fbpx

FRISS HÍREK

Újabb kecskeméti háziorvosi körzetben lesz üresedés, ezúttal a Széchenyi sétányon

- Advertisement -

Épp múlt héten foglalkoztunk a betöltetlen kecskeméti háziorvosi praxisokkal, erre most kiderült, év végétől újabb felnőtt körzetben nem lesz doktor: a Széchenyi sétányon rendelő dr. Czipott Gabriella nyugdíjba megy. Ha nem akadnak jelentkezők a megüresedett praxisokba, jövő év elejétől már öt felnőtt és egy gyermek körzetben kell helyettesíteni.

A helyettesítés nagy kihívás az alapellátás számára, de egyelőre még úgy tűnik, nagyobb problémákat nem okozott, úgy érzékeljük, hogy a lakosság türelmesen fogadja” – mondta el az esélyteremtési bizottság keddi ülésén Engert Jakabné alpolgármester.

A képviselő-testület esélyteremtési bizottsága október 17-ei, keddi ülésének egyik napirendi pontja a háziorvosokhoz kapcsolódott. Apropója, hogy a közelmúltban két felnőtt háziorvos is kérte feladatellátási szerződése megszüntetését. Arról már beszámoltunk, hogy dr. Varga Beáta nem kívánja folytatni a továbbiakban a rendelést Kadafalván – a bizottsági előterjesztés szerint „munkáját, egészségét érintő és egyéb okokra tekintettel„, ezt májusban közölte az önkormányzattal illetve az alapellátásért felelős Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatóságával (ESZII). Nyáron szerkesztőségünknek azt írta, október utolsó napjáig működteti a praxist, amelyet az ESZII meg is hirdetett, de eddig a jelek szerint nem akadt rá jelentkező.

Az esélyteremtési bizottság október 17-ei ülése / Fotó: Hraskó István

Új fejlemény, mint kiderült, júniusban a Széchenyi sétány 6. szám alatt rendelő dr. Czipott Gabriella jelezte, hogy nyugdíjas kora miatt befejezi háziorvosi tevékenységét december 31-én.

Jelenleg három felnőtt háziorvosi körzet üres:

  • Műkertváros, Mártírok útja – innen nemrég ment nyugdíjba dr. Tóth Mihály
  • Széchenyiváros, Nyíri út – dr. Jakkel Anna 2023 februári halála óta betöltetlen
  • Széchenyiváros, ugyancsak a Széchenyi sétányon – dr. Bogárdi Mária nyugdíjba vonulása miatt 2023 áprilisától betöltetlen

És 2021 tavasza óta betöltetlen egy belvárosi gyermek háziorvosi körzet is, amelynek rendelője a Czollner téren van.

Mindezt felvetette a bizottság alelnöke, az ellenzéki Szövetség képviselője, dr. Siposné Bodrozsán Alexandra, megkérdezve, mi az általános helyzet a háziorvosi praxisok terén, várhatóak-e további üresedések?

Engert Jakabné alpolgármester (Fidesz-KDNP) elmondta, nagy kihívás az említett körzetekben a háziorvosok pótlása. Hangsúlyozta azt is, a praxisokat folyamatosan hirdetik, de mint vagyoni értékű jogot elsősorban a tulajdonosa, vagyis a háziorvos értékesítheti. Az alpolgármester szerint hivatalosan nem érkezett több jelzés szerződés megszüntetésére, és reméli, hogy több háziorvos mostanában nem kívánja abbahagyni munkáját.

„Minden lehetőséget próbálunk kihasználni annak érdekében, hogy megoldjuk a praxisok betöltését. A helyettesítés nagy kihívás az alapellátás számára, de egyelőre még úgy tűnik, nagyobb problémákat nem okozott, úgy érzékeljük, hogy a lakosság türelmesen fogadja” – jelentette ki Engert Jakabné.

Hasonló cikkünk:  Nagyon úgy tűnik, hogy idén is elmarad a repülőnap

Dr. Czipott Gabriella rendelője a Széchenyi sétányon / Fotó: Hraskó István

(Itt csak annyit jegyzünk meg, hogy korábbi cikkünk alatt azért voltak szép számmal elégedetlen hozzászólások, többen szóvá tették, hogy a helyettesítés közel sem jelent olyan szintű ellátást, mint ami korábban megszokott volt: „A rendelés most napi 2 óra! második hónapja most már állandó helyettesitő orvos van , de eddig mindig más-más doki volt, ami azért nemigen szerencsés helyzet” – írta egy kommentelő).

Az alpolgármester arról is beszélt, hogy vannak érdeklődők a praxisokra. A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Karával pedig felvették a kapcsolatot, hogy a 28 hónapos gyakorlatukat záróvizsgával befejező háziorvos rezidenseket szívesen fogadná a város, a fiatal szakemberek egy mentor támogatásával dolgozhatnának, és a lakhatásuk biztosítása mellett az alpolgármester szavai szerint „komolyabb praxiskezdési támogatást” is megajánl a jelentkezőknek az önkormányzat.

„Ez most egy átmeneti idő, változatlanul türelmet kérünk, mindent megteszünk annak érdekében, hogy a helyettesítések zökkenőmentesek legyenek. Eddig Kecskemét ilyen szempontból nagyon szerencsés helyzetben volt, az ország többi nagyvárosát is figyelembe véve. Meg fogjuk oldani ezt a helyzetet is. Bízom abban, hogy ennek a motivációs csomagnak, amit most megajánlunk a pályakezdő háziorvos rezidenseknek, lesz is eredménye” – mondta Engert Jakabné.

Pataki Mariann, az ESZII intézményvezetője is kiemelte, hogy minden üres körzetben állandó és tartós helyettesítés van (több szakvizsgával rendelkező orvosokkal), ami olyan szempontból előnyös és megnyugtató, hogy ugyanaz az orvos fogadja egy adott körzet betegeit. Katonatelepen éveken keresztül betöltetlen volt a gyermek háziorvosi körzet, most ott itt is állandó orvos van. Pataki Mariann azt is hozzátette, a „tendenciát látni”, azaz egyre több a nyugdíjas vagy a nyugdíjhoz közeli doktor, de az jó jel, hogy a kadafalvi körzetbe van pályázó, azaz van rá esély, hogy ott „folytonosságban” meg lehet oldani a rendelést.

Dr. Temesvári Péter jegyző arra hívta fel a figyelmet, hogy ha közös megegyezéssel is szűnik meg a feladatellátási szerződés, a praxisjog eladására a törvény szerint ezután még hat hónapig van lehetősége a háziorvosnak, és ha ezzel élni kíván, megpróbálja értékesíteni a praxist, akkor ezalatt a fél év alatt „lehetetlen betölteni a helyét, ez hatalmas problémát jelent az intézménynek. Ha nem akarja eladni, és nincsen konkrét jelentkező, akivel ingyenes átadásban megegyezzen, akkor is ki kell várni ezt az időtartamot a hatályos jogszabályok szerint”.

Az előterjesztést – amely szerint a két említett háziorvossal, dr. Varga Beátával és dr. Czipott Gabriellával kérelmükre közös megegyezéssel megszünteti a város a feladatellátási szerződést – hat igen szavazattal, egyhangúlag elfogadta a bizottság.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...