fbpx
20.9 C
Kecskemét
2024. május 1., szerda

FRISS HÍREK

Az ukrán vezetés nem ért egyet Robert Ficóval: nem fognak feladni területeket

- Advertisement -

Robert Fico a napokban arról beszélt, hogy Oroszország Ukrajna elleni háborújának csak úgy lehet véget vetni, ha Kijev átadja területének egy részét Oroszországnak. Az ukrán vezetés nem hagyta válasz nélkül a szlovák miniszterelnök szavait, üzenetben jelezték, hogy nem fognak feladni területeket a megszálló orosz erőkkel szemben – írja a Politico.

Oleg Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő határozottan kijelentette: „Nem lehet kompromisszumot kötni a területi integritásról, sem Ukrajnában, sem Szlovákiában, sem bármelyik másik országban”.

Fico szombaton a szlovák köztévében így nyilatkozott: „Kell, hogy legyen valamilyen kompromisszum. Mit várnak, hogy az oroszok elhagyják Krímet, Donbaszt és Luhanszkot? Ez irreális!”

Ha Ukrajnában nem biztonságos a helyzet, akkor nem az Szlovákiában és egész Európában sem – mondta Nyikolenko, aki szerint együtt kellene tenni azért, hogy minél közelebb kerüljön Ukrajna győzelme. Hozzátette, hogy Ukrajna és támogatói azon vannak, hogy az oroszok elhagyják a Krímet, a Donbaszt és Luhanszkot, és ne tudjanak továbbmenni például kelet-szlovákiai régiók irányába.

Hasonló cikkünk:  A magyar–ukrán kettős állampolgárok jogosulatlanul kaphattak szociális juttatásokat Németországban

Az üzenetváltás megelőzi Fico és Denisz Smihal ukrán kormányfő szerdai találkozóját. Fico szombaton is azt mondta, Smihalnak is jelezni fogja, ellenzi Ukrajna NATO-tagságát, és meg fogja vétózni azt, és a fegyverszállításokat is leállítaná. A szlovák miniszterelnök arról is beszélt, hogy szerint Ukrajna nem egy független, szuverén ország, mivel „az Egyesült Államok teljes befolyása és ellenőrzése alatt áll”.

A Politico szerint Fico uniós körökben már kevésbé harcias hangokat ütött meg ezekben a kérdésekben, ráadásul a decemberi uniós csúcson sem az ukrán csatlakozási tárgyalások megindítása, sem az EU-s költségvetés ukrán támogatásokkal való kiegészítésének ügyében nem állt a magyar miniszterelnök mellé.

via Telex

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...