fbpx

FRISS HÍREK

A Momentum és a Jobbik nem köt szövetséget az ellenzéki Szövetséggel a választásra Kecskeméten

- Advertisement -

A 14 kecskeméti választókerületben induló képviselőjelöltekről, a kompenzációs listáról és a polgármester-jelölt személyéről is döntött múlt csütörtökön tartott közgyűlésén az ellenzéki Szövetség a Hírös Városért Egyesület. A titkos szavazás eredményét egyelőre nem teszik közzé, „a jelöltek nyilvános bemutatkozására a későbbiekben kerül sor” – írta múlt csütörtöki sajtóközleményében az ötpárti ellenzéki Szövetség. Hétfőn, a Jobbik és a Momentum váratlanul bejelentette, hogy mégsem kötnek választási együttműködést a Szövetséget alkotó többi párttal, a DK-val, az MSZP és az LMP-vel a júniusi önkormányzati választásra.

A Szövetség múlt csütörtöki szűkszavú sajtóközleményét – mint azt megtudtuk – mind az öt párt delegáltjai jóváhagyták, ebben még ezt írták: a „Szövetség a Hírös Városért Egyesület és az együttműködő demokratikus ellenzéki pártok a következő hetekben a polgárok, valamint civil szervezetek bevonásával elkészítik Kecskemét fejlődésének programját és felkészülnek a választásra. Mert együtt jobban tudjuk csinálni!”.

Ezután január 22-én, hétfőn váratlan fordulat következett: a Jobbik és a Momentum helyi szervezetei levélben arról tájékoztatták a Szövetség elnökét, hogy a közgyűlésen hozott eredményt nem fogadják el, elállnak a Szövetség keretein belül eredetileg tervezett ötpárti együttműködéstől, és más formában indulnak a júniusban esedékes helyhatósági választáson.

Kerestük Brúszel Lászlót, a Szövetség elnökét, aki kérdésünkre elmondta: a közgyűlés érvényes döntése értelmében a Szövetség a Hírös Városért Egyesület és a vele együttműködő pártok közösen készülnek a választásra, és a Szövetség, mint jelölő szervezet képviselni fogja az ellenzéki szavazókat júniusban. Hozzátette, határoztak a polgármesterjelölt személyéről (nevét még nem közölte), elkezdődött a programalkotás, és jelenleg is tárgyalásokat folytatnak független jelöltekkel és a városi közgyűlésen kívüli más politikai szervezetekkel. Az elmúlt közgyűlés érvényes határozata értelmében március 12-én formalizálják az együttműködést – mondta Brúszel László.

A Momentum és a Jobbik nem lép szövetségre a Szövetséggel

A Jobbik nevében Lejer Zoltán önkormányzati képviselő a Kecsupnak kifejtette: azért nem tudják elfogadni a Szövetség közgyűlésének eredményét, mert „stratégiai elképzeléseink szemben állnak a többi párt álláspontjával, ez a közös kampányt teljesen ellehetetlenítené. A döntésünk formálása azon az egyszerű elven keresztül működik, hogy a NER leváltása, nem pedig az egyéni pozíciószerzés a cél.”

Hasonló cikkünk:  "Drasztikusan nagy változtatásokban gondolkodunk" - részletesen is beszámolt terveiről a kecskeméti közlekedést megreformálni vágyó aktivista

Lejer Zoltán / Fotó: kecsup.hu

A kérdésre, hogy önállóan vagy pártszövetségben indul-e a Jobbik, Lejer úgy reagált, hogy részükről nem a klasszikus pártpolitika mentén szerveznék meg magukat, mert „ezt már többször kipróbálta az ellenzék és nem működött. A társadalmi körök szélesítése kell, hogy a célja legyen bármilyen indulási együttműködésnek”. Hozzáfűzte: bármilyen konstrukció elvi lehetősége fennáll, a Momentummal és más közgyűlésen kívüli szervezetekkel is együtt tudnak működni.

Hogy miért nem fogadta el a Momentum helyi szervezete a Szövetség közgyűlésén hozott döntést, Sutus Nikolett kecskeméti elnök így válaszolt:

„A Jobbik bejelentése után arra kényszerültünk, hogy átgondoljuk a további együttműködési lehetőségeket a Szövetséggel, hiszen a tárgyalásaink során azt tapasztaltuk, hogy más álláspontot képviselünk, és szeretnénk képviselni a jövőben is: számunkra az első és legfontosabb cél a NER rendszerének megdöntése, ezért egyéni érdekeinket félretéve hoztuk meg ezt a döntést.”

Arra a kérdésre, hogy önállóan vagy pártszövetségben tervez indulni a párt, Sutus azt felelte: minden lehetséges feltételt megvizsgálnak, nyitottak „bármilyen együttműködés megvitatására, nemcsak a Jobbikkal, hanem minden olyan szervezettel és civilekkel, akikkel közös stratégiai célokat” tudnak felállítani.

A Momentum a Szövetségből azonban nem lépett ki, a jelenleg még futó 2019-2024-es ciklusra kötött választási szerződést jelen döntésük nem érinti, így képviselőjük, Józsa Bálint továbbra is a frakció tagjaként fogja végezni önkormányzati munkáját – zárta sorait a Momentum politikusa.

A Momentumhoz hasonlóan a Jobbik sem lépett ki a Szövetség a Hírös Városért Egyesületből, fenntartják a 2019-2024 közötti időszakra kötött szerződést és frakcióban betöltött helyüket is. „Döntésünk a 2024- es önkormányzati indulásra terjed ki” – fejtette ki Lejer Zoltán, aki 2019-ben az ötpárti ellenzéki szövetség polgármester-jelöltje volt Szemereyné Pataki Klaudiával szemben.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Bezárt a Szilvási Áruház, de mi lesz a helyén?

Húsz, harminc, majd a végén már ötven százalékos kiárusítás volt április végén a Szilvási Áruházban, aztán végleg bezárt. Hallottunk...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...