fbpx
13.7 C
Kecskemét
2024. május 3., péntek

FRISS HÍREK

Üveghegyen innen és túl – a megváltásra még várni kell

- Advertisement -

Tavaly ősszel kapott szárnyra a hír, hogy 2024. január 1-től új italcsomagolás visszaváltási rendszer lép életbe Magyarországon, amelynek célja a műanyag, az üveg palackok és a fém italos dobozok 90%-os újrahasznosítása 3 éven belül. A rikító sárga automatákkal már egy ideje szemezünk a nagyobb boltok beltereiben, ezért körbejártuk a legforgalmasabb kecskeméti pontokat, a visszaváltással azonban még hoppon maradtunk, hiszen se megfelelő üvegbetét, se működő applikáció nincs.

„A jövő év elejétől minden visszaváltási jelöléssel ellátott üveg, fém és műanyag palackos italtermék csomagolása visszaváltható lesz a REpontokon” – hangzott az ígéret 2023 második felében.

Ennek érdekében mintegy 2000 visszaváltási pontot (REpontot) hoztak létre országszerte, így Kecskeméten is számtalan helyen megjelentek az élénk sárga automaták. Főként a nagyobb boltokban, bevásárlóhelyeken ismerkedhettünk az új gépekkel, hiszen a szabályozás szerint a visszaváltást kötelezően gépi úton (RVM, visszaváltó automata) kell biztosítani a 400 négyzetméternél nagyobb eladótérrel rendelkező olyan üzleteknek, amelyek forgalmának döntő része élelmiszer értékesítésből származik.

Hasonló cikkünk:  Kányádi Sándor, Weöres Sándor és Buda Ferenc verseitől volt hangos a főtér

Kecskeméten is számos helyen találkozhatunk már a REpont automatákkal. Fotó: Falusi Norbert

A terv szerint 2024 elejétől minden visszaváltási jelöléssel ellátott üveg, fém és műanyag palackos italtermék csomagolása visszaváltható a REpontokon. Ezen csomagolások értékesítésekor 50 forint visszaváltási díjat kell felszámítani, amit a fogyasztó a palack visszaváltása esetén kap majd vissza.

Csakhogy a rendszer még nem működik, ugyanis a gyártók nagy része még nem állt át a megfelelő kóddal ellátott palackok gyártására, a régieket pedig nem fogadja az automata.

Egyelőre tehát csak azokat az üvegeket tudjuk visszaváltani, amelyek már az új évben kerültek forgalomba és rendelkeznek a visszaváltási logóval és a korábbi csomagoláson találhatóhoz képest új vonalkóddal. Ilyen azonban aligha akad, hiszen a gyártók haladékot kaptak, és január elseje helyett július 1-étől lesznek kötelesek feltüntetni a visszaváltáshoz szükséges kódokat a PET-palackokon, az alumínium és üveg italospalackokon – erről Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke számolt be.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...