fbpx

FRISS HÍREK

Huszonhétből egy kivétel: a magyar kormány nemmel szavazott az európai sajtószabadság-törvény tervezetére

- Advertisement -

Az európai uniós tagállamok nagyköveti tanácsa pénteken jóváhagyta az európai sajtószabadság-törvény szövegéről született kompromisszumot, amelyet a múlt év végén a kormányokból álló EU Tanács és az Európai Parlament (EP) tárgyaló delegációi hoztak tető alá. Az ülésen egyedül a magyar kormány képviselője szavazott nemmel, ami azonban nem akadályozhatta meg a döntést, elég volt a tagállamok minősített többségének az egyetértése – írja a Népszava.

Miről szól a rendeletjavaslat? Többek között:

  • biztosítékokat tartalmaz a szerkesztői döntésekbe való politikai beavatkozással és az újságírók megfigyelésével szemben.
  • Külön hangsúlyt helyez a közszolgálati média függetlenségére és stabil finanszírozására, valamint a médiatulajdon és az állami hirdetések elosztásának átláthatóságára.
  • Tartalmaz intézkedéseket a szerkesztői függetlenség védelmére és az összeférhetetlenségi helyzetek közlésére vonatkozóan is.
  • A jogszabály foglalkozni fog emellett a médiakoncentráció kérdésével is, és új, független szervezetként létre fogja hozni a Médiaszolgáltatásokat Felügyelő Európai Testületet.
  • A Bizottság elfogadott egy kiegészítő ajánlást is, amely ösztönzi a szerkesztői függetlenséget szavatoló belső biztosítékok kialakítását.

A jogszabályról az EP kulturális bizottsága jövő kedden, a plenáris ülése várhatóan márciusban szavaz. Ha elfogadják, az előírásai 2025 közepén lépnek hatályba.

Politikai viták tárgyává vált a média

A tervezett rendeletre, mely az európai sajtószabadságot védené, Orbán Viktor már októberben úgy reagált az X-en (Twitteren), kicsavarva azt annak saját tengelyéből, hogy ez egy „újabb szabadságellenes javaslat”, ami „a média teljes ellenőrzését” jelentené, utalt a kommunista és a náci időkre is.

Hasonló cikkünk:  A Greenpeace keresett, de csak elvétve talált új visszaváltási díjas italcsomagolásokat a hazai boltok polcain

Mindeközben épp Magyarország az, ahol a független, a hatalom működését megmutató sajtó működését fokozatosan igyekeznek ellehetetleníteni – írja már a 444.hu, amit legújabban éppen a szuverenitásvédelmi törvény mutat meg, amiről független szerkesztőségek közös nyilatkozatot is kiadtak. Többek között ebben ezt írták:

– „A törvény világossá teszi: ma Magyarországon a hatalom gyakorlói számára mindenki gyanús, aki részt vesz a demokratikus vitákban, vagy akár csak a közvélemény tájékoztatásában. A független média közérdekű információkat megszerző és közlő műhelyeit visszatérően azzal vádolják, hogy „külföldi érdekeket” szolgálnak. Ez tudatos hazugság, amivel nemcsak a demokrácia szempontjából létfontosságú munkát végző szerkesztőségeket támadják, hanem azokat a magyarokat is, aki az ilyen szerkesztőségek tartalmait nézik, hallgatják és olvassák, működésüket anyagilag is támogatják. A független szerkesztőségek működése, ide értve az anyagi hátteret is, nyilvános, átlátható. Nincsenek eltitkolt pénzek, támogatások.

„A magyar történelemben nem ez lenne az első alkalom, amikor azt érezhetjük, hogy a magyar állam nem a polgárai oldalára áll” – olvasható a KecsUP-on ugyanebben a témában írt véleményírásunkban, mely arra is rámutat, hogy évek óta mennyire sérült a kecskeméti nyilvánosság szerkezete.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...