fbpx
2.2 C
Kecskemét
2023. december 1., péntek

FRISS HÍREK

Több mint 700 feladatellátási helyen nincsen védőnő

- Advertisement -

Jelenleg 277 területi és 50 iskolai védőnői állás betöltetlen, ez pedig összesen 714 feladatellátási helyet érint – mondta a Népszavának Szalainé P. Boglárka a Független Egészségügyi Szakszervezet védőnői alapszervezetének vezetője. A közel 5000 körzetből 650-ben helyettesként dolgoznak a védőnők.

A lap a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő) nyilvános nyilvántartására hivatkozva azt írja, egy-egy körzetben 200, de akár 350 ellátott is lehet.

Felmérések alapján a jelenleg még rendszerben lévő védőnők ötöde, vagyis nagyjából 1000 védőnő helyettesítést végez az ellátatlan körzetekben. Ezeken a helyeken akár 2 vagy 3 kolléga között oszlik meg a feladatellátás.

„Sok minden állhat az öt hónapos tarnazsadányi kislány halála mögött, ennek feltárása a nyomozóhatóságok feladata” – ennyit válaszolt a védőnő szerepére vonatkozó kérdéseinket Szalainé P. Boglárka, a Független Egészségügyi Szakszervezet védőnői alapszervezetének vezetője. Bár azt nem tagadta, aligha segítette a családot a helyzet megoldásában, hogy állandó házi gyermekorvos nélküli körzetben a védőnő is helyettesként dolgozhatott, így meg kellett osztania magát a saját körzete és a rábízott másik között. Márpedig sok helyen hetente alig 10 óra jut egy körzetre.

Hasonló cikkünk:  Az orosházi kórházban már több osztályon nincs hétvégi ellátás

A védőnői szolgálatot idén nyáron vette át az állam az önkormányzatoktól, ezzel kapcsolatban a Népszava megjegyzi, hogy sok helyen felülvizsgálták a védőnők szerződéseit, amelyeknél a fix bérelemek nem változtak, viszont több helyen a korábbi 20 óra helyett csak 10 órát számolnak el helyettesítésként. Ez azt is jelenti, hogy kevesebb helyettesítésért kevesebb pénz is jár: a havi fizetés 12,5 %-át fizetik ki.

A teljes cikk ITT olvasható.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Kecskeméti középiskolák a TOP 100-ban

A HVG idén is kiadta a legjobb 100 magyarországi középiskola listáját. Három kecskeméti is belefért a TOP 100-ba.  Az összeállítás...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...