti előre az is, hogy a PiS szóvivő hétfőn azt nyilatkozta, hogy bárkivel tárgyalnak, aki nem engedelmeskedik Tusknak. A Lewica és a Harmadik Út, amely több kisebb pártot tömörít, a felkérést elutasították, így pedig a PiS-nek jelenleg nincs olyan potenciális koalíciós partnere a szélsőjobboldali Konföderáció kivételével, akivel együtt meg lenne a szükséges 231 képviselő a kormányalakításhoz. A kisebbségi kormányalakításnak az esélye pedig igen csekély, ehhez ugyanis a Szejmben is meg kéne szavazni a kormányt.

Hasonló cikkünk:  Lefotózták a Fidesz leendő képviselő-jelöltjeit, a "stylist" az önkormányzat kommunikációs vezetője volt

A fiatalabb nemzedék is kivette a részét, hiszen a 18-29 éves korosztályban többen szavaztak, mint a 60+ korosztályban. A fiatal szavazók körében a PiS nagyon rosszul teljesített, mert míg Tusk pártja, a KO 28 százalékot ért el, addig a Kaczynski-féle PiS csak a felét, 14 százalékot.

A kormánypárt még az utolsó pillanatban kezdeményezett népszavazást az EU migrációs politikájáról, az állami vagyon privatizációjáról, a nyugdíjkorhatárról, valamint az ország keleti határon emelt acélkerítésről, hogy ezzel is az ellenzék esélyeit rontsa, de nem tudta felkelteni a PiS szavazóit. A referendum érvénytelen eredményt hozott, mert a szükséges 50 százalékos részvételt nem érte el.

Az exit poll szerint az ellenzék nyerte a lengyel választást. / Fotó: VisegradInsight

A kormánypárt hiába mozgatta meg az állam jelentős erőforrásait a győzelem érdekében, akit erősen támogatott az állami média is, mégis 37 mandátumot veszített a 2019-es választások óta. A PiS gyengülésében közrejátszhatott más éles ellentétet generáló ok is, beleértve azt a vádat, hogy a tisztviselők kenőpénzért árulnak vízumot, de az abortuszról, az ukrajnai gabonaimportról szóló viták, és a jogállamisági aggodalmak miatt befagyasztott milliárdos kifizetések is.

Az Európai Tanács volt elnökének, Donald Tusknak a kampányában az EU és Lengyelország viszonyának helyreállítása tehát nem előzmény nélkül került fókuszba. „Egy jó új, demokratikus kormányt fogunk létrehozni partnereinkkel” – mondta Tusk késő este az első exit poll után, elítélve az elmúlt nyolc év politikáját.

Lengyelország aligha változtat az Ukrajnának nyújtott erős támogatásában

A mandátumelosztási előrejelzés szerint a PiS 198 helyet kaphat a Szejmben, a KO 161, a Harmadik Út 57, a baloldali Lewica 30, a Konföderáció pedig 14 helyet, ami azt jelenti, hogy egyértelmű többsége az ellenzéknek van. A számok változhatnak még, a pillanatnyi állás szerint ugyanis eddig döntően vidéki, a PiS bázisának számító körzetekben zárult le a számlálás, ami után az inkább ellenzékinek számító nagyobb városok következnek.

A végeredményről a választási bizottság várhatóan kedd hajnalig számol be. A következő lépés Andrzej Duda államfőé, aki elmondta, hagyományosan a legnagyobb párt egy tagját választják miniszterelnöknek. Akit Duda választ, annak 14 napja lenne kormányalakításra, és arra, hogy a parlamenti bizalmi szavazáson abszolút többséget próbáljon szerezni. Ha ez az erőfeszítés kudarcot vall, a parlament sorra veszi a miniszterelnök-jelölést.

Bárki is alakítson kormányt, egy valamiben nem valószínű, hogy változat Lengyelország, az pedig az Ukrajnának nyújtott erős támogatása a közel 20 hónapja tartó Oroszország teljes körű inváziója után. Annak ellenére sem, hogy a PiS vezetői a kampányban az ingadozás jeleit mutatták, nyilvánvalóan az Ukrajna-szkeptikus Konföderáció pártot választók visszaszerzésére törekedve.

(Válasz Online, politico.eu, bbc.com, hvg.hu, magyarnemzet.hu)

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...