fbpx

FRISS HÍREK

Véget akart vetni életének egy 14 éves lány Kecskeméten, két rendőr húzta vissza a korlátról

- Advertisement -

Egy felüljáró korlátján lábait kilógatva ülő lányhoz riasztottak kedden hajnalban két kecskeméti rendőrt. A helyszínre érkező járőröknek sikerült megragadniuk a lány karját és a korláton átemelve biztonságba helyezték. A fiatal később elmondta, hogy úgy érzi, nem szeretik az osztálytársai, ezért gondolt arra, hogy öngyilkos lesz. 

Az esetről a megyei rendőr-főkapitányság sajtószolgálata adott hírt. Mint írták, Kecskeméten látott el járőrszolgálatot október 24-én, kedden hajnalban Magony Vivien őrmester és Bene Ákos törzsőrmester, amikor azt az utasítást kapták, hogy menjenek a 441-es és 445-ös számú út csomópontjánál lévő felüljáróhoz, mert egy fiatal lány ült a korláton a lábait kifelé lógatva, és valószínűleg le akar ugrani.

„A járőrparancsnokok pillanatokon belül a felüljáróhoz értek, és a kocsiból kiszállva a lányhoz futottak; megragadták a karját és a korláton átemelve biztonságba helyezték. A kislányhoz – aki alig múlt 14 éves – mentőt hívtak, bár szerencsére sérülése nem volt” – közölte a rendőrség.

A rendőröket egy 50 éves férfi riasztotta, aki a segélyhívón elmondta, hogy amikor meglátta a fiatalkorút, rögtön arra gondolt, hogy valamiért öngyilkos akar lenni. Ezért telefonált a rendőrségre, és ezzel egyidőben a furgonjával a felüljáró alá állt, hátha ezzel meg tudja a kislányt abban akadályozni, hogy a mélybe vesse magát.

A fiatal később elmondta, hogy úgy érzi, nem szeretik az osztálytársai, ezért gondolt arra, hogy öngyilkos lesz.

Hasonló eset történt Kecskeméten szeptemberben is: akkor egy kecskeméti járőrpáros a kecskeméti Halasi úti felüljáróról rántott vissza egy leugrásra készülő férfit, akiről később kiderült, hogy 34 éves, szakítottak a barátnőjével, és emiatt akart véget vetni az életének; mint megtudtuk, kábítószert fogyasztott, és zavart állapotban volt.

Éppen nemrég írtunk arról, hogy manapság sok tizenéves a szülei válása miatt szorong, mások tanulmányi eredményeik vagy beilleszkedési nehézségeik miatt: nehezen tudnak barátkozni, és nem tudják kezelni a társas helyzeteket.

Igen gyakori a netes zaklatás, a cyberbullying. A Kecsup-nak nyilatkozó iskolapszichológus szerint ma már nincs is olyan diákközösség, ahol ne ütné fel a fejét, hiszen akár egy negyedikes-ötödikes osztálynak is van egy vagy több Viber vagy Messenger csoportja, és hogy ott mi folyik, abba nemhogy a tanárok, a szülők is alig-alig látnak bele. Általában csak valamilyen kirívóan durva eset kapcsán szoktak rádöbbeni az anyák-apák, hogy a gyerekek chatelés közben néha hogyan sértegetik, alázzák a másikat.

Hasonló cikkünk:  Siófokra járnak partizni a Bács-Kiskun megyeiek legszívesebben

„Hetedik-nyolcadik osztályos korukban a gyerekek már nem mutatják meg ezeket az üzeneteket szüleiknek, megtartják maguknak és egymás közt próbálják valahogy kezelni, megoldani, de érzelmileg ehhez még nem eléggé érettek. Sok olyan gyerekkel beszélek, aki nem azért megy el az iskolájából, mert nem tud teljesíteni, hanem mert a közösséggel van baja: kirekesztik, kiközösítik. A gyerekek bizony olykor kegyetlenek egymással, nem fogadják el a másságot, ha valaki valamiben különbözik tőlük, és 30-35 diák esetében mindig lesz kettő-három, aki valamilyen módon eltér a többségtől” – mondta el lapunknak Ráczné Karikó Rita.

Fotó: Pixabay.com

A kiváltó okok között igen gyakori a diszfunkcionális családi működés, a válás, az otthoni konfliktusok, veszekedések, az érzelmi hidegség, az elhanyagolás is. De említhetjük azokat a helyzeteket is, amikor egy serdülő szülői szerepbe kényszerül, parentifikált lesz, gondoskodik testvéréről, mert anya vagy apa tartósan távol van, vagy meghalt. Ez egy nagyon megterhelő helyzet egy tinédzsernek. Akárcsak az, ha valamelyik szülő függőséggel, leggyakrabban alkoholizmussal küzd, vagy beteg, valamint ha a gyermek testvére testi vagy értelmi fogyatékos vagy autizmussal élő.

És akkor még nem szóltunk a manapság igen jellemző megélhetési problémákról, a szülők túlfeszített életmódjáról, amely szintén nem kedvez a harmonikus családi életnek. Nagy baj az is, ha a szülők túlságosan magas elvárásokat támasztanak a gyerekeik felé, melyeknek nem tudnak megfelelni, mert egyszerűen mások.

Ráczné Karikó Rita elmondta azt is: úgy érzi, az állam elhanyagolja és szinte semmibe nézi az iskolapszichológusi hálózatot. Pedig óriási szükség lenne több, a gyerekek, főleg a tinédzserek lelki életére, problémáira odafigyelő szakemberre. Kecskeméten több intézményben is vannak betöltetlen státuszok. Egyeseket teljes, másokat fél állásban alkalmaznak, és van, aki tíz éve változatlan órabérért óraadó.

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, segítségre szorul, hívja az 116-123 ingyenes, lelki elsősegély számot! A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány gyerek és ifjúsági lelkisegély száma: 116-111. A figyelmeztető jelekről, a megelőzésről információk itt olvashatók: ongyilkossagmegelozes.hu.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Megszűnhet a járóbeteg-ellátás a Honvédkórházban

2025. január 1-jétől már nem lesznek járóbeteg-szakrendelések a Honvédkórházban (Repülőkórházban) - értesült a KecsUP az intézmény jelenlegi és korábbi...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...