fbpx
21.4 C
Kecskemét
2024. április 27., szombat

FRISS HÍREK

„Az anyag önmagában semmit nem tud” – Bruncsák András kiállítása az Agórában

- Advertisement -

Bruncsák András kecskeméti festőművész képeiből nyílt kiállítás péntek délután a Hírös Agóra Kodály termében. A kiállításon szereplő alkotások mindegyike látványalapú: az akvarellek, a szenek, egy-két rajz, mind-mind helyszínen vagy látott dolog után készültek. A temperák – egy kivételével – feldolgozások, vagyis több vázlat összevonásával, vagy egy vázlat átformálásával születtek.

A kiállításon zömében akvarellek, szénrajzok és temperák láthatóak. Fotó: Bajáki Zsanett

– Az akvarell szerintem a festészet csúcsa – fogalmazott beszédében Bruncsák András. –  Mindig csodálattal és örömmel figyeltem azokat, akik jó kézzel és intuícióval nyúltak ehhez a műfajhoz. A vizes anyag sokak számára lebecsült, de szerintem a festészeti anyagok legszebbike, mert pusztán vízzel és némi pigmenttel varázsolni tudunk, csodát tenni. Zömében a helyszínen, első kézből készülő képekről van szó, az akvarell nem a hosszú gyötrés anyaga, lehet úsztatni, lehet szárazon festeni – ahány kéz, annyi módon áll hozzá.

Hasonló cikkünk:  Úszás a téli Balatonban: "igazi kikapcsolódás volt, nézelődtünk, beszélgettünk"

Bruncsák András szerint az akvarell a festészet csúcsa. Fotó: Bajáki Zsanett

Bruncsák András mestere Szappanos István volt, akihez az alkotó 16 évesen ment el azzal, hogy szeretne tovább lépni az addig ismerősöknek készített karikatúrákon, és rajzolni.

A tárlat november 26-ig, az intézmény nyitvatartási idejében, díjmentesen látogatható. Fotó: Bajáki Zsanett

– Aztán 1979. december 18-án, Pista bácsi azt mondta nekem, hogy András, most már megy a rajz, nézzük az akvarellt, majd bevizezett egy 70×50-es lapot és ahogy összekeverte rajta a sárgát a pirossal, az anyagból lélek lett. Abban a pillanatban én abszolút megfertőződtem. Ehhez persze kellett ez a látott dolog és élmény, hogy útra késztessen, de olyan ember kezéből, aki a végtelenül szép és tiszta emberségét hozzáadta. Kell a kanóc a gyertyába, ahogy Pista bácsi mondta, senki úgy alkotni nem fog, hogy pusztán anyagot képvisel, mert az anyag önmagában semmit nem tud.

Bruncsák András mesterének, Szappanos Istvánnak ajánlotta a kiállítást. Fotó: Bajáki Zsanett

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...