fbpx
17.3 C
Kecskemét
2024. július 27., szombat

FRISS HÍREK

Végezzenek fénymérést Kecskemét teljes területén, és növeljék a lámpák fényerejét – javasolja az ellenzéki képviselő

- Advertisement -

A közvilágítás kapcsán Vancsura István, a Szövetség a Hírös Városért Egyesület képviselője és az ellenzéki frakcióból kilépett, immár független Dobos József is nyújtott be indítványt a december 7-ei, csütörtöki képviselő-testületi ülésre.

Dobos József leírta, az óraátállítás miatt a csúcsforgalom éppen szürkületre esik, amikor eleve korlátozottak a látási viszonyok, és ez „a téli hónapokban kiegészül esővel, párás, ködös idővel, ami még tovább rontja az autósok észlelési idejét” (a napnyugta ezekben a napokban 15:52-54 körül van).

Csabay Géza körút / Fotó: Hraskó István

Dobos József úgy véli, a Széchenyivárosban emiatt két gyalogátkelőhely is „potenciális baleseti veszélyforrás” a Március 15-e utcán: az egyik a Pajzs utcai kereszteződésnél, a másik a Kristály térnél lévő zebra, „mivel csak az egyik oldalban vannak kandeláberek”.
„Az itt lakók biztonsága érdekében szeretném ha ezeket a gyalogátkelő-helyeket kiegészítő világítással, vagy figyelemfelkeltő fényekkel látnánk el, akár napelemes konstrukcióban” – indítványozza a független képviselő. Ezen a szakaszon egyébként még a régi, sárga fényt adó lámpák vannak, és valóban csak az egyik (Dombtól a Budai út felé tartva jobb kéz felé eső) oldalon.

Március 15. utca / Fotó: Hraskó István

Vancsura István, a Szövetség képviselője indítványában felvezetésként általánosságban megállapítja, hogy a közvilágítás fontos szerepet játszik „a lakosság életminőségében és különösen a közlekedésbiztonság, a köz- és vagyonbiztonság szempontjából”. Majd rátér a tárgyra, szerinte ugyanis a kecskeméti közvilágítás minősége jelenleg „érzékelhetően és megállapíthatóan nem kielégítő, sok utca, közterület, járda és tér sötét, a világítás mértéke nem megfelelő”.

Mária körút / Fotó: Hraskó István

„Ennek okairól a várunkat (tényleg ez a szó van az indítványban, nyilván városunkat helyett – a szerző) is érintő fideszes Elios-botrány kapcsán már sokszor beszéltünk. Azóta a helyzet sajnálatosan csak romlik, a lakosok pedig emiatt évek óta panaszkodnak” – írja Vancsura István, hozzátéve: a közvilágítás hiánya vagy elégtelensége megnöveli a balesetek és vagyon elleni bűncselekmények kockázatát (vélhetően itt a lopásokra, rablásokra gondol).

Hasonló cikkünk:  Július 9-ig kell leszedniük a pártoknak a választási plakátokat

Csabay Géza körút / Fotó: Hraskó István

Vancsura István hivatkozik az önkormányzati törvényre, mely szerint a települési önkormányzat köteles gondoskodni a közvilágításról. Ennek jegyében pedig javasolja a közgyűlésnek, hogy haladéktalanul rendeljen el és még idén december 31-ig végezzen  fénymérést a város teljes területén, „valamennyi LED-es és nem LED-es lámpatest esetében, amely már legalább 2 éve csere nélkül folyamatosan üzemel”. Az ellenzéki képviselő indítványa alapján – ha megszavazza a testület – a fénymérés eredményeit összefoglalóan, áttekinthető és közérthető módon közzé kell tenni a város honlapján, tájékoztatva erről a lakosságot.

Nyíri út / Fotó: Hraskó István

Vancsura István továbbá felveti, hogy:

  • a mérés szerint az átlagérték alatti értékű lámpákat cseréljék le, és – ha jól értelmezzük szavait – fényerejüket növeljék legalább a duplájára (Lumenben mért fénymennyiségét 100 százalékkal);
  • míg az átlag értékhez közeli lámpáknál 50 százalékkal emeljék a Lumen-értéket.
  • Mindezt – tehát a lámpák cseréjét és/vagy fényerejének növelését – jövő év február 29-ig indítványozza a Szövetség politikusa úgy, hogy ennek során energiatakarékos és környezetbarát LED-es technológiát kell használni, az egész közvilágítási munkára (a méréssel együtt) pedig a költségvetési tartalékból biztosítana forrást az önkormányzat.

Mária körút / Fotó: Hraskó István

Vancsura eszerint kéri a közgyűlést, hogy fogadja el indítványát és „tegyen meg mindent Kecskemét közvilágításának jelentős minőség javítása érdekében”, felelősként pedig a polgármestert jelölte meg.

Mindkét indítványról csütörtökön szavaz a közgyűlés.

Kapcsolódó írásunk:

Ég-e a ház? A 2024-es kecskeméti költségvetésről vitázik csütörtökön a közgyűlés

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Csoportosan küldtek el dolgozókat a kecskeméti Mercedes-gyárból

Olvasónktól értesültünk arról, hogy a kecskeméti Mercedes-Benz gyárban hirtelen, az előzetes kommunikációval ellentétesen közölték több kölcsönzött munkavállalói csoporttal, hogy...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...