fbpx

FRISS HÍREK

Brüsszel rákoppinthat az Orbán-kormány orrára, elkészült a médiaszabadságot szabályozó európai törvény

- Advertisement -

Nagyrészt a magyarországi helyzet ihlette azt az EU-s előterjesztést, amely a médiaszabadságot szabályozná. Az elkészült európai törvény már csak a formaságnak számító hivatalos jóváhagyásra vár, bár Brüsszelben elismerik, hogy a jogszabály nem lesz megoldás a Fidesz által leuralt sajtó minden bajára.

Vera Jourová értékekért felelős alelnök szerint a médiaszabadságról szóló törvény számos aggályra választ ad, ami az elmúlt években felmerült Magyarországon, és amikre a törvény konkrét megoldásokat és biztosítékokat kínál uniós szinten:

  • a médiaszabályozó hatóság és a közszolgálati média függetlenségének hiánya,
  • az újságírók elleni kémprogramok használata, az állami hirdetések átláthatatlan és tisztességtelen elosztása,
  • a médiatulajdonlás átláthatóságának a hiánya és a médiaszektor koncentrációjával kapcsolatos aggályok.

Az uniós törvényhozó testület jövő márciusban, a kormányok képviselőiből álló EU Tanács várhatóan januárban fogadja el az EP és a tagállamok által egyeztetett szöveget. A jóváhagyáshoz a tagországok minősített többségének az egyetértése kell, vagyis Orbán nem tudja megakadályozni annak elfogadását.

A jogszabály előreláthatólag 2025 nyarán lép hatályba, így onnantól kezdve, ha a nemzeti hatóságok bizonyíthatóan megsértik a rendelkezéseit, a polgárok panaszt tehetnek a hazai bíróságokon vagy elmehetnek az EU Bíróságáig, az Európai Bizottság pedig kötelezettségszegési eljárást indíthat az érintett tagállammal szemben.

A törvény elfogadása után nehezen fordulhat majd elő az, hogy olyan indokok alapján fosszanak meg egy rádióállomást a frekvenciájától, mint ami a Klubrádió esetében történt. Az európai intézmények lépéseket tehetnek, ha a médiára vonatkozó nemzeti intézkedések – köztük az engedélyezési eljárások –, nem indokoltak, arányosak vagy objektívek. Azt sem lehet majd eltitkolni, hogy az állam hogyan és mennyi pénzzel támogatja a neki tetsző médiumokat, mivel a jogszabály kötelezi a hatóságokat, hogy éves jelentéseket tegyenek közzé a reklámköltéseikről. Rendelkezik arról is, hogy a reklámokat arányosan, megkülönböztetéstől mentesen és nyílt eljárásban kell odaítélni.

Hasonló cikkünk:  Totális ellenőrzés alá vonnák a kultúrát, a kormány szerint csak az átláthatóság a cél

A rendelet azt is előírja a tagállamok számára, hogy minden esetben vizsgálják meg a médiakoncentráció hatását a médiaszabadságra és -pluralizmusra, így bárki megtámadhatja majd a bíróságon az olyan média konglomerátum felállítását, mint például a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA). Az uniós testületek is véleményezni fogják, ha egy összefonódás befolyásolja az egységes piac működését. Vagyis nem lesz olyan, hogy egy országban megkerüljék a versenyhatóságot, ahogyan ez a KESMA esetében történt.

A törvény a tagállamok feladatává teszi, hogy “a közszolgálati médiumok a feladatuknak megfelelően pártatlan módon a tájékoztatás és a vélemények sokaságát nyújtsák közönségüknek”, de nem ad e követelmények kikényszerítésére alkalmas eszközöket az európai intézmények kezébe. Brüsszel csak azt vizsgálhatja majd, hogy a közmédia finanszírozására vonatkozó szabályok nem használhatók-e a nyomásgyakorlás eszközeként, illetve hogy vezető tisztségviselőinek kinevezése megfelel-e az átláthatóságra és a megkülönböztetés tilalmára vonatkozó szabályoknak.

Az európai médiaszabadságról szóló törvény létrehoz egy új független szervezetet, a nemzeti médiahatóságokból álló Médiaszolgáltatásokat Felügyelő Európai Testületet. Feladata lesz véleményezni az európai médiapiac működését és segíteni az Európai Bizottságot a törvények betartatásában. A magyar médiahatóság is tagja lesz a grémiumnak, de a testületben többségi döntések lesznek, így azokat egyedül a magyarok nem akadályozhatják meg.

via Népszava

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...