fbpx

FRISS HÍREK

Továbbra is betöltetlenek a nyáron meghirdetett kecskeméti háziorvosi praxisok

- Advertisement -

Szeptember 15-ig négy felnőtt háziorvosi körzetbe is várták a pályázatokat a megyeszékhelyen. Úgy tűnik, nem volt jelentkező, októberben is helyettesítésekkel oldják meg az ellátást. Így Kecskemét már három praxissal van fent a tartósan (legalább hat hónapja) betöltetlen háziorvosi körzetek listáján – országosan most ez 669 sort számlál.

„Kecskeméten azonnal betölthető orvosi praxisok extra juttatásokkal” – hirdette júliusban a kecskeméti önkormányzat honlapja, az oldalon pedig négy felnőtt és egy gyermekorvosi praxis hirdetése volt megtalálható. A felnőtt praxisok a következők:

  • 001. számú körzet – Műkertváros, Mártírok útja – innen nemrég ment nyugdíjba dr. Tóth Mihály
  • 017. számú körzet – Széchenyiváros, Nyíri út – dr. Jakkel Anna 2023 februári halála óta betöltetlen
  • 029. számú körzet – Széchenyiváros, Széchenyi sétány – dr. Bogárdi Mária nyugdíjba vonulása miatt 2023 áprilisától betöltetlen
  • 313. körzet – Kadafalva – ez a körzet még betöltött, de dr. Varga Beáta szerkesztőségünkkel nyáron azt közölte, október utolsó napjáig működteti

A hirdetésekben hangsúlyozták, hogy a pályázatra határon túli szakemberek pályázatát is várják. Eredményes pályázat esetén az önkormányzat határozatlan idejű, de minimum 5 évre szóló feladatellátási szerződést köt. Olyan pályázók is jelentkezhettek, akik nem rendelkeznek háziorvosi szakvizsgával, de valamilyen szakképesítéssel igen és vállalják, hogy 5 éven belül a háziorvosi szakvizsgát leteszik.

Mind a négy körzet esetén kínáltak a a pályázónak 1 millió forint praxiskezdési támogatást, szolgálati lakást, felszerelt rendelőt, kulturális és rekreációs juttatásokat.

A 17-es, Nyíri úti körzet ingyenesen átvehető praxis. A másik háromnál az önkormányzat által biztosított juttatások között szerepelt, hogy a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő praxisprogram keretén belül, maximum 4 millió forintig biztosítják a feltételeket a praxisjog vásárlási támogatás igényléséhez.

Dr. Csausz Mariann 2021 áprilisi halála óta betöltetlen a 5002. számú gyermek háziorvosi körzet is (amelynek rendelője a Czollner téren van), itt is tartós helyettesítéssel látja el a körzetet dr. Bélley Gábor. A pályázat szerint a praxisjog itt is térítésmentesen átvehető, a felnőtt háziorvosi praxisnál említett juttatások erre is érvényesek, emellett az önkormányzat biztosítja 14 millió forint letelepedési támogatás igényléséhez a feltételeket.

Hasonló cikkünk:  A Szövetség bizalma töretlen Vancsura irányában, akit hét évre ültetne le az ügyészség

Az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatóságától az elmúlt egy hétben többszöri érdeklődésünkre sem kaptunk választ arra a kérdésre, hogy érkezett-e be pályázat valamelyik körzetnél, várható-e, hogy valamelyik praxis be lesz töltve. Annyit tudtunk meg informálisan, hogy a saját honlapjukon és Facebook oldalukon fognak információkat adni, mihelyt lesz releváns és aktuális hír.
Megnéztük az ESZII honlapját, ott a legutóbbi három hír a három felnőtt, jelenleg betöltetlen körzet helyettesítéséről szól. A két széchenyivárosi körzetben dr. Szabó István, míg a Műkertvárosban dr. Shakarneh Subhi rendel. Úgy tűnik tehát, a vonzónak tűnő feltételek ellenére sem akadt jelentkező.

Mint az Országos Kórházi Főigazgatóság Alapellátásfejlesztési Igazgatóságának honlapján utánanéztünk, az országban a legfrissebb, október 1-jei adatok szerint 669 tartósan betöltetlen háziorvosi praxis volt (beleértve a felnőtt, gyermek és vegyes háziorvosi körzeteket), azaz olyanok, amelyekbe minimum hat hónapja nem sikerült a helyi önkormányzatnak orvossal szerződést kötnie, így helyettesítéssel kénytelenek megoldani a rendelést. Az aktuálisan üres praxisok száma ennél magasabb, hiszen vannak olyan körzetek, ahol kevesebb mint fél éve nincs doktor. Legutóbb, mikor a témával foglalkoztunk, a tartósan üres körzetek száma 17-tel kevesebb, 652 volt.

A listán most már így három praxis szerepel Kecskemétről. Bács-Kiskunban jelenleg összesen 32 háziorvosi körzet tartósan betöltetlen (10 felnőtt, 9 gyermek és 13 vegyes). Bácsszőlősön betöltetlen a legrégebb óta a háziorvosi praxis: már 2004 októberétől nincs a kis falunak orvosa. Imrehegyen 2007, Kunfehértón és Kunpeszéren pedig 2010 óta nincs doktor a körzetben. A többi tartósan üres praxis jórészt községekben van, de azért a városok sem kivételek.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...