fbpx
17 C
Kecskemét
2024. május 2., csütörtök

FRISS HÍREK

Végezzenek fénymérést Kecskemét teljes területén, és növeljék a lámpák fényerejét – javasolja az ellenzéki képviselő

- Advertisement -

A közvilágítás kapcsán Vancsura István, a Szövetség a Hírös Városért Egyesület képviselője és az ellenzéki frakcióból kilépett, immár független Dobos József is nyújtott be indítványt a december 7-ei, csütörtöki képviselő-testületi ülésre.

Dobos József leírta, az óraátállítás miatt a csúcsforgalom éppen szürkületre esik, amikor eleve korlátozottak a látási viszonyok, és ez „a téli hónapokban kiegészül esővel, párás, ködös idővel, ami még tovább rontja az autósok észlelési idejét” (a napnyugta ezekben a napokban 15:52-54 körül van).

Csabay Géza körút / Fotó: Hraskó István

Dobos József úgy véli, a Széchenyivárosban emiatt két gyalogátkelőhely is „potenciális baleseti veszélyforrás” a Március 15-e utcán: az egyik a Pajzs utcai kereszteződésnél, a másik a Kristály térnél lévő zebra, „mivel csak az egyik oldalban vannak kandeláberek”.
„Az itt lakók biztonsága érdekében szeretném ha ezeket a gyalogátkelő-helyeket kiegészítő világítással, vagy figyelemfelkeltő fényekkel látnánk el, akár napelemes konstrukcióban” – indítványozza a független képviselő. Ezen a szakaszon egyébként még a régi, sárga fényt adó lámpák vannak, és valóban csak az egyik (Dombtól a Budai út felé tartva jobb kéz felé eső) oldalon.

Március 15. utca / Fotó: Hraskó István

Vancsura István, a Szövetség képviselője indítványában felvezetésként általánosságban megállapítja, hogy a közvilágítás fontos szerepet játszik „a lakosság életminőségében és különösen a közlekedésbiztonság, a köz- és vagyonbiztonság szempontjából”. Majd rátér a tárgyra, szerinte ugyanis a kecskeméti közvilágítás minősége jelenleg „érzékelhetően és megállapíthatóan nem kielégítő, sok utca, közterület, járda és tér sötét, a világítás mértéke nem megfelelő”.

Mária körút / Fotó: Hraskó István

„Ennek okairól a várunkat (tényleg ez a szó van az indítványban, nyilván városunkat helyett – a szerző) is érintő fideszes Elios-botrány kapcsán már sokszor beszéltünk. Azóta a helyzet sajnálatosan csak romlik, a lakosok pedig emiatt évek óta panaszkodnak” – írja Vancsura István, hozzátéve: a közvilágítás hiánya vagy elégtelensége megnöveli a balesetek és vagyon elleni bűncselekmények kockázatát (vélhetően itt a lopásokra, rablásokra gondol).

Hasonló cikkünk:  Sok lakó szerint veszélyesek és még szöszölnek is, ezért kivágják a nyárfákat a katonatelepi véderdőben

Csabay Géza körút / Fotó: Hraskó István

Vancsura István hivatkozik az önkormányzati törvényre, mely szerint a települési önkormányzat köteles gondoskodni a közvilágításról. Ennek jegyében pedig javasolja a közgyűlésnek, hogy haladéktalanul rendeljen el és még idén december 31-ig végezzen  fénymérést a város teljes területén, „valamennyi LED-es és nem LED-es lámpatest esetében, amely már legalább 2 éve csere nélkül folyamatosan üzemel”. Az ellenzéki képviselő indítványa alapján – ha megszavazza a testület – a fénymérés eredményeit összefoglalóan, áttekinthető és közérthető módon közzé kell tenni a város honlapján, tájékoztatva erről a lakosságot.

Nyíri út / Fotó: Hraskó István

Vancsura István továbbá felveti, hogy:

  • a mérés szerint az átlagérték alatti értékű lámpákat cseréljék le, és – ha jól értelmezzük szavait – fényerejüket növeljék legalább a duplájára (Lumenben mért fénymennyiségét 100 százalékkal);
  • míg az átlag értékhez közeli lámpáknál 50 százalékkal emeljék a Lumen-értéket.
  • Mindezt – tehát a lámpák cseréjét és/vagy fényerejének növelését – jövő év február 29-ig indítványozza a Szövetség politikusa úgy, hogy ennek során energiatakarékos és környezetbarát LED-es technológiát kell használni, az egész közvilágítási munkára (a méréssel együtt) pedig a költségvetési tartalékból biztosítana forrást az önkormányzat.

Mária körút / Fotó: Hraskó István

Vancsura eszerint kéri a közgyűlést, hogy fogadja el indítványát és „tegyen meg mindent Kecskemét közvilágításának jelentős minőség javítása érdekében”, felelősként pedig a polgármestert jelölte meg.

Mindkét indítványról csütörtökön szavaz a közgyűlés.

Kapcsolódó írásunk:

Ég-e a ház? A 2024-es kecskeméti költségvetésről vitázik csütörtökön a közgyűlés

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...