fbpx
11.8 C
Kecskemét
2024. február 26., hétfő

FRISS HÍREK

Magyarország nem hajtott végre egy uniós bírósági ítéletet – újabb bírság jöhet

- Advertisement -

Az Európai Unió Bíróságán (EUB) november 30-án tárgyalták az Európai Bizottság (EB) kontra Magyarország peres ügyet, amelyben azt kell eldönteniük a bíráknak, hogy mekkora pénzbírságot szabjanak ki Magyarországra, amiért nem hajtott végre egy európai bírósági ítéletet.

Az EUB 2020. decemberében állapította meg, hogy a magyar menekültügyi szabályok több tekintetben összeegyeztethetetlenek az uniós joggal. Az ítéletet késlekedés nélkül végre kellett volna hajtani, amit a magyarországi hatóságok nagyrészt elmulasztottak. Ezért az Európai Bizottság (EB) 2022. februárjában keresetet nyújtott be, amelyben azt kérte az Unió bírói testületétől, hogy állapítson meg napi pénzbírságot a verdikt figyelmen kívül hagyása miatt.

Az EB szerint Magyarországnak legalább napi 5468 eurót – de minimum 1 millió 44 ezer eurót – kellene fizetnie a korábbi ítélet kihirdetése és az abban foglaltak teljesítése közötti, de legkésőbb a mostani ügyben hozandó ítélet kihirdetéséig terjedő időszakra. A biztosi testület ennél tovább menne, és napi 16,393 euró kiszabását javasolja, ha a kötelezettségszegés a jelen ügyben hozandó ítélet kihirdetése után is folytatódik.

Hasonló cikkünk:  Egy ellenzéki vezetésű város, ahol a fideszesek szerint is jó irányba mennek a dolgok

Már jövő tavasszal megszülethet az ítélet, ami a megszokottnál hamarabb következne be, mert az eljárásban nem kerül sor főtanácsnoki indítványra. Ennek oka, hogy az EUB a keresetet nem találta bonyolult jogi problémának.

A bíróság határozatában jóváhagyhatja vagy módosíthatja az Európai Bizottság pénzbírságra vonatkozó javaslatát. Ha a kormány továbbra is ellenállna és nem lenne hajlandó kifizetni a megítélt bírságot, az összeget levonják az országnak járó uniós támogatásból.

via Népszava

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Kamu igazoltatásokkal csaltak ki TAO-pénzeket a KTE kézilabdacsapatánál

A Magyar Narancs csütörtöki lapszámában megjelent cikk szerint jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással és többrendbeli személyes adattal való...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...