fbpx
19 C
Kecskemét
2024. április 27., szombat

FRISS HÍREK

Cseke Péter: A Kecskeméti Nemzeti Színház 40 éve várja a felújítást

- Advertisement -
  • A színpad vonzása az életében örök.
  • A Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház a közössége számára az utóbbi években sok zajos sikert hozott.
  • „Egyre időszerűbb a színház felújítása, hiszen közel 40 éve nem renoválták. Nincs még egy teátrum hazánkban, amelyet ilyen hosszan nem korszerűsítettek.”

Cseke Péter, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház igazgatója hosszú interjút adott a Hello Vidék újságnak. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész beszélt arról, hogy a színpad vonzása mellett, mely kitöltötte egész életét, ifjú korában a foci is vonzotta. Úgy gondolja, hogy a színház mindenre lehet gyógyír, amit mindenkinek csak javasolni tud. Megosztotta régi álmát is, hogy végre megvalósuljon a színház felújítása.

Régi álmom és egyre időszerűbb is a színház felújítása, hiszen közel 40 éve nem renoválták. Nincs még egy teátrum hazánkban, amelyet ilyen hosszan nem korszerűsítettek. Amikor 127 évvel ezelőtt elkészült, akkor egy vezetője és néhány dolgozója volt az akkori Városi Színháznak.

Azóta nagyon sok idő eltelt, és ma van egy nemzeti színháza Kecskemétnek, amely 176 alkalmazottal működik. Ez remélem, nagy büszkesége a fenntartóknak, mert a színházba járó közönségnek és nekünk, színházi dolgozóknak, az. A kérdésben jelzett összeg a tervek elkészítését jelenti.

A pályázathoz való anyagot hosszú évekig készítettem elő a helyi építészműhely vezetőjével, és szintén hosszú munka volt a pályázatnyertes Arker Stúdió építészmérnökeivel való munka, amelybe már színházunk szakemberei is bekapcsolódtak. Ez megvan, hatalmas szellemi érték, kézbe fogható az álmunk. Jelenleg arra várunk, hogy a mostani gazdasági krízis enyhüljön. Lehet, hogy már nem az én igazgatásom alatt, de biztos vagyok benne, hogy megvalósul egyszer.” – mondta Cseke Péter, válaszul arra, hogy a színház felújítása 2020 ősze óta téma, aminek az előkészítéséhez a kormány 239 millióval, Kecskemét önkormányzata 60 millió forinttal járult hozzá.

Hasonló cikkünk:  Lidércfény – Szabó Eszter és Antal Kitti közös kiállítása nyílik az L1 Galériában

A 70 éves érdemes művész 2008 óta igazgatja a színházat, és tavaly újabb ötévre meghosszabbították a megbízatását. Távlati céljairól elmondta, hogy:

A Kecskeméti Nemzeti Színház közössége számára az utóbbi évek hatalmas fejlődést és sok zajos sikert hoztak. Megfelelni a nézőinknek, hogy ne veszítsük el a bizalmukat, egy olyan feladat, amit napról napra teljesítenie kell a színházunk minden pontján, minden munkatársunknak. Ezt feszesen és ritmusban összetartani bizony nagy feladat számomra és a főrendezőnk, Szente Vajk, valamint a vezetőség tagjai számára. Szeretném, ha ez a mostani korszak a legjobb magyar színháztörténeti hagyományt folytatva mutatná meg a professzionális színház legszebb arcát a hűséges nézőinknek, és vonzaná be az újakat, ami szerencsére gyakran megtörténik.”

Beszélt a teátrum és a Neumann János Egyetem közti együttműködésről, és arról is, hogy az energiaválság miatt a tavalyi leálláshoz hasonlót idén nem terveznek. Az évad minden napján várják előadásokkal a közönséget. Büszke arra, hogy a bérleteseik száma folyamatosan növekszik, és örömére elmondhatja, hogy telt házzal játszanak mindig mindhárom játszóhelyen, a nagyszínházban, a kamaraszínházban és a stúdiószínházban is. Sok előadásukra a havi nyitás napján azonnal elfogynak a jegyek, amely hír csak tovább növeli az érdeklődést.

Cseke Péterrel készült interjú teljes változatát a hellovidek.hu oldalon olvashatja.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...