fbpx
19 C
Kecskemét
2024. május 2., csütörtök

FRISS HÍREK

Robert Fico módosítaná a büntetőjogi törvényeket, több ezren tiltakoztak ez ellen Pozsonyban

- Advertisement -

A szlovák ellenzék szerint Robert Fico az orbáni utat választotta akkor, amikor elfogadták a büntetőjogi törvények módosítását. Ez ellen tiltakoztak több ezren Pozsonyban – írja a 444Paraméter cikkére hivatkozva.

A kormányhivatal előtti tüntetést a három ellenzéki párt, a Progresszív Szlovákia (PS), a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) és a Szabadság és Szolidaritás (SaS) szervezte a jogállam védelme érdekében.

Tavaly tavasszal az érzékeny politikai ügyekkel foglalkozó speciális ügyészség kezdeményezte, hogy vegyék őrizetbe Robert Ficót. A kormányfői székbe ült Fico arról beszélt, hogy a rossznak, amit Daniel Lipšic speciális ügyész testesít meg, véget kell vetni, ezért január 15-én megszűnhet az intézmény. Lipšic néhány órával a kormány döntése előtt megpróbálta megmenteni az ügyészséget azzal, hogy felajánlotta a lemondását, de nem járt sikerrel. A parlament gyorsított eljárásban már a következő napokban jóvá is hagyhatja a törvényt.

Hasonló cikkünk:  Az Európai Parlament beperli az Európai Bizottságot, újra blokkolhatják Magyarország összes EU-pénzét

Emellett a Fico-kormány megszavazta a korrupciós bűncselekmények miatt kiszabható büntetési tételek csökkentését is. A korrupcióért járó börtönbüntetés felső határát 12 évről, 10-re, az alsót azonban 7 évről 3-ra csökkentik. A tüntetők ezek az intézkedések ellen tiltakoztak.

Michal Šimečka, a PS elnöke arról beszélt, hogy Robert Fico Orbán Viktor mintájára próbálja lebontani a jogállamot Szlovákiában.

„Erre szolgál a független média elleni támadás, a közszolgálati média kiéheztetése. Ez Orbán receptje: a független intézmények, a független média felszámolása”– mondta.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...