fbpx
19.4 C
Kecskemét
2024. április 28., vasárnap

FRISS HÍREK

Eddig sosem látott Pinokkió előadást állít színpadra a Kecskeméti Nemzeti Színház

- Advertisement -

A Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház 2023/24-es évadának második gyermekelőadása gyermekkorunk ikonikus meséjének egy Magyarországon eddig még soha be nem mutatott verziója, a Pinokkió. Az egyórás mesejáték a teátrum nagyszínpadára Peller Károly rendezésében érkezett meg szerdán.

Pinokkió egy életre kelt fabábu, akit Gepetto, az asztalosmester faragott ki egy olyan farönkből, amelyet önzetlen jóságáért cserébe kapott – itt indul a történet, amit mindenki jól ismer, és véget sem ér a Játékországon és egy bálna gyomrán át vezető útig. A jólelkű, dolgos Gepetto magányosan élte mindennapjait, ám a rég vágyott gyermek elhozta számára az élet értelmét.

Pinokkió azonban – ahogyan egy valódi gyermek is tenné – az első pillanattól vágyta a kalandokat, és nem is kellett sokáig várnia, élete már az első iskolanapján hatalmas zűrzavarra alakul, s elindul a végtelen kalandok sorozata. Egy hang folyton másfelé szólítja és veszélyes vizekre evez, ahol a bánat, az éhség, a honvágy karmai közül újabb segítők megjelenésével menekülhet csak meg.

Fotó: Benkő Emese

Carlo Collodi meseregénye időtlen klasszikusként gyermeknemzedékek sokaságát bűvölte el, Kecskemétre pedig az élő fabábu csodálatos történetének Magyarországon még sosem látott színpadi változata érkezett Peller Károly rendezésében.

A dalszövegeket Szente Vajk és Galambos Attila kifejezetten a kecskeméti teátrum számára írta, a zeneszerző Gulyás Levente.

– Bevallom, nagy színházba járó vagyok, gyakran látogatok el a Kecskeméti Nemzeti Színházba, ami szerintem a vidéki színházak egyik legjobbja. Mindig szuperlatívuszokban tudok csak róla beszélni, éppen ezért nagyon örültem, amikor Cseke Péter, Szente Vajk és Galambos Attila megbízott azzal a feladattal, hogy rendezzek náluk egy Pinokkiót – emlékezett vissza Peller Károly a felkérésre.

Hasonló cikkünk:  Nőkről, de nem csupán nőknek szól a Kecskeméti Nemzeti Színházban bemutatott Naptárlányok

Elárulta: ő valójában egy felnőtt testbe szorult gyermek, aki nagyon szereti a meséket, sokat néz rajzfilmeket, és szinte minden évben ellátogat Disneylandbe. Ebből kifolyólag kifejezetten szeret mesejátékokat rendezni, amelyre mostanság számos alkalma nyílt. A Pinokkiót ebben az évadban másodszorra állítja színpadra, először Nyíregyházán, most Kecskeméten, a két előadás azonban egyáltalán nem hasonlít egymásra.

– A kecskeméti Pinokkió egy zenés mesejáték, ami szerintem azért szerencsés, mert a zene egy plusz figyelemfelkeltő dolog. A ritmusosságát, a nagyívűségét szeretik a gyerekek, és számomra fontos, hogy ők sose unatkozzanak a nézőtéren ülve

– fogalmazott a rendező.

Hozzátette: a Pinokkió elsősorban a hazugságokról és igazságokról beszél, magához legközelebb azonban a történetben ugyancsak hangsúlyos naivitás témáját érzi.

Fotó: Benkő Emese

– Ez a történet szépen megmutatja, az ember mennyire naivan képes rácsodálkozni a világra. Akár egy kisgyerek. Szerintem az a jó és fontos, ha az ember a külső hatásokra, a segítő partnerek révén felismeri azokat a helyzeteket és embereket, akiknek nem szabad hinnie – tette hozzá.

Peller Károly rendkívül fontosnak tartja a mesék jelenlétét az életünkben, állítja ugyanis: a mesék példabeszédek.

– Megmutatják, melyek azok a helyzetek, amelyekből meg kell tanulnunk kikeveredni, megismerjük általuk a jót és a rosszat, felhívják a figyelmünket arra, hogy az emberek furcsaságai lehetnek gyanúsak, és hogy ne csak a szavaknak higgyünk, hanem figyeljünk oda az árulkodó jelekre is. A Pinokkió erre tökéletes példa – zárta gondolatait.

 

Pinokkió szerepében a közönség Koller Krisztiánt láthatja, Gepettót és a cirkuszigazgatót pedig Ferencz Bálint alakítja. A további szerepekben Danyi Judit, Horváth Alexandra és Csapó Virág látható.

Az előadás január 10-től megtekinthető a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház nagyszínpadán.

(sajtóközlemény)

 

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...