fbpx

FRISS HÍREK

Így alakulnak a lakásárak 2024-ben, változást hozhat a CSOK Plusz

- Advertisement -

A KSH legfrissebb jelentése szerint az elmúlt nyolc év során több, mint két és félszeresére emelkedtek a lakásárak. Ez az arány európai viszonylatban is az egyik legmagasabb. A piacot a tavalyi évben hanyatló forgalom és általánosságban stagnáló árak jellemezték. A használt lakások értéke eleinte még 3,9 százalékkal emelkedett, de a következő negyedévben már 2,2 százalékos csökkenés jellemezte – foglalja össze a GDN Ingatlanhálózat a lakásárak változásaiból kiolvasható trendet.

2023-ban az ingatlanok átlagos vételára 57 millió forint volt. Ugyan 2015 után látványos mértékben felgyorsult a piacon az áremelkedés, ez 2020-ban átmenetileg mérséklődött. Míg 2018-ban átlagosan 6 év volt a lakások megfizethetősége, 2022-ben már közel 7 évnyi keresetből lehetett kifizetni egy használt lakás teljes árát. 2023-ban az árak, bár kis mértékben, de újra csökkenni kezdtek.

Egy átlagos, kétszobás, 50 négyzetméteres panellakást nagyjából 36 millió forintért vásárolhatunk

Az árak természetesen a használt lakások piacán is terület specifikusak, nézzünk az általános példa kedvéért egy átlagos, kétszobás, 50 négyzetméteres panellakást. A panellakások a piac legfőbb mércéi, az áringadozásukat előbb-utóbb a téglalakások és a kertes házak is arányosan lekövetik. Az elmúlt három évben egy ilyen lakás ára is folyamatosan változott: 28 millió forintért is hozzá lehetett juttatni, de a legmagasabb értéke egészen 46 millió forintig felkúszott. Jelenleg nagyjából 36 millió forintért vásárolhatjuk meg a példában szereplő lakást, ez az érték a következő hónapokban várhatóan kicsit csökken még” – árulta el Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa.

Tovább nyílik az árolló

2024-ben folytatódhat az ár-olló kinyílása, azaz a régebbi használt ingatlanok ára hosszútávon várhatóan jelentősen elszakad majd az új ingatlanokétól. Az ingatlanok reálértékét tekintve hosszú távon kisebb méretű növekedésre számíthatunk, ezt azonban nagyban meghatározza az infláció mértéke.

Hasonló cikkünk:  Bloomberg: annyira elmérgesedett Matolcsy és Orbán között a viszony, hogy szóba se állnak egymással

Az ingatlanárakat az is befolyásolja, hogy 2024-re több állami kedvezmény is megszűnt vagy átalakult. Eltűnt a CSOK korábbi formája, helyét a CSOK Plusz vette át január elsejétől. Lényeges változás 2023-hoz képest: az év végéig a feleségre vonatkozó feltételek lazábbak voltak, ha nem töltötte még be a 41. életévét – és persze az egyéb követelményeknek is megfelelt a házaspár -, akkor igényelhették a hitelt. 2024-től már csak a feleség 30 éves koráig kapható babaváró támogatás, idősebbek még egy évig csak abban az esetben, ha már várandósak, és ezt igazolni tudják – derül ki a Bank360 összegzéséből.

Az új hitelkonstrukció 15, 30 vagy akár 50 milliós formában is elérhető, a kormány egyszerre kombinálta kamattámogatással és tartozás-elengedéssel. A CSOK Plusz a falusi CSOK-kal és a megváltozott feltételekkel bíró babaváró hitellel együtt is igényelhető – írja a GDN.

A nagyvárosi CSOK kivezetése év végi rohamot hozott a piacon, a 2023-as novemberi kereslet-adatok 16 százalékkal múlták felül a 2022-es statisztikát. Ez azt mutatja, hogy sokan még az utolsó pillanatban éltek a megszűnő lehetőséggel. A kereslet a 2024-es esztendőben várhatóan tovább erősödik majd, ehhez hozzájárul, hogy sokan az eddig várakozók közül is piacra lépnek, látva a javuló tendenciát.

(GDN Ingatlanhálózat; Bank360)

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...