fbpx
25.6 C
Kecskemét
2024. április 28., vasárnap

FRISS HÍREK

Szente Vajk újragondolt Meseautóján robog tovább a Kecskeméti Nemzeti évada

- Advertisement -

A 2023/24-es évad első felének második nagyszínházi musicaljét is bemutatta a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház november 3-án. Szente Vajk, a teátrum főrendezője ismét Galambos Attilával álmodott újra egy közel kilencvenéves történetet, a Meseautót.

A darab az 1934-es forgatókönyvet veszi alapul, a történet vezetésében ehhez a filmverzióhoz kapcsolódik. A néző az ígérethez híven megkapja az általa évtizedekkel ezelőtt megszeretett sztorit, ám mégis egy újdonságokban gazdag, izgalmas vizuális megoldásokkal és fülbemászó dallamokkal dúsított komplex történetet részese lesz, amelybe újból beleszerethet.

– Azt gondolom, hogy szinte minden magyar ember találkozott már Kovács Vera és Szűcs János vezérigazgató történetével – fogalmazott Szente Vajk, a musical író-rendezője. – Számunkra mégis rendkívül izgalmas feladat volt, hogy miként tudjuk átültetni ezt zenés színházi nyelvezetre. A filmadaptációk fontos elemei a ma színházának, és bár szükségszerű megtartanunk a hasonlóságokat, építenünk kell a különbözőségre is. A két mű születése között ráadásul közel kilencven év telt el, így nem csupán a dramaturgiai igények, de a történet mondanivalója is változott. Bizonyos állapotokat, eseményeket éppen ezért dalban mesélünk el, néhány karakter szerepét pedig jobban kiemeltük.

Szente Vajk hangsúlyozta: a történet egyik legfontosabb kérdése, hogy hány személyiségben szeretnénk élni az életünket.

Budapesttől Lillafüredig tartó rózsaszín szerelemmel fűszerezve érkezett meg a Szente Vajk és Galambos Attila által újragondolt Meseautó péntek este, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházba. Fotó: Góg Zsolt

– Igyekeztünk reflektálni a mai korra abban a tekintetben, hogy vélhetően mindannyiunkban különféle személyiségek rejtőznek és ahhoz képest váltogatjuk őket, hogy éppen melyikre van szükségünk. A Meseautó szereplőinek java része is ezzel a kérdéssel szembesül: tudok-e egy másik személyiségként sikeres lenni a magánéletemben, bankigazgatóként magamba tudok-e bolondítani egy nőt úgy, hogy nem tudja rólam, ki vagyok, tudok-e hatni másokra azzal, ha eljátszom a bankigazgatót? Én ma ezeket a kérdéseket teszem fel, míg a 30-as években sokkal inkább arról beszéltek, vajon hozzámehet-e egy szegény lány egy gazdag férfihoz – fejtette ki az újragondolt történet legfőbb mondanivalóját Szente Vajk rendező, majd elárulta:

az ikonikus meseautót valóban megépítették a teátrum műhelyében, a jármű ráadásul nem máshonnan érkezik meg a színpadra, mint az égből.

Mechle Christian, aki ettől az évadtól kezdve a társulat tagja, első főszerepét játszhatja el Szűcs  János vezérigazgató karakterében. Fotó: Góg Zsolt

A kecskeméti előadás egyik különlegessége a szereposztás szempontjából, hogy Mechle Christian, aki ettől az évadtól kezdve a társulat tagja, első főszerepét játszhatja el Szűcs  János vezérigazgató karakterében. Társa a kecskeméti közönség számára mostanra jól ismert Kovács Gyopár, aki bár számos fontos szerepben megmutathatta már magát, a jelenlegit az egyik eddigi legizgalmasabbnak tartja.

Hasonló cikkünk:  Telt házas jótékonysági gálaestet szerveztek a gyermekek javára (videóval)

A legendás párost, Halmos Aladárt és Kerekes Annát a közönségkedvenc Járai Máté, valamint – kettős szereposztásban – a vendégszereplőként érkező Náray Erika és Auksz Éva játssza. Kiemelt szerepet kapott az előadásban Sári, a főszereplő legjobb barátnője, aki egy angyali, bohókás karaktere a darabnak, így igazán testhezálló Venczli Zóra számára.

A legendás párost, Halmos Aladárt és Kerekes Annát a közönségkedvenc Járai Máté, valamint – kettős szereposztásban – a vendégszereplőként érkező Náray Erika és Auksz Éva játssza. Fotó: Góg Zsolt

A kecskeméti társulat egyik fontos építőköve, Varga-Huszti Máté ezúttal Szűcs János vezérigazgató segítője, barátja szerepében növeli az előadás nívóját egyedi humorával és a már bizonyítottan kiemelkedő tehetségével.

A Meseautó című musical november 3-tól egész évadban látható a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház színpadán. Fotó: Góg Zsolt

A további szerepekben Hegedűs Zoltán, Sipos Áron, kettős szereposztásban Holló Zsadányi Norman és Varga Csanád, Schupp Gabriella, Monos M. Franciska, Kelemen Örs és Vastag István – akik egytől egyig elvitathatatlanul fontos részei és humorforrásai a produkciónak. Az előadásban közreműködik továbbá a teátrum zenekara és tánctagozata.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...