fbpx
5.9 C
Kecskemét
2024. március 3., vasárnap

FRISS HÍREK

Megjelent az új iskola-ellenőrzési szabályozás

- Advertisement -

Csak reménykedni lehet abban, hogy a Magyar Közlönyben megjelent, a pedagógusok új életpályájáról szóló 2023. évi LII. törvény rendeletmódosításából következő ellenőrzések ellenőrzésének ellenőrzései mellett a tanításra is jut majd idő, ugyanis a módosítások döntő többsége a státusztörvénnyel életbelépő iskolaellenőrzési szabályokat taglalja.

Jól látható, hogy a pedagógus szakszervezetek által sokszor kifogásolt kitételek miatt az iskolák olyan túladminisztrált, bürokratikus rendszert kapnak a nyakukba, ami sokak szerint épp a minőségi közoktatástól vonja el az energiát és az időt. Kétféle lehet az országos ellenőrzés: intézményi és komplex, amelyet legalább három, arra kijelölt – köznevelési szakértőből álló bizottság végezhet.

Röviden:

  • Minden év július 20-ig a következő évre szóló országos pedagógiai-szakmai ellenőrzési tervet készít a Belügyminisztérium, amiről július 31-ig értesítik az érintett iskolákat.
  • Egy új körben, november 30-ig kijelölik és értesítik a tervben szereplő ellenőrzések időpontját, és az érintetteket.
  • A látogatás után a vezető szakértőnek 15 napon belül el kell készítenie az értékelését, majd azt fel kell töltenie az informatikai elektronikus rendszerbe.
  • Amikor egy iskolát kiválasztanak, nekik kell az ellenőrzési terv elkészítése évének november 30. napjáig feltölteniük az azt megelőző két tanév munkatervét és éves beszámolóját, a legutolsó továbbképzési programot, a beiskolázási terveket, valamint az iskolai eredményeket, például a kötelező országos mérésekét.
  • Az értékelés alapján az igazgatónak 45 napon belül ötéves intézkedési tervet kell készítenie, melyet a nevelőtestületnek az ellenőrzéstől számított 60 napon belül kell jóváhagynia. Majd az elfogadott intézkedési tervet az igazgatónak izibe kell feltöltenie és arról tájékoztatnia a Belügyminisztériumot.
  • Ezek után a vezető szakértő az ellenőrzés utáni 30 napon belül elkészíti a komplex szakértői értékelését, és megküldi az intézmény fenntartójának.
  • Majd az értékelés alapján az iskola igazgatója a fenntartóval együttműködve 30 napon belül intézkedési tervet készít.
  • Itt nincs még vége, ugyanis szakértők bevonásával utóellenőrzéssel megnézik ennek betartását, melyről jelentés készül a belügyminiszter számára. Ennek folyományaként egyes pedagógusok számára továbbképzést is előírhatnak.
Hasonló cikkünk:  Akár 20 százalékot is emelkedhet a közös költség

Részletesebben itt: mfor.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...