fbpx
19 C
Kecskemét
2024. április 27., szombat

FRISS HÍREK

Vendégszobában a végtelenség – Megjelent kortárs versantológiánk

- Advertisement -

Kortárs költők felolvasásával ünnepeltük első, közösségi finanszírozású verseskötetünk megjelenését. A Vendégszobában a végtelenség c. antológiát  egy teltházas irodalmi KecsUP esten mutattuk be, ahol az ismertető után szerkesztőségünk átadta a színpadot a kötet szerzőinek. A könyvkiadással a kortárs alkotókat szerettük volna támogatni, ami az olvasóink nélkül nem valósulhatott volna meg.

Hangot adunk a kultúrának

“Együtt alakítjuk a kultúrát. Rajtunk áll, mennyi teret kapnak vidéken a kortárs alkotók.” A versantológia kiadását biztosító közösségi kampányból idézett Falusi Norbert, az irodalmi est moderátora. Lapunk munkatársa a kötet szerkesztőjével, Radics Jakabbal beszélgetett a Szarvashatban, egy új közösségi térben a Szarvas utca 6. szám alatt. December 14-én a közönség megtudta, hogyan jutottunk el a Vendégszobában a végtelenség c. versválogatás megjelenéséhez. 

Teltházas KecsUP est: a Vendégszobában a végtelenség könyvbemutatója / Fotó: Hraskó István

Az elmúlt egy év kulturális kezdeményezései azt mutatták, érdemes a kortárs költőkkel foglalkoznunk. Az első irodalmi estet tavaly decemberben tartottuk, ahol Horváth Florencia Budapestről és Pál Sándor Attila Szentendréről volt a vendégünk. Az alkalmon Papp-Sebők Attila is felolvasott a verseiből, amit a közönség számára is nyitott felolvasóest követett.

Annyi diák és felnőtt mutatta be a saját írását a teltházas eseményen, hogy a kortárs versantológia lehetősége már aznap este felmerült. Ezt idén több független és önszerveződő irodalmi est követte a városban, ami azt mutatta, a fiatal szerzőknek igénye van egy olyan közösségre és helyszínre, ahol bemutatkozhatnak. Vámos Tibor volt a második, szeptemberben rendezett KecsUP irodalmi est vendége, ahol a közönség szintén lehetőséget kapott saját versek felolvasására.

Szerkesztőségünk még több teret adott a költészetnek, amikor szeptemberben országos pályázatot hirdetett és verseket gyűjtött egy antológia megjelenéséhez. Ennek a kampánynak az eredménye a Vendégszobában a végtelenség. A kötet szerzői közt szerepelnek az irodalmi estjeink meghívott vendégei, és több feltörekvő kecskeméti alkotó is válaszolt az országos felhívásra.

Radics Jakab a Vendégszobában a végtelenség könyvbemutatóján / Fotó: Hraskó István

Vendégszobában a végtelenség

Kik írnak kortárs verseket? A moderátor kérdésére a felelős szerkesztő elmondta, hogy közel 3000 pályamű érkezett a felhívásra 350 szerzőtől. Idősek és fiatalok, amatőr szerzők és több kötetes írók is küldtek verseket. Az antológia a sokszínűséget ünnepli. 32 kortárs szerző 32 versét jelentjük meg, festők és grafikusok munkáival.

A Vendégszobában a végtelenség c. kötet verseit és képeit Radics Jakab, kultúra rovatunk újságírója válogatta, a szöveget később Papp Máté, az Új Forrás kulturális folyóirat munkatársa és a Resti Kornél ‘Eredetimegjelöléssel ellátott és utasellátó’ Zenekar mesélője gondozta.

Hasonló cikkünk:  Regionális tudományokkal foglalkozó kutatók tanácskoznak négy napon át Kecskeméten

Célunk, hogy elérhetővé és könnyen olvashatóvá tegyük a kortárs irodalmat, ezért hétköznapi, ismert témákat gyűjtöttünk a puha kötésű kiadványba. Négy egymásra épülő versciklusba rendeztük a párkapcsolatokról, kortárs létfeszültségről, családi örökségünkről, a helyünk kereséséről szóló verseket.

Teltházas KecsUP est: a Vendégszobában a végtelenség könyvbemutatója / Fotó: Hraskó István

A kötet szerzői Bajáki Zsani, Bartos Janka, Bolya Á. Bors, Dobány Barnabás, É. Tóth Judit, Emődi Réka, Fejes Dorottya, Gál Panni, Gulácsi József, Hajós Kíra, Herczeg Dániel, Horváth Florencia, Horváth Liliána, Kanyurszky Lili, Lencsés Károly, Máté András, Mészáros Dorka, Molnár Eszter, Morcsányi Lena, Ősi Anna, Ötvös Eszter, Pál Sándor Attila, Pankotai Lili, Papp-Sebők Attila, Rónoki Bertalan, Rump Tímea, Seres Rebeka, Siska Péter, Szabó Benedek, Szabó Nóra, Vámos Tibor és Vincze Orsolya.

A borítón szereplő festmény Józsa Réka munkája, a versciklusok Fekete Boglár, Tóth Enikő, Stohl Alíz és Végh Júlia képeivel válnak teljessé.

A könyvbemutatón több szerző is jelen volt, akik az est második felében felolvasták saját írásaikat. A Vendégszobában a végtelenség hét költője mutatkozott be, verseiket Tóth Marcell Soma kísérleti elektronikus zenéje kísérte.

Pankotai Lilit a hazai slam poetry versenyekről ismerhetik sokan; az este két szabadverset hallhatott tőle a közönség “Az exeim csuklani fognak” felvezetés után. Bolya Á. Bors “Ezt nem azért írtam, hogy egzisztenciáidon szorongj” című versét olvasta fel, a kötet egyik ciklusának címadóját. Vámos Tibor az antológia egyetlen klasszikus stílusú szerelmes versét hozta el egy szintén szabályos ritmikájú társadalomkritika mellett.

Dobány Barnabás, a kiadvány egyik legfiatalabb szerzője idén lett 18 éves és egy újabb írását olvasta fel az este. Elhozta egy szerzőtársa, Máté András versét is, aki nem tudott személyesen részt venni a bemutatón. Szabó Nóra természeti képekben gazdag, pozitív hangvételű szabadverseket adott elő, Horváth Liliána pedig egy lírai mesével készült. Papp-Sebők Attila, Móricz Zsigmond irodalmi ösztöndíjas költő egy rövid versciklust olvasott fel az intim viszonyok és a keresztény hitrendszer feszültségéről.

A műhelybeszélgetés és a felolvasásóest teljes felvétele a KecsUP Facebook-oldalán megtekinthető ide kattintva.

Rajtunk áll, mennyi teret kapnak vidéken a kortárs alkotók. Az antológia az olvasók támogatása nélkül nem valósulhatott volna meg. Ha szeretne a kötethez hozzájutni szívesen fogadunk adományt és cserébe elküldjük a kiadványt. Írjon az antologia@kecsup.hu címre.

Videó: Szűcs Zoltán, Képek: Hraskó István

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...