fbpx
19.4 C
Kecskemét
2024. április 28., vasárnap

FRISS HÍREK

Több mint 700 feladatellátási helyen nincsen védőnő

- Advertisement -

Jelenleg 277 területi és 50 iskolai védőnői állás betöltetlen, ez pedig összesen 714 feladatellátási helyet érint – mondta a Népszavának Szalainé P. Boglárka a Független Egészségügyi Szakszervezet védőnői alapszervezetének vezetője. A közel 5000 körzetből 650-ben helyettesként dolgoznak a védőnők.

A lap a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő) nyilvános nyilvántartására hivatkozva azt írja, egy-egy körzetben 200, de akár 350 ellátott is lehet.

Felmérések alapján a jelenleg még rendszerben lévő védőnők ötöde, vagyis nagyjából 1000 védőnő helyettesítést végez az ellátatlan körzetekben. Ezeken a helyeken akár 2 vagy 3 kolléga között oszlik meg a feladatellátás.

„Sok minden állhat az öt hónapos tarnazsadányi kislány halála mögött, ennek feltárása a nyomozóhatóságok feladata” – ennyit válaszolt a védőnő szerepére vonatkozó kérdéseinket Szalainé P. Boglárka, a Független Egészségügyi Szakszervezet védőnői alapszervezetének vezetője. Bár azt nem tagadta, aligha segítette a családot a helyzet megoldásában, hogy állandó házi gyermekorvos nélküli körzetben a védőnő is helyettesként dolgozhatott, így meg kellett osztania magát a saját körzete és a rábízott másik között. Márpedig sok helyen hetente alig 10 óra jut egy körzetre.

Hasonló cikkünk:  Már hat körzetben nincs felnőtt háziorvos Kecskeméten

A védőnői szolgálatot idén nyáron vette át az állam az önkormányzatoktól, ezzel kapcsolatban a Népszava megjegyzi, hogy sok helyen felülvizsgálták a védőnők szerződéseit, amelyeknél a fix bérelemek nem változtak, viszont több helyen a korábbi 20 óra helyett csak 10 órát számolnak el helyettesítésként. Ez azt is jelenti, hogy kevesebb helyettesítésért kevesebb pénz is jár: a havi fizetés 12,5 %-át fizetik ki.

A teljes cikk ITT olvasható.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...