fbpx
21.1 C
Kecskemét
2024. május 2., csütörtök

FRISS HÍREK

Megjelent az új iskola-ellenőrzési szabályozás

- Advertisement -

Csak reménykedni lehet abban, hogy a Magyar Közlönyben megjelent, a pedagógusok új életpályájáról szóló 2023. évi LII. törvény rendeletmódosításából következő ellenőrzések ellenőrzésének ellenőrzései mellett a tanításra is jut majd idő, ugyanis a módosítások döntő többsége a státusztörvénnyel életbelépő iskolaellenőrzési szabályokat taglalja.

Jól látható, hogy a pedagógus szakszervezetek által sokszor kifogásolt kitételek miatt az iskolák olyan túladminisztrált, bürokratikus rendszert kapnak a nyakukba, ami sokak szerint épp a minőségi közoktatástól vonja el az energiát és az időt. Kétféle lehet az országos ellenőrzés: intézményi és komplex, amelyet legalább három, arra kijelölt – köznevelési szakértőből álló bizottság végezhet.

Röviden:

  • Minden év július 20-ig a következő évre szóló országos pedagógiai-szakmai ellenőrzési tervet készít a Belügyminisztérium, amiről július 31-ig értesítik az érintett iskolákat.
  • Egy új körben, november 30-ig kijelölik és értesítik a tervben szereplő ellenőrzések időpontját, és az érintetteket.
  • A látogatás után a vezető szakértőnek 15 napon belül el kell készítenie az értékelését, majd azt fel kell töltenie az informatikai elektronikus rendszerbe.
  • Amikor egy iskolát kiválasztanak, nekik kell az ellenőrzési terv elkészítése évének november 30. napjáig feltölteniük az azt megelőző két tanév munkatervét és éves beszámolóját, a legutolsó továbbképzési programot, a beiskolázási terveket, valamint az iskolai eredményeket, például a kötelező országos mérésekét.
  • Az értékelés alapján az igazgatónak 45 napon belül ötéves intézkedési tervet kell készítenie, melyet a nevelőtestületnek az ellenőrzéstől számított 60 napon belül kell jóváhagynia. Majd az elfogadott intézkedési tervet az igazgatónak izibe kell feltöltenie és arról tájékoztatnia a Belügyminisztériumot.
  • Ezek után a vezető szakértő az ellenőrzés utáni 30 napon belül elkészíti a komplex szakértői értékelését, és megküldi az intézmény fenntartójának.
  • Majd az értékelés alapján az iskola igazgatója a fenntartóval együttműködve 30 napon belül intézkedési tervet készít.
  • Itt nincs még vége, ugyanis szakértők bevonásával utóellenőrzéssel megnézik ennek betartását, melyről jelentés készül a belügyminiszter számára. Ennek folyományaként egyes pedagógusok számára továbbképzést is előírhatnak.
Hasonló cikkünk:  Az Orbán-kormány nem szereti Brüsszelt, mégis EU-s pénzből finanszírozott projekttel dicsekszik

Részletesebben itt: mfor.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...